Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » Μουσικοθεατρική Παράσταση από τo ΚΔAΠ Νεάπολης
Μουσικοθεατρική Παράσταση από τo ΚΔAΠ Νεάπολης

Μουσικοθεατρική Παράσταση από τo ΚΔAΠ Νεάπολης

«Το μαγικό βιολί» της Μαριβίτας Γραμματικάκη

Τo Σάββατο 23 Μαΐου 2015 και ώρα 7:30 μ.μ. στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής (Κουταρέλια –Ρήγα Φεραίου) θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Το μαγικό βιολί», της Μαριβίτας Γραμματικάκη.

Η παράσταση πραγματοποιείται από τα εργαστήρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Μουσικής Προς του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ–ΔΙΕΚ στο πλαίσιο της ς λήξης του ετήσιου προγράμματος. Το Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης είναι συγχρηματοδοτούμενη δομή από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Η του βιβλίου, Μαριβίτα Γραμματικάκη, έγραψε προηγουμένως ένα λιμπρέτο με τον τίτλο αυτό και ακολούθως η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετείχε στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Όπερας», το 2011, με το εν λόγω έργο της, δηλαδή την όπερα για παιδιά «Το μαγικό βιολί» σε σύνθεση του Νίκου Ξανθούλη. Τόσο η όσο και ο συνθέτης τονίζουν την τεράστια και ευεργετική δύναμη της μουσικής, καλώντας τα παιδιά σε ένα ωραίο μουσικό δι το οποίο ξετυλίγεται σε χρόνους παλαιούς.

Η θεατρική διαδικασία οδήγησε στη δραματουργική επεξεργασία του βιβλίου από την υπεύθυνη των εργαστηρίων Θεατρικού Παιχνιδιού, Κατερίνα Τσιώνα που μαζί με τα παιδιά ξεκίνησαν το θεατρικό δι ορίζοντας τη δική τους θέση και στάση για όσα συμβαίνουν στην ιστορία μέσα από ασκήσεις θεατρικής έκφρασης.

Στα εργαστήρια Μουσικής προπαιδείας αξιοποιήθηκαν όλες οι γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς ώστε να επενδύσουν μουσικά την παράσταση.

Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί που περιγράφουν συναισθήματα των παιδιών-ηθοποιών, σύνθεση μικρών μουσικών θεμάτων ή ρυθμικών μοτίβων ταιριαστών σε ρόλους, διασκευές γνωστών μελωδιών και ενορχηστρώσεις παιδικών τραγουδιών, όλα εναρμονισμένα για τις ανάγκες της παράστασης. Η κάθε ομάδα λειτουργώντας ως μικρή ορχήστρα συνέβαλε χωριστά ώστε να υπάρξει ένα αισθητικά πολυποίκιλο αποτέλεσμα.

Και η παράσταση είναι έτοιμη να ξεκινήσει!

«Μα υπάρχει άραγε τόσο άσχημος που ούτε ο χάρτης δεν τον θέλει; Και όμως, υπάρχει η Γκριζούπολη, μια πολιτεία που ο ουρανός τη σκεπάζει με γκρίζα σύννεφα και ο ήλιος αρνείται να τη φωτίσει. Κι αυτό γιατί ο βασιλιάς της ο Οράτιος μισεί τη . Απαγορεύει τη μουσική και τα τραγούδια.

Απαγορεύει τα χρώματα, το γέλιο, τη . Ο φόβος έχει φωλιάσει στις καρδιές των ανθρώπων που ζουν εκεί κι όλοι είναι λυπημένοι, και περισσότερο απ' όλους η Ρόζα, η όμορφη κόρη του βασιλιά. Ώσπου εμφανίζεται ο Αμίρ, ένας μουσικός γεμάτος θάρρος που λαχταρά για ζωή. Και τότε η πολιτεία πλημμυρίζει από νότες και όλα αλλάζουν».

Πρόκειται για ένα τρυφερό μουσικό παραμύθι για την αγάπη και τα συναισθήματα που είναι απαραίτητα στη ζωή μας.
Κάποιες φορές ο πόνος και φόβος για να μην πληγωθούμε μας κάνει σκληρούς με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Η ιστορία του Αμίρ, ενός μουσικού που με τις νότες του βιολιού του κατάφερε να αλλάξει τα πάντα στην Γκριζούπολη και να χαρίσει σε όλους ζεστασιά, γαλήνη και ευτυχία, μας φέρνει πιο κοντά στις ψυχές των ανθρώπων και την ανάγκη τους για χαρά. Το μαγικό βιολί συμβολίζει τη δύναμη, την της ζωής και όλα τα αισθήματα που γεμίζουν σαν γλυκιά μουσική την καρδιά μας.

Στην παράσταση συμμετέχουν 78 παιδιά, ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Στην παράσταση συμμετέχει παίζοντας βιολί ο Εμμανουήλ Μελετιάδης, μαθητής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου, την οργάνωση της παράστασης και των εργαστηρίων Θεατρικού Παιχνιδιού ανέλαβε η θεατρολόγος, Κατερίνα Τσιώνα.

Υπεύθυνη των εργαστηρίων Μουσικής Προπαιδείας είναι η μουσικός, Θεοδώρα Μαγαλιού.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση