Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος
Έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος

Έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος έφυγε πό την ζωή σήμερ, σε ηλικία 72 ετών, έπειτα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμβληματικός καλλιτέχνηςς νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Metropolitan και απεβίωσε λόγω καρδιοαναπνευστικής ανακοπής.

Η είδηση του θανάτου έχει σκορπίσει πανελλήνια συγκίνηση.

Τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και ώρα 14:30,  στο Πρώτο εκροταφείο Αθηνών, θα γίνει η πολιτική του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Θάνου Μικρούτσικου, όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του εκλιπόντος.

Πρ. Παυλόπουλος: Μεγάλη απώλεια για τον Πολιτισμό μας ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου

«Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί, αναμφισβήτητα, μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό μας γενικότερα. Και η απώλεια αυτή είναι τόσο περισσότερο επώδυνη, όσο έρχεται σε μιαν εποχή, κατά την οποία τέτοια κενά είναι πολλαπλώς δυσαναπλήρωτα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη δήλωση του για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε να συναντήσει το Σταυρό του ότου

Την θλίψη του και τα  θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Θάνου Μικρούτσικου, εξέφρασε στην οικογένεια του εκλιπόντος ο πρωθυπουργός.

«Με τη μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας. Τον αποχαιρετούμε καθώς ξεκίνησε να συναντήσει το Σταυρό του Νότου. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του» έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λ. Μενδώνη:  Η απώλεια του Θ. Μικρούτσικου συγκινεί βαθιά όλη την

«Ο Θάνος Μικρούτσικος, εκτός από σπουδαίος συνθέτης, ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα. Ένας από τους ανθρώπους, που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και μέχρι σήμερα. Η μουσική του άγγιξε όλους τους Έλληνες και τίμησε τη χώρα μας στο εξωτερικό. Από το λαϊκό τραγούδι και τη μελοποιημένη ποίηση, μέχρι το θέατρο, την όπερα και τη συμφωνική μουσική, το ταλέντο του Θάνου Μικρούτσικου ήταν πολύ μεγάλο για να περιοριστεί σε ένα είδος. Γι΄ αυτό και η απώλειά του συγκινεί όλους μας. Συγκινεί βαθιά όλη την . Ήταν ένας άνθρωπος με πολιτικό λόγο, τον οποίο εξέφραζε χωρίς δισταγμό. Ένας διανοούμενος, ένας εργάτης του Πολιτισμού, τον οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση ως υπουργός Πολιτισμού, εισάγοντας νέους θεσμούς. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε την ασθένειά του με , θάρρος και αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια. Ο ίδιος δεν θα είναι πια κοντά μας. Όμως η μουσική του παρακαταθήκη, θα εξακολουθεί να μας συντροφεύει για πολλές δεκαετίες ακόμη και να αποτελεί κομμάτι όλων μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους πολυάριθμους φίλους του», αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στο συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου.

Φώφη «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία… στη μάχη με το αδύνατο, μέχρι το τέλος. Ήταν ο ίδιος , ο στίχος του Καββαδία. Τραγουδήθηκε , αγαπήθηκε και πάλεψε. Μάχιμος και δημιουργικός συνθέτης της γενιάς του. Αφιερώθηκε και προσέφερε όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά συνολικά στον ελληνικό πολιτισμό και στον δημόσιο βίο. Καλό ταξίδι Θάνο. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του» , δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Αλέξης Τσίπρας: «Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε για το Σταυρό του Νότου. Η Ελλάδα αποχαιρετά τον συνθέτη, τον καλλιτέχνη, τον ευαίσθητο άνθρωπο, τον παντοτινό εραστή της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα τον θυμόμαστε πάντα, μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, αλλά και από το στίγμα που άφησε η ζωή του κοντά στους ταπεινούς και καταφρονεμένους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: «Άχρονο, άτοπο, ανεξάντλητο, αθάνατο το έργο σου όπως αθάνατος Θάνο είσαι κι εσύ»

«Με άφατη θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον ακριβό μας Θάνο Μικρούτσικο», αναφέρεται σε μακροσκελή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

« Φαίνεται αβάστακτο, να μάθουμε να ζούμε, χωρίς εκείνον στη σκηνή. Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος δεν υπήρξε μόνο ανεπανάληπτος δημιουργός και συγκλονιστικός ερμηνευτής του έργου του. Πάνω απ' όλα ήταν ένα ιδιοφυές πνεύμα, σπινθηροβόλο, κοφτερό και ανήσυχο, ένας βαθιά και πλατειά καλλιεργημένος διανοητής. “Οι δημιουργοί δεν γεννιούνται, δημιουργούνται” καθώς ο ίδιος έλεγε […] Αγαπημένε μας Θάνο, πολύ πιο βαριά και πικρή είναι η απώλειά σου για την οικογένειά σου, την άξια σύντροφό σου Μαρία Παπαγιάννη, τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Χάνουμε μπροστά τους, τα λόγια της παρηγοριάς. Κι όμως, η αλήθεια είναι πως τον νίκησες τον θάνατο, τους “ξεγέλασες τους ουρανούς'. Το έργο σου είναι βέλος πύρινο, που σκίζει τον χρόνο. Θα συνεχίζει τη διαδρομή του κι όταν θα χτίζουμε “τις αυριανές μας φάμπρικες, τα λαϊκά μέγαρα, τα κόκκινα στάδια”, όταν θα δικαιωθεί ο σκοπός που αφιέρωσες το ταλέντο, το μυαλό, την καρδιά σου. Το έργο σου εκφράζει την ουσία όχι μόνο μιας περιόδου, αλλά μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής. Άχρονο, άτοπο, ανεξάντλητο, αθάνατο, όπως αθάνατος Θάνο είσαι κι εσύ» αναφέρεραι στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Γ. Παπανδρέου: «Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος, Αχαιός και καλός φίλος, ανατρεπτικός συνθέτης, με μεγάλη προσφορά στην τέχνη και στην πολιτιστική ζωή της Πάτρας, με αίσθημα ευθύνης και μεγάλη συμβολή στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Θα είναι για πάντα μαζί μας με το έργο του. Καλό ταξίδι, Θάνο» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου
Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την είδηση της απώλειας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου. Μιας μεγάλης προσωπικότητας που άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Ο Θάνος Μικρούτσικος εκτός από τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, την μουσική και τα τραγούδια του που θα μας συντροφεύουν πάντα, ασχολήθηκε και με την πολιτική ζωή του τόπου μας. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 1993 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού με Υπουργό την Μελίνα Μερκούρη και αμέσως μετά τον θάνατο της διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού από τον Μάρτιο του 1994 μέχρι τον Ιανουάριο του 1996.

Είχαμε την τύχη και την τιμή να έρθει στο νησί μας και να βοηθήσει σημαντικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της Σκοπέλου. Καλό είναι μερικές φορές να ανατρέχουμε στο παρελθόν, να θυμίζουμε στους παλιότερους και να μαθαίνουν οι νεότεροι κάποια από τα γεγονότα που έγιναν στο νησί μας και βοήθησαν στην πρόοδο και εξέλιξη του.

Τον Νοέμβριο του 1993 ξεκίνησε το Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων που είχε σαν στόχο την τόνωση και την ανάπτυξη των πολιτιστικής ζωής των ελληνικών πόλεων, με την δημιουργία σε αυτές, πολιτιστικών θεσμών κύρους, τόσο ως προς την κτιριακή υποδομή, όσο και ως προς την πολιτιστική παραγωγή.

Στην Πολιτιστική πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού για την Περιφέρεια εντάσσεται και το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου. Ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος στήριξε την ιδέα για τη δημιουργία ενός Φωτογραφικού Κέντρου στη Σκόπελο, γιατί πάντα πίστευε ότι και η επαρχία μπορεί να παράξει πολιτιστικό έργο αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία με μια μικρή ώθηση και να της υποδείξει κάποιος τον δρόμο.

Έτσι το καλοκαίρι του 1994, στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων, παρουσιάζεται στη Σκόπελο η έκθεση των James Balog και Robert Capa, μία διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Σκοπέλου, σε συνεργασία με το Musée de l' Elysée της Λωζάνης. Ο Θάνος Μικρούτσικος, Υπουργός Πολιτισμού, εγκαινίασε την έκθεση και ανακοίνωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης για την χάραξη μιας «Εθνικής Πολιτικής για τη Φωτογραφία».

Στα εγκαίνια της έκθεσης των Balog και Capa, είχε εξαγγείλει μερικές από τις δραστηριότητες του Κέντρου, που ήταν η ετήσια διοργάνωση φωτογραφικών εκθέσεων στο νησί, αλλά και η δημιουργία ενός σημαντικού εκθεσιακού κέντρου και εργαστηρίου συντήρησης φωτογραφιών. Σύμφωνα με τις υπουργικές του δηλώσεις φιλοδοξούσε το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου να αναπτύξει δραστηριότητες, να αποτελέσει το πρώτο (με Κρατική υποστήριξη) Φωτογραφικό Μουσείο στην Ελλάδα και να καταστεί ως ένα Κέντρο Φωτογραφίας Διεθνούς Εμβέλειας και Αποδοχής.

Τότε η Σκόπελος, η Ελλάδα, με την έκθεση Robert Capa & James Balog (Musse de l'elysse, Lausanne & International Center of photography, New York) έγινε “viral” σε όλον τον προ ιντερνετ τότε κόσμο.

Τον Οκτώβριο του 1994 η Διεύθυνση Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού, συγκάλεσε ημερίδα με θέμα την «Εθνική Πολιτική για την Καλλιτεχνική Φωτογραφία» και ανάμεσα σε πολλούς εισηγητές παραβρέθηκα κι εγώ ως Δήμαρχος Σκοπέλου, επικουρούμενος από τον Κώστα Αργύρη, φωτογράφο και σύμβουλο μου σε θέματα φωτογραφίας, έχοντας δίπλα μου από το ξεκίνημα όλης αυτής της προσπάθειας, τον Νίκο Μάρκου, φίλο και σύμβουλο του δήμου μας στα Πολιτιστικά δρώμενα.
Στην συνάντηση αυτή ανέλυσα το εγχείρημα της Σκοπέλου και τους επόμενους μήνες, προετοιμάστηκε η διοργάνωση μιας μεγάλης έκθεσης των βραβευμένων φωτογράφων Σπύρου Μελετζή, Κώστα Μπαλάφα και Δημήτρη Τλούπα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σκοπέλου για το καλοκαίρι του 1995.

Η λειτουργία του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου είχε προηγηθεί της Ημερίδας, αναδεικνύοντας το ως τον πρώτο θεσμό καλλιτεχνικής φωτογραφίας που δημιουργήθηκε στην ελληνική περιφέρεια, έχοντας την προοπτική να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό κέντρο με Πανελλήνιο και Διεθνή χαρακτήρα και στοχεύοντας στην προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού και της Πολιτιστικής καλλιέργειας της τοπικής κοινωνίας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα δυνάμεις και δυνατότητες της περιοχής.

Το παραπάνω εγχείρημα έγινε με την στήριξη του τότε Υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου, που αγάπησε το νησί μας και εμπιστεύτηκε σε αυτό τον πρώτο θεσμό καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Πώς θα μπορούσα λοιπόν να παραλείψω αυτή την δύσκολη και λυπηρή στιγμή για όλους μας, να εκφράσω από την μια την απέραντη ευγνωμοσύνη μας και από την άλλη τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του.

Καλό ταξίδι αγαπητέ Θάνο…

Η παρακαταθήκη που άφησες θα μας συντροφεύει και το έργο σου θα αποτελεί πάντα κομμάτι της ζωής και της ιστορίας μας.

από αριστερά: Αχιλλέας Τζώνης (εκπρόσωπος musse de l' elysse Λωζάνης), Σταμάτης Περίσσης (τότε -και τώρα- δήμαρχος Σκοπέλου), Θάνος Μικρούτσικος (ΥπΠο), (Γ. Γ. ΥπΠο), James Balog (Φωτογράφος) στην συνέντευξη τύπου για την αναγγελία της έκθεσης στη Σκόπελο, πρώτη δράση του ΕΠΔΠ (Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων). Αθήνα, 1994.
(φωτο από το αρχείο του φωτογράφου Κώστα Αργύρη)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση