Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Η όπερα ” Τροβατόρε ” του Verdi στο “Αχίλλειον”
Η όπερα ” Τροβατόρε ” του Verdi στο “Αχίλλειον”

Η όπερα ” Τροβατόρε ” του Verdi στο “Αχίλλειον”

Για ακόμη μία χρονιά συνεχίζεται με νέες παραγωγές το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD» που συνδέει απευθείας τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης με διάφορες πόλεις χωρών σε έξι ηπείρους.

Τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Στην πόλη του ανανεώνεται και πάλι η συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ από το Δήμο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Όπως είναι γνωστό το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, παρουσιάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στο «Αχίλλειον» στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης.

Η συμφωνία αυτή και η φετινή συνεργασία θα δώσει την ευκαιρία και πάλι στους φίλους της όπερας στην πόλη, αλλά και από τις γειτονικές πόλεις -ένα ειδικό κοινό φιλοτέχνων- να απολαύσουν αριστουργήματα της όπερας και του μπαλέτου .

Η πρώτη απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου και ώρα 19:55. Πρόκειται για την πασίγνωστη όπερα «Τροβατόρε» του Τζουζέπε Βέρντι με την Anna Nebtrenko στο ρόλο της Λεονώρα, της βασανισμένης ηρωίδας του Τροβατόρε. Αποτελεί ιταλική όπερα σε τέσσερις πράξεις σε κείμενο του Σαλβατόρε Καμαράνο. Παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη το 1853. Έπειτα στο Ιταλικό θέατρο στο Παρίσι στις 23 Δεκεμβρίου 1854 και στην Όπερα των Παρισίων στις 12 Ιανουαρίου 1857.

Η υπόθεση του Τροβατόρε βασίζεται σε ένα ισπανικό δράμα που του Αντόνιο Γκαρθία Γκουτιέρεϋ. Η Τσιγγάνα Αθουθένα προκειμένου να εκδικηθεί τον θάνατο της μάγισσας μητέρας της που είχε καεί ζωντανή, με διαταγή του κόμη Ντε Λούνα, απήγαγε τον ένα γιο του κόμη, τον Μάνρικ τον οποίο κράτησε κοντά της και του δίδαξε τη τέχνη του τροβαδούρου (τραγουδιστής και ποιητής σε αυτοσχεδιασμούς). Με το πέρασμα των χρόνων ο τροβαδούρος Μανλίκ και ο αδελφός του, που εν τω μεταξύ είχε αναλάβει, μετά τον θάνατο του πατέρα τους, Κόμης ντε Λούνα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον έρωτά τους προς την πανέμορφη Λεονώρα. Και ενώ η Λεονώρα αποδεδειγμένα αγαπάει τον τροβαδούρο, ο κόμης πλημμυρισμένος από εκση διατάζει την σύλληψη και τη φυλάκιση τόσο του τροβαδούρου όσο και της Αθουθένα.

Τότε η Λεονώρα προκειμένου να λυτρωθεί από τον κόμη πίνει δηλητήριο και πεθαίνει Ο Κόμης, μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, διατάζει να υποβληθεί ο «τροβαδούρος» σε φρικτά βασανιστήρια, ενώ ταυτόχρονα σύρει την τσιγγάνα Αθουθένα στον εξώστη για να τις δείξει τα βασανιστήρια δίνοντας και την εντολή της εκτέλεσής του. Και την στιγμή που ο Μανλίκ εκτελείται η Αθουθένα φωνάζει στον Κόμη με δυνατή φωνή: «Ήταν ο αδελφός σου»!
Ο Dmitri Hvorostovsky ερμηνεύει τον κόμη ντι Λούνα στο πρώτο σμίξιμο μετά το 2002 των δύο λαμπρών ρώσων καλλιτεχνών στη ΜΕΤ.

Η σοπράνο Anna Netrebko ξεδιπλώνει τις δραματικές και φωνητικές ικανότητες της σε όλο της το μεγαλείο στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ- στον ρόλο της ηρωίδας του Verdi που θυσιάζει την ζωή της για την του τροβαδούρου τσιγγάνου. Ο τενόρος Yonghoon Lee ερμηνεύει το ρόλο του δύσμοιρου Μανρίκο, ο βαρύτονος Dmitri Hvorostovsky είναι ο αντίπαλός του, και η μεσόφωνος Dolora Zajick είναι η μυστηριώδης τσιγγάνα με το ταραχώδες παρελθόν. Ο Marco Armiliato διευθύνει την εμπνευσμένη από τον Goya παραγωγή του Sir David McVicar.

Ο Τζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι ( 10 Οκτωβρίου 1813 – 27 Ιανουαρίου 1901) ήταν Ιταλός μουσικός συνθέτης, από τους διασημότερους στο είδος της όπερας. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι όπερες Ριγκολέττο, Ναμπούκο, Τραβιάτα και Αΐντα, μέρη των οποίων είναι πασίγνωστα.
Η ευκαιρία να συνθέσει την πρώτη του όπερα ήλθε το 1836. Ο Ομπέρτο, κόμης του Σαν Μπονιφάτσιο, ανέβηκε τελικά το 1839 στη Σκάλα του Μιλάνου και είχε τόσο μεγάλη , ώστε να του εξασφαλίσει μία παραγγελία για τρία έργα. Το πρώτο ήταν η κωμική όπερα Μιας μέρας βασιλιάς, που ανέβηκε το 1840 στη Σκάλα του Μιλάνου. Σημείωσε παταγώδη αποτυχία και κατέβηκε αμέσως μετά την πρεμιέρα της. O Βέρντι, που είχε χάσει πρόσφατα τη γυναίκα του Μαργαρίτα, σε ηλικία 26 ετών, από εγκεφαλίτιδα και ένα χρόνο νωρίτερα τον γιο του Ιτσίλιο Ρομάνο, σε ηλικία 15 μηνών (το 1838 είχε χάσει την κόρη Βιρτζίνια Μαρία Λουίτζα σε ηλικία 17 μηνών), έπεσε σε μαύρη απελπισία και ορκίστηκε να μην ξαναγράψει όπερα.

Ο διευθυντής της Σκάλας του Μιλάνου τον απάλλαξε από το συμβόλαιό του, αλλά όταν έκρινε ότι έκλεισαν οι πληγές, του έδωσε ένα λιμπρέτο βασισμένο στην ιστορία του Ναβουχοδονόσορα Β'. Ο Βέρντι το διάβασε με κρύα καρδιά, ώσπου έφθασε στα λόγια των Εβραίων σκλάβων (Va Pensiero) και ανακάλυψε ότι είχε απαλλαγεί από τις αναστολές του.
Στις μέρες μας, η μουσική του έχει προ πολλού ξεφύγει από τις αίθουσες συναυλιών. Οι «τιφόζι» στα γήπεδα της Ιταλίας ενθαρρύνουν τις ομάδες τους, τραγουδώντας το Θριαμβευτικό Εμβατήριο από την Αΐντα, το χορωδιακό των σιδηρουργών από τον Τροβατόρε ακούγεται σε τηλεοπτικά σποτς, ενώ το La donna è mobile συγκινεί ακόμα και αυτούς που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην όπερα.

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων στο «Δίαυλο » τηλ. 2421025363

Αναλυτικό πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δέκα φαντασμαγορικών παραστάσεων, με τους παγκόσμιους σταρ της όπερας σε απευθείας μετάδοση από τη σκηνή της Metropolitan Opera στην Νέα Υόρκη είναι το παρακάτω.

Giuseppe Verdi
TΡΟΒΑΤΟΡΕ

3 Οκτωβρίου 2015
Η σοπράνο Anna Netrebko ξεδιπλώνει τις δραματικές και φωνητικές ικανότητες της σε όλο της το μεγαλείο στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ- στον ρόλο της Λεωνόρα, της ηρωίδας του Verdi που θυσιάζει την ζωή της για την του τροβαδούρου τσιγγάνου. Ο τενόρος Yonghoon Lee ερμηνεύει το ρόλο του δύσμοιρου Μανρίκο, ο βαρύτονος Dmitri Hvorostovsky είναι ο αντίπαλός του, και η μεσόφωνος Dolora Zajick είναι η μυστηριώδης τσιγγάνα με το ταραχώδες παρελθόν. Ο Marco Armiliato διευθύνει την εμπνευσμένη από τον Goya παραγωγή του Sir David McVicar.

Giuseppe Verdi
ΟΘΕΛΛΟΣ

17 Οκτωβρίου 2015 – ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
H δεύτερη παράσταση της σεζόν της Met είναι το αριστούργημα του Verdi Οθέλλος, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το έργο του Shakespeare. Ο σκηνοθέτης Bartlett Sher αποτυπώνει το δράμα του Μαυριτανού της Βενετίας με ένα εξαιρετικό επιτελείο: Ο τενόρος Aleksandrs Antonenko ερμηνεύει τον καταδικασμένο Οθέλλο. Η νέα σταρ σοπράνο Sonya Yoncheva ερμηνεύει τον ρόλο της Δυσδαιμόνας, που είναι η αθώα γυναίκα του Οθέλλο και θύμα. Ο Željko Lučić ερμηνεύει τον Ιάγο, τον δαιμόνιο αντίπαλο του Οθέλλο, ο οποίος είναι ο υποκινητής του θανάτου του. Διευθύνει ο δυναμικός μαέστρος Yannick Nézet-Séguin.

Richard Wagner
ΤΑΝΧΟΙΖΕΡ

31 Οκτωβρίου – ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ HD
O James Levine διευθύνει την πρώτη αναβίωση του αριστουργήματος του Wagner στη σκηνή της MET μετά από περισσότερο από μια δεκαετία. Ο σπουδαιότερος τενόρος έργων του Wagner σήμερα, ο Johan Botha, ερμηνεύει τον απαιτητικό ρόλο του νεαρού ιππότη που παγιδεύτηκε ανάμεσα στην αληθινή αγάπη και το πάθος. Η Eva-Maria Westbroek ερμηνεύει την , προσθέτοντας άλλη μια ερμηνεία ηρωίδας του Wagner στο ρεπερτόριο της στη Μet μετά την καταξιωμένη ερμηνεία της ως Sieglinde στο «Δαχτυλίδι» πριν μερικές σεζόν. Στα χνάρια του πρόσφατου θριάμβου του στο Parsifal, ο Peter Mattei ερμηνεύει τον Wolfram και η Michelle DeYoung τη θεά του Έρωτα, Αφροδίτη.

Αlban Berg
ΛΟΥΛΟΥ

21 Νοεμβρίου – ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ HD
Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης και σκηνοθέτης William Kentridge (Η Μύτη), εφαρμόζει τη μοναδική θεατρική οπτική του σκηνοθετώντας το αναπάντεχο αριστούργημα του Berg για μια μοιραία γυναίκα που καταστρέφει ζωές, συμπεριλαμβανομένης και της δικής της. Μουσικά, το αριστούργημα βρίσκεται στα σίγουρα χέρια του διευθυντή της Met James Levine. Η σοπράνο Marlis Petersen έχει συνεπάρει το κοινό σε όλο τον κόσμο με την συγκλονιστική ερμηνεία της στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε ένα ξέφρενο ταξίδι αγάπης, εμμονής και θανάτου. Στο επιτυχημένο cast συμμετέχει η Susan Graham, ο Daniel Brenna και ο Johan Reuter.

Georges Bizet
ΑΛΙΕΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ

16 Ιανουαρίου 2016 – ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ HD
Η μεγαλοπρεπής όπερα του Bizet για τον πόθο και την λαχτάρα του έρωτα όπου τοποθετείται στην Άπω Ανατολή, παρουσιάζεται στην σκηνή της Met για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια! Η σοπράνο Diana Damrau πρωταγωνιστεί ως Λεϊλά, η όμορφη Ινδή ιέρεια η οποία καταδιώκεται από τους δυο αλιείς μαργαριταριών που ανταγωνίζονται για το χέρι της. Οι μνηστήρες της ενσαρκώνονται από τον τενόρο Matthew Polenzani και τον βαρύτονο Mariusz Kwiecien, οι οποίοι τραγουδούν το πασίγνωστο μελωδικό ντουέτο “Au fond du temple saint,” το οποίο λατρεύουν οι φίλοι της όπερας. Η σκηνοθέτης Penny Woolcock εξερευνά τα διαχρονικά ζητήματα της αγνής αγάπης, της προδοσίας και της εκσης σε μια παραγωγή η οποία παρουσιάζει πολύ ζωντανά ένα ολόκληρο υποθαλάσσιο κόσμο πάνω στην σκηνή της Met. Ο μαέστρος Gianandrea Noseda αναδεικνύει την πλούσια ρομαντική του κλίση στην πρώτη παραγωγή της Met για το 2016.

Giacomo Puccini
ΤΟΥΡΑΝΤΟ
Τ
30 Ιανουαρίου 2016
Η Σουηδή δραματική σοπράνο Nina Stemme ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της περήφανης Κινέζας πριγκίπισσας, οι γρίφοι της οποίας καταδικάζουν κάθε μνηστήρα που θέλει το χέρι της. Ο τενόρος Marco Berti ερμηνεύει τον Καλάφ, τον γενναίο πρίγκιπα που τραγουδά το “Nessun dorma” και κερδίζει τελικά την αγάπη της. Ο. Paolo Carignani διευθύνει τη θεαματική σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli του 1987.

Giacomo Puccini
ΜΑΝΟΝ ΛΕΣΚΟ

5 Μαρτίου 2016 – ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η σκηνή της Met «φλέγεται» όταν η σοπράνο Kristine Opolais και ο τενόρος Jonas Kaufmann ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτή την ιστορία εμμονικής αγάπης του Puccini. Η Opolais ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας επαρχιωτοπούλας με ελεύθερο πνεύμα που γίνεται η ψυχή του Παρισιού. Παράλληλα, ο Kaufmann είναι ο τολμηρός φοιτητής που την διεκδικεί απεγνωσμένα. Ο σκηνοθέτης Sir Richard Eyre τοποθετεί την δράση στην κατεχόμενη Γαλλία σε ένα σκηνικό φιλμ νουάρ. «Απεγνωσμένο Πάθος» είναι η φράση που ο ίδιος ο Puccini χρησιμοποίησε για να περιγράψει αυτή την όπερα, η οποία επιβεβαίωσε την θέση του ως τον πλέον διάσημο Ιταλό συνθέτη όπερας της εποχής του. Διευθύνει ο πρώτος μαέστρος της Μet, Fabio Luisi.

Giacomo Puccini
ΜΑΝΤΑΜΑ ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΪ

2 Απριλίου 2016
Η μαγευτική παραγωγή του Anthony Minghella είχε ενθουσιάσει το κοινό στην πρεμιέρα της στην Met το 2006. Η Kristine Opolais επαναλαμβάνει την θαυμάσια εμφάνιση της στον πρωταγωνιστικό ρόλο πλάι στον Roberto Alagna, ο οποίος ερμηνεύει τον Pinkerton, τον εγωιστή αξιωματικό του ναυτικού που τσακίζει την καρδιά της Μπατερφλάι. Διευθύνει ο μαέστρος Karel Mark Chichon στο ντεμπούτο του στην Met.

Gaetano Donizetti
ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΝΤΕΒΕΡΕ

16 Απριλίου 2016 – ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ HD
Η φημισμένη σοπράνο του μπελκάντο Sondra Radvanovsky αναλαμβάνει την εξαιρετική πρόσκληση να ερμηνεύσει στην ίδια σεζόν και τις τρεις βασίλισσες της «Τριλογίας των Τυδώρ» του Donizzeti. Σε αυτή την κλιμακωτή όπερα της τριλογίας, η Radvanovsky ερμηνεύει την ενήλικη πια βασίλισσα Α', που αναγκάζεται να υπογράψει τη διαταγή θανάτου του ευγενούς που αγαπά, του Ντεβερέ. Ο τενόρος Matthew Polenzani ερμηνεύει τον Ντεβερέ, ενώ η μεσόφωνη Elīna Garanča και ο βαρύτονος Mariusz Kwiecien συμπληρώνουν το κουαρτέτο των ερμηνευτών σε αυτό το αριστουργηματικό έργο. Διευθύνει ο «σπεσιαλίστας» των έργων του Donizzeti, Maurizio Benini. Ο Sir David McVicar, που σκηνοθέτησε τις πρεμιέρες στη Μet της Anna Bolena και της Maria Stuarda, επιστρέφει για να σκηνοθετήσει το τελευταίο μέρος της τριλογίας.

Richard Strauss
ΗΛΕΚΤΡΑ

30 Απριλίου / 7 Μαΐου 2016 – ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ HD
Η φλογερή τραγωδία του Strauss για την αρχαία Ελληνίδα πριγκίπισσα έρχεται στη Μet στην τελική μορφή της σκηνοθεσίας της από τον θρυλικό σκηνοθέτη Patrice Chéreau, ο οποίος πέθανε το 2014 και δεν ευτύχησε να δει την παρουσίαση του έργου του. Το όραμά του όμως ενσαρκώνεται μέσα από την σοπράνο Nina Stemme, με τις απαράμιλλες μέχρι σήμερα ερμηνείες της στις ηρωίδες του Strauss και του Wagner. Η Stemme ερμηνεύει την Ηλέκτρα την ηρωίδα που ορκίζεται να πάρει εκδίκηση για τον φόνο του πατέρα της, του Αγαμέμνονα. Η Waltraud Meier ερμηνεύει τις πρώτες της παραστάσεις στη ΜΕΤ ως Κλυταιμνήστρα, μητέρα της Ηλέκτρας και αντικείμενο της οργής της, η Adrianne Pieczonka ως Χρυσόθεμις, αδερφή της Ηλέκτρας, ο Eric Owens στον ρόλο του Ορέστη, του εξόριστου αδερφού της, και ο τενόρος Burkhard Ulrich, στο ντεμπούτο του στη ΜΕΤ, στον ρόλο του διεφθαρμένου μονάρχη Αίγισθου. Διευθύνει ο παλιός συνεργάτης του Chéreau, Esa-Pekka Salonen.
Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων στο «Δίαυλο » τηλ. 2421025363

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση