Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Ελληνικό δημοτικό τραγούδι: Μύθοι μυητικοί και παραλογές
Ελληνικό δημοτικό τραγούδι: Μύθοι μυητικοί και παραλογές

Ελληνικό δημοτικό τραγούδι: Μύθοι μυητικοί και παραλογές

Ο μυητικός χαρακτήρας των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, και ειδικά της παραλογής, είναι ένα ευρύ και γενικευμένο φαινόμενο. Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τα που κατεξοχήν είναι μυητικής φύσεως, στα οποία συναντάμε ίχνη κύριων μυητικών μύθων, όπως του μύθου της ς με το τέρας, του μύθου της ηρωικής και καταρχήν νικηφόρας ς με πολυάριθμους εχθρούς, του πολεμικού μέ, της κατάποσης από το τέρας και του συγγενικού θέματος του καταποντισμού στη , ή των μύθων που αναφέρονται στην εφηβική και στη γαμήλια μύηση, στις επικίνδυνες διαδρομές και στα περάσματα, στη μυητική διδασκαλία, καθώς και τον κοινό στα περισσότερα μύθο του προσωρινού, μυητικού θανάτου.

Για τους σκοπούς της ς, το υπό εξέταση υλικό των δημοτικών τραγουδιών οργανώθηκε σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τα τελετουργικά τραγούδια και τις μυθικές παραλογές, ηρωικές ή μη, που είναι αφιερωμένες σε ένα κύριο μυητικό επεισόδιο, το οποίο εξετάζεται χωριστά, με τα διάφορα τραγούδια που είναι αφιερωμένα σε αυτό. Η δεύτερη ομάδα αναφέρεται στις σύνθετες παραλογές, που περιέχουν πολλαπλά ίχνη από διάφορους μυητικούς μύθους και , τα οποία εξετάζονται κατά θέματα τραγουδιών.

Ο διακεκριμένος νεοελληνιστής και μεταφραστής, ομότιμος καθηγητής Guy (Michel) Saunier δίδαξε παλιότερα ως επισκέπτης καθηγητής στο Α. και ήταν για πολλά χρόνια ο διευθυντής του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης (Παρίσι).

Η κύρια λαογράφος μαθήτριά του, η νεοελληνίστρια Emmanuelle Moser, έχει διδάξει σε ελληνικά και πανεπιστήμια.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση