Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μουσειοπαιδαγωγικό σεμινάριο στο “Αθανασάκειο” Μουσείο Βόλου
Μουσειοπαιδαγωγικό σεμινάριο στο “Αθανασάκειο” Μουσείο  Βόλου

Μουσειοπαιδαγωγικό σεμινάριο στο “Αθανασάκειο” Μουσείο Βόλου

Μουσειοπαιδαγωγικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Α’/θμιας και β’/θμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στο “Αθανασάκειο” , με σκοπό να επιμορφωθούν σε μια θεματική ενότητα και να τη μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές, που είτε θα επισκέπτονται το Μουσείο ή άλλους αρχαιολογικούς χώρους.Το σεμινάριο θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου στο Μουσείο το Αθανασάκειο (9.00 – 4:00) και κάθε που θα συμμετάσχει υποχρεούται να πάρει τάξη του να σχεδιάσει ένα μάθημα ή πρόγραμμα στο Μουσείο, ή σε αρχαιολογικό χώρο. Τον Απρίλιο θα γίνει νεά συνάντηση ανατροφοδότησης και το υλικό που θα παραχθεί θα επιστρέψει στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μουσείο από την αναπληρώτρια προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Έλσα Νικολάου, την πρόεδρο του Συλλόγου “Φίλοι του Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου Σούλα Μπαρτζώκα, τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων σχολείων Α’θμιας εκπαίδευσης Αντώνη Αντωνίου και την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων σχολείων Β’θμιας εκπαίδευσης Κική Δανιηλίδου.

Η κα. Νικολάου είπε ότι στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τρεις θεωρητικές εισηγήσεις από τους αρχαιολόγους και τη μουσειοπαιδαγωγό της Υπηρεσίας, θα πληροφορήσουν τους εκπαιδευτικούς για τους τρόπους διαμόρφωσης των προγραμμάτων, το εκπαιδευτικό υλικό και τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε αρχαιολογικούς χώρους με παραδείγματα από τον αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου, ενώ θα ακολουθήσει στοχευμένη περιήγηση στα εκθέματα του Μουσείου με τέσσερις θεματικές ενότητες που είναι Θεοί και χθόνιες θεότητες, παιχνίδια στην αρχαιότητα, η κεραμική παραγωγή στην αρχαιότητα και ανταλλαγές προϊόντων και εμπόριο στην αρχαιότητα.

Στη συνέχεια, με αφετηρία ένα ή περισσότερα εκθέματα από τις θεματικές, οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να σχεδιάσουν κατά ομάδες το δικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ηλικίες των μαθητών, ενώ θα αναζητήσουν τρόπους περιγραφής και αφήγησης δημιουργώντας μια πραγματική ή «φανταστική» ιστορία, της οποίας στιγμή αποτελεί το έκθεμα.

Οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν το σχέδιο του προγράμματος στο τέλος της ημερίδας, ενώπιον των συμμετεχόντων, ενώ αργότερα θα πειραματιστούν στο σχολείο, δουλεύοντας το πρόγραμμα που σχεδίασαν οι ίδιοι και που θα εφαρμοστεί στον αρχαιολογικό χώρο ή το Μουσείο που έχουν επιλέξει.

Η β’ φάση της ημερίδας θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2017 με το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στα .

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας ανέφερε ότι ο Σύλλογος πρότεινε το σεμινάριο, διότι πιστεύει ότι είναι κύτταρο Παιδείας τα ανοιχτά Μουσεία, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και η σχέση μουσείου και σχολείου είναι ουσιαστική.

Η Κική Δανιηλίδου τόνισε ότι το Μουσείο πρέπει να γίνει προέκταση της σχολικής τάξης και συμπλήρωσε ότι οι εκπαιδευτικοί που θα επιμορφωθούν μπορούν να είναι διαφόρων ειδικοτήτων όπως φυσικοί, χημικοί, πληροφορικής, τεχνολόγοι και όχι μόνο φιλόλογοι.

Τέλος, ο Αντώνης Αντωνίου είπε ότι καινοτομία είναι να καταστεί ο εφαρμοστής και απόλυτος κυρίαρχος ώστε να παρουσιάσει και να προβάλλει μία θεματική ενότητα από τις τόσες που υπάρχουν στο Μουσείο.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Φωτιά στo βουνό της Όθρυος  #Όθρυς - https://t.co/7fwrQHigTY -

  • Μονοδρόμηση  επαρχιακού δρόμου Αφήσσου-Λεφόκαστρου στο τμήμα Αμποβός-Ραζή - https://t.co/U7h6gCcQrq -

  • Αποκατάσταση και βελτίωση των λιμενικών υποδομών στον Δήμο Αλμυρού #ΔήμοςΑλμυρού - https://t.co/VQaFZ4d65X -

"Αλιεύοντας" την είδηση