Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Χορωδιακή συνάντηση Ιονίου – Αιγαίου στο Πνευματικό Κέντρο της ΙΜΔ
Χορωδιακή συνάντηση Ιονίου – Αιγαίου στο Πνευματικό Κέντρο  της ΙΜΔ

Χορωδιακή συνάντηση Ιονίου – Αιγαίου στο Πνευματικό Κέντρο της ΙΜΔ

Για τα 10 χρόνια δράσης αναμνήσεων και προοπτικής του συλλόγου αποφοίτων Παιδοπόλεων

Συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για τον γιορτασμό των 10 χρόνων του, ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων που θα πραγματοποιήσει ολόκληρο το έτος 2017, διοργανώνει Χορωδιακή Συνάντηση, την προσεχή Κυριακή 14 Μαΐου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, στον Βόλο.

Σειρά εκδηλώσεων με ποικίλο περιεχόμενο και πολλαπλές αναφορές, διοργανώνονται φέτος για τα 10 χρόνια λειτουργίας του, που ήταν γεμάτα με επ αναμνήσεων, δράσεων, πρωτοβουλιών, αλλά  και  ενδείξεων νέων σταθερών προοπτικών.

Η πρώτη κίνηση του Δ.Σ.  του Συλλόγου, ήταν η έκδοση και η κυκλοφορία του «Ημερολογίου 2017».

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, τιμήθηκε ο «Παιδοπολίτης της Χρονιάς 2016» και ανακοινώθηκε  το πλήρες των δράσεων και εκδηλώσεων.

Συνεχίζοντας την πλούσια πολιτιστική του δραστηριότητα, ο Σύλλογος, συνεργάστηκε με το CineDoc , παρουσιάζοντας το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, «Ο «ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ»  και  παρουσίασε το τελευταίο βιβλίο του αδελφού του, Πέτρου Κουτσιαμπασάκου, (1965 -2014), που έχει τον τίτλο, «ΔΡΟΜΟΙ».

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 , στις 8.00 το βράδυ, διοργανώνει Χορωδιακή συνάντηση Ιονίου – Αιγαίου, με την συμμετοχή της Χορωδίας – Μαντολινάτας Αργοστολίου ς και της Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», που πρόθυμα προσφέρθηκε να πλαισιώσει την εκδήλωση.

 

Η Χορωδία – Μαντολινάτα Αργοστολίου ιδρύθηκε το 1980 για να συνεχίσει την μεγάλη παράδοση της ς στην χορωδιακή μουσική και σε χορωδιακά σχήματα. Από  την ίδρυσή της μέχρι το 2010 την Χορωδία διεύθυνε ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ.

Από το 2011 μέχρι το 2014 ,την διεύθυνση της Χορωδίας Αργοστολίου ανέλαβε ο Άγγελος Μουρελάτος.

Σήμερα η Χορωδία έχει  25 μέλη, μόνο άνδρες, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση της Κεφαλονιάς σε ανδρικές χορωδίες  και διευθύνεται ( από τις αρχές του 2015 ) από τον άξιο και πολύπειρο μαέστρο, Σπύρο Θεοτοκάτο.

Η Χορωδία συνοδεύεται στις συναυλίες της από 12μελή μαντολινάτα, που στολίζει ακόμη περισσότερο την απόδοση των τραγουδιών. Η Χορωδία Αργοστολίου έχει δώσει πάρα πολλές συναυλίες στο νησί, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ταξιδεύοντας σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη , αλλά και στην Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας το καλό Κεφαλλονίτικο Χορωδιακό Τραγούδι.

Στην 35χρονη πορεία της η Χορωδία έχει ηχογραφήσει τέσσερεις δίσκους , στους οποίους διατηρείται και διασώζεται  η μεγάλη χορωδιακή παράδοση της Κεφαλονιάς .

Πρόσφατα δημιούργησε παιδικά τμήματα χορωδίας και μαντολινάτας, προσβλέποντας στην συνέχιση της παράδοσης της Κεφαλονιάς.

Καντάδες και τραγούδια από τα Επτάνησα, όπως «Κεφαλονιά», «Στους δρόμους τ' Αργοστολιού», «Νά ‘ταν η  καρδιά μου φύλλο», αυτές και πολλές άλλες δημοφιλείς καντάδες και τραγούδια από την Κεφαλλονιά, την και τη Ζάκυνθο, συνθέτουν το πλούσιο του συνόλου που θα παρουσιαστεί το βράδυ της Κυριακής.

 

Η Μικτή Χορωδία Ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ς «Το Εγγλεζονήσι»,  συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε το 1988 ως μία παρέα Μικρασιατών, κυρίως Εγγλεζονησιωτών, που μέσα από το τραγούδι εξέφραζαν τον πόνο, την νοσταλγία και την αγάπη τους για τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας.

Πολύ σύντομα διαμορφώθηκε σε σχήμα μονοφωνικής παραδοσιακής χορωδίας, της οποίας η φήμη ξεπέρασε τα όρια της Νέας Ιωνίας και του και εξακτινώθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συμμετέχει ανελλιπώς στα πολιτιστικά δρώμενα της Νέας Ιωνίας και του Βόλου, συνεργάζεται με άλλες χορωδίες και φορείς πολιτισμού και παρουσιάζει εξαιρετικές μουσικοχορευτικές παραστάσεις με συνδυασμό λόγου, χορού και θεατρικών δρώμενων.

Την χορωδία διηύθυναν κατά σειρά ο Νίκος Δεμίρης, η Βίκυ και η Λία Λεφάκη.

Σήμερα την Χορωδία του Εγγλεζονησίου διευθύνει η μαέστρος Στάσα Τζάλλα και θα παρουσιάσει, κυρίως, Μικρασιάτικα Τραγούδια. Θα συνοδεύεται δε από τους μουσικούς Ζήση Γεωργαλιό στο κανονάκι, τον Αντώνη Βούλγαρη στο λαούτο και την Φανή Μπαρμπή στα κρουστά.

"Αλιεύοντας" την είδηση