Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Μνήμες των Εβραίων του Βόλου από την Κατοχή σε εκδήλωση στο Μουσείο της Πόλης
Μνήμες των Εβραίων του Βόλου από την Κατοχή σε  εκδήλωση  στο Μουσείο της Πόλης

Μνήμες των Εβραίων του Βόλου από την Κατοχή σε εκδήλωση στο Μουσείο της Πόλης

 

Αύριο Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19.30 στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Μνήμες των Εβραίων του Βόλου από τη γερμανική κατοχή 1941-1944». Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, στο πλαίσιο της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας «Συναγωνιστής, Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι  Ρίκα Μπενβενίστε, ιστορικός, καθηγήτρια στο τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Στα ίχνη των Εβραίων ανταρτών: από την ατομική διαδρομή στη συλλογική περιπέτεια» και η Έρση Μαλαγιώργη, απόφοιτη Μεταπτυχιακού Προγράμματος, στο τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Παρουσίαση αποσπασμάτων ψηφιακού αρχείου με μαρτυρίες Εβραίων του Βόλου».

Οι μαρτυρίες συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ΘΑΛΗΣ για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Είναι η πρώτη φορά που επεξεργασμένες θα ακουστούν στο ευρύ κοινό και αποτελούν πολύτιμη συμβολή και παρακαταθήκη στη μελέτη ενός από τα σημαντικότερα θέματα της νεότερης ελληνικής αλλά και τοπικής ιστορίας.

Την εκδήλωση της Τετάρτης θα προλογίσει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η Βασιλική Γιακουμάκη, κοινωνική ανθρωπολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ΙAKA του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Αρχιραββίνος Βόλου Μ. Πέσαχ

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

  • #Κολωνός: Συνελήφθησαν ακόμη 7 άτομα για την υπόθεση μαστροπείας #Κολωνός - https://t.co/q28LAXTTPO -

  • Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας #ΙΚΥ - https://t.co/yxJrtuteta -

"Αλιεύοντας" την είδηση