Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μουσικοχορευτική παράσταση στην Κερασιά
Μουσικοχορευτική παράσταση στην Κερασιά

Μουσικοχορευτική παράσταση στην Κερασιά

Μουσικοχορευτική παράσταση με χορούς, τραγούδια,δρώμενα των «Μαρτυρικών Χωριών» της Μαγνησίας και λιτές γεύσεις, με τίτλο : «Μνήμες & γεύσεις κατοχής» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 και ώρα 20.00 στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κερασιάς, σε συνεργασία της “Μαγνήτων Κιβωτός” με τους Δήμο Ρήγα Φεραίου – Τοπική Κοινότητα Κερασιάς, Εκκλησιαστικό Συμβ. Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κερασιάς και Κέντρο Ιστορίας , Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.).

Πριν από 75 περίπου χρόνια, τον Απρίλη του 1941, οι Γερμανοί έμπαιναν στην Αθήνα και ξεκινούσε για την Ελλάδα η κατοχή. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τα τρόφιμα εξαφανίζονται, η πείνα γίνεται μόνιμος σύντροφος του ελληνικού πληθυσμού με αποτέλεσμα περίπου 40.000 συμπατριώτες μας να χάσουν τη ζωή τους το χειμώνα του ΄41 – ΄42.

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά γιατί συνεχίζονται οι που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού , « Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» , στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2016» με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».

Έτσι δεν έχουμε να παρουσιάζουμε μόνον τοπικές γεύσεις , ή περιοχών της Ελλάδας, ακόμη και άλλων χωρών , μιας και στην περιοχή μας ζουν μόνιμα και άνθρωποι που κατάγονται από αυτές , σκεφτήκαμε να αναφερθούμε και τις γεύσεις της κατοχής.

Όταν σκεφτόμαστε την περίοδο αυτή , για την περιοχή μας η μεγαλύτερη γίνεται στην , όπου ήταν η έδρα του 54ου Συντάγματος και ως τέτοια είχε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την εκδίκηση των κατακτητών.

Στα χρόνια της Κατοχής, τα χόρτα ήταν στο επίκεντρο των συνταγών στα αλμυρά φαγητά και η σταφίδα στα γλυκά.
-«Παίρνετε τις ντομάτες, αν τις βρείτε, τις λειώνετε, τις βράζετε και μετά ρίχνετε τις ελιές: 5 µε 6 ελιές για κάθε άτομο της οικογένειας. Να μια νόστιμη σούπα που δεν την είχατε σκεφτεί πριν». Τέτοιου τύπου συμβουλές έδιναν καθημερινά οι εφημερίδες της Κατοχής, καθώς οι προϊόντων, οι αστρονομικές τιμές, η μαύρη αγορά έκαναν την επιβίωση δύσκολη και έφερναν την ασιτία προ των πυλών.

Αν σε κάποιον είχε περισσέψει από το μεσημέρι ένα πιάτο φασολάκια γιαχνί, ο περίφημος Νίκος Τσελεμεντές στη στήλη του σε εφημερίδα πρότεινε:
«Ψιλοκόψτε το περίσσευμα, ρίξτε το στην κατσαρόλα, ρίξτε και αρκετό νερό, βάλτε και μερικές ελιές και έτοιμη η σούπα».

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνά της µε τίτλο «Οι της… πείνας», η ιστορικός Ελένη Νικολαΐδου παρουσιάζει όλες τις λεπτομέρειες της δύσκολης καθημερινότητας στην Κατοχή μαζί µε περισσότερες από εβδομήντα σελίδες µε τις που χρησιμοποιούσαν τότε οι άνθρωποι για να στρώνουν ένα τραπέζι, έστω και εκ των εν όντων. Φασολάκια χωρίς φασόλια, μουσταλευριά χωρίς… µούστο, βλίτα ογκρατέν, βλιτοκεφτέδες, λάχανο µε κάστανα, μελιτζάνες µε πουρέ πατάτας, κολοκύθια γεμιστά µε τραχανά, σπανακοπίλαφο, σέσκουλα πουρέ, κυδωνόπαστο, µμαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη, τσάι πορτοκαλιού.

Βέβαια δεν θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις την Δευτέρα 27 Ιουνίου, στην , θα υπάρχουν όμως κάποιες από αυτές για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Τις γεύσεις αυτές θα τις πλαισιώσουμε με Έκθεση Φωτογραφίας , από υλικό που για πρώτη φορά παρουσιάζει ο του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Την όλη εκδήλωση θα πλαισιώσουν χορευτικά από τα «Μαρτυρικά χωριά» της Μαγνησίας.

Τον διπλανό , την Νέα Αγχίαλο και την Δράκεια, που με τους πολιτιστικούς τους , Αναπτυξιακό & Πολιτιστικό Σύλλογο «Η ΔΡΑΚΕΙΑ», Πολιτιστικό Σύλλογο Ριζομύλου «Η Διάπλαση» και Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο «Η Νέα Αγχίαλος» , θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης , τον συντονισμό της οποίας έχει η της Τοπικής Κοινότητας , Αντωνία Χασιώτη , οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν εδέσματα των γυναικών της Κερασιάς , ενώ προηγουμένως ο Μητροπολίτης θα χοροστατήσει στον εσπερινό που θα τελεστεί στον Άγιο Νικόλαο Κερασιάς.

Η λήψη έγινε με Lumia Selfie

Η λήψη έγινε με Lumia

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασθενής σεισμική δόνηση βόρεια του Βόλου #Ασθενήςσεισμικήδόνηση - https://t.co/rpTq5HIRqx -

  • Εγκαινιάστηκετο νέο ειδικό Κέντρο Ημέρας Διασύνδεσης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτζχάϊμερ και συγγενών διαταραχ… - https://t.co/FZfN0C0UXk -

  • Αντικατάσταση παλαιών υδρομετρητών με νέα «έξυπνα υδρόμετρα» στον Δήμο Ρήγα Φεραίου - https://t.co/91ijCbd0RW… -

"Αλιεύοντας" την είδηση