Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Δράσεις από το Δήμο Βόλου για τα 30 έτη από το Τσερνομπίλ και 5 από τη Φουκουσίμα
Δράσεις από το Δήμο Βόλου για τα 30 έτη από το  Τσερνομπίλ και 5 από τη Φουκουσίμα

Δράσεις από το Δήμο Βόλου για τα 30 έτη από το Τσερνομπίλ και 5 από τη Φουκουσίμα

Η πρώτη εκδήλωση, την Πρσκευή 6 Μαΐου 2016 στο του Αναύρου με αφιέρωμα στη μουσική του David Bowie

Με τη συμπλήρωση 30 ετών από το πυρηνικό ατύχημα του , όπου η πυρηνική απειλή για πρώτη φορά άγγιξε επικίνδυνα εδάφη του ευρωπαϊκού χώρου, ο Δήμος Βόλου ως μέλος της CNFE (Cities for a Nuclear Free Europe) διοργανώνει δράσεις με στόχο την ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς και παράλληλα, την ανάδειξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως της ιδανικής εναλλακτικής λύσης για την παραγωγή ενέργειας.

Ο ελληνικός χώρος περιβάλλεται από εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που λειτουργούν σε γειτονικές χώρες, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πεπαλαιωμένα και χρησιμοποιούν ξεπερασμένη τεχνολογία και μέσα. Ο κίνδυνος από ένα πυρηνικό ατύχημα στα εργοστάσια αυτά είναι μεγάλος, καθώς η Ελλάδα δεν συνορεύει απλά με τις χώρες στις οποίες λειτουργούν, αλλά συνδέεται με τις χώρες αυτές με ποτάμια, λίμνες, θάλασσες κλπ. και σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμη και πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια και για τη χώρα μας.

Ο ευρωπαϊκός φορέας CNFE (Πόλεις για μία Ελεύθερη από την Πυρηνική Ενέργεια Ευρώπη), του οποίου μέλος είναι η πόλη του Βόλου, με αφορμή τα πυρηνικά ατυχήματα του (30 χρόνια) και της Φουκουσίμα (5 χρόνια), από τις αρχές του 2016 πραγματοποιεί δράσεις μέσω των πόλεων – μελών με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους των πυρηνικών σταθμών, τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για τη λειτουργία τους, την ανανέωση του εξοπλισμού και της τεχνολογίας των πυρηνικών σταθμών, τη σταδιακή αντικατάστασή τους από νέους σταθμούς που θα χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μείωση του ποσοστού του 28% επί του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη μέσω πυρηνικών σταθμών, την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατίθενται στην έρευνα για την παραγωγή ενέργειας.

Ανάμεσα στις πόλεις μέλη του CNFE (27), αναφέρονται οι πόλεις του Μάντσεστερ, της Φραγκφούρτης, του , του Σεράγεβο, του Ζάγκρεμπ, της Βιέννης, του Μονάχου, της Λευκωσίας, ενώ από ελληνικές πόλεις αναφέρονται οι: , Ιωάννινα, Κέρκυρα, Λάρισα, Ρόδος, Καλλιθέα, Βόλος.

Ο Δήμος Βόλου ως μέλος του φορέα στοχεύει στην υλοποίηση ενός ενημερωτικού προγράμματος τριετούς διάρκειας, το οποίο ξεκινά από το 2016 με κεντρική δράση εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενημέρωσης για την πυρηνική ενέργεια με στόχο τους μαθητές της Β' βάθμιας εκπαίδευσης και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που με έμμεσο τρόπο θα ενημερώνουν το κοινό.

Η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 στις 9.00 το βράδυ, στο του Αναύρου και αφορά μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη μουσική του David Bowie, με παράλληλη προβολή πλάνων του φυσικού περιβάλλοντος της ς σε έγχρωμη και ασπρόμαυρη μορφή, ως μία «νύξη» για το πώς θα μοιάζει η όμορφη περιοχή σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος σε έναν από τους γειτονικούς πυρηνικούς σταθμούς.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Δεμίρης (Κιθάρα), Παναγιώτης Μπερλής (Πλήκτρα και φωνή), Άγγελος Τσιριγωτάκης (Ντραμς), Βαγγέλης Χάνος (Μπάσο). Μετά από μία σύντομη ενημέρωση για τα 30 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα, οι μουσικοί θα αποδώσουν γνωστές μελωδίες του David Bowie και θα προβάλλονται πλάνα του Βόλου και του Πηλίου με φόντο τη θάλασσα του Παγασητικού. Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί και θα σταλεί σε όλες τις πόλεις – μέλη του CNFE στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των μελών του φορέα.

Η της μουσικής του David Bowie πραγματοποιήθηκε προκειμένου και το καλλιτεχνικό περιεχόμενο να αφορά το διεθνές κοινό των πόλεων μελών της CNFE, όπου θα σταλεί το video της εκδήλωσης και παράλληλα, ως αποχαιρετισμός στο δημοφιλή δημιουργό (έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2016) καθώς αφιερώματα προς τιμή του καλλιτέχνη πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά του πλανήτη με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό.

Ο David Bowie γεννήθηκε το 1947 στη Μεγάλη Βρετανία όπου και ξεκίνησε την καριέρα του και σύντομα αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Πέραν της ερμηνείας των τραγουδιών του, υπήρξε παράλληλα συνθέτης αλλά και παραγωγός. Ο χαρακτηριζόμενος ως «χαμαιλέων» της pop πούλησε περισσότερα από 136 εκ. δίσκους και κέρδισε μία θέση ανάμεσα στους 100 σημαντικότερους καλλιτέχνες του rock n' roll.

Η ποιότητα των τραγουδιών του και οι εκκεντρικές του εμφανίσεις προσέλκυσαν ένα ευρύ κοινό θαυμαστών όλων των ηλικιών, το οποίο διατηρείται και αυξάνεται από τη δεκαετία του 1970 έως και σήμερα. Διαχρονικές επιτυχίες όπως ο «Starman», «Ashes to Ashes», «Let's Dance», «China Girl», «Heroes» και άλλες αγαπημένες μελωδίες θα αποδοθούν από το τοπικό σχήμα στο πάρκο του Αναύρου κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης ανοικτής στο κοινό, της οποίας το περιεχόμενο εκτός από καλλιτεχνικό είναι και ενημερωτικό.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποτελεί συνέχεια των δράσεων, προετοιμάζεται και θα υλοποιηθεί για τα σχολεία της πόλης του Βόλου με την έναρξη του σχολικού έτους, θα παρουσιάζεται μέσω διαδικτύου ζωντανά στις πόλεις – μέλη του CNFE, αξιοποιώντας τη νέα δυνατότητα της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Δημαρχείου να μεταδίδει διαδικτυακά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αυτή. Το ψήφισμα επίσης στο οποίο θα καταλήξουν τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα κοινοποιηθεί στα δημοτικά συμβούλια των πόλεων του CNFE.

Στόχος της εκδήλωσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος έχει τεθεί η ενημέρωση, η γνώση επί του θέματος και σε καμία περίπτωση η πρόκληση φόβου, καθώς η γνώση και όχι φόβος, αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο για την εξεύρεση λύσης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση