Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Λιάπη «Παναγίες του Πηλίου»
Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του  Κώστα Λιάπη  «Παναγίες του Πηλίου»

Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Λιάπη «Παναγίες του Πηλίου»

Κυκλοφόρησε  το τελευταίο του αείμνηστου Κώστα Λιάπη, «Παναγιές του Πηλίου» από τις εκ “Ιδιόμελον”.  

Πρόκειται για την υλοποίηση της δέσμευσης του μητροπολίτη Δημητριάδος , προς τον συγγραφέα, όταν ήταν ακόμη στη ζωή, όταν του ανέφερε σε εκδήλωση των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων », την πολύ προχωρημένη τότε εργασία του, που θα αποτελούσε το τελευταίο του , όπως ο Κώστας Λιάπης ανέφερε προφητικά.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου ς, Βασίλης Αναγνωστόπουλος γνώριζε την ύπαρξη των κειμένων, το γεγονός μεταφέρθηκε στην κόρη του Ένη Λιάπη και αποκαλύφθηκε όλο το υλικό.

Στη συνέχεια ο   Βασίλης Αναγνωστόπουλος με την συστηματική των φίλων του Κώστα Λιάπη, Νίκου Διαμαντάκου και Τάκη Παντελόπουλου, εγνωσμένης αξίας ανθρώπων των Γραμμάτων και φίλων της «Μαγνήτων Κιβωτού», επιμελήθηκαν των κειμένων και με την γραφιστική φροντίδα των Γραφικών Τεχνών «ΠΑΛΜΟΣ» και τον συντονισμό του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού», τυπώθηκε το βιβλίο.

Ολοκληρωμένο πλέον, αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε το από πολλών χρόνων πολυαναμενόμενο βιβλίο του Κώστα Λιάπη (1935-2019), από τις εκ Ιδιόμελον, στη Σειρά: Λαϊκός Πολιτισμός και Τοπική Ιστορία, σε μεγάλο μέγεθος (σ.449). Προηγούνται ο πρόλογος του επισκόπου, τα λίγα λόγια της Ένης Λιάπη και ένα σύντομο αγάπης σημείωμα από τους επιμελητές του τόμου Β.Δ. Αναγνωστόπουλο, Νίκο Διαμαντάκο και Τάκη Παντελόπουλο.

Ακολουθούν τα 21 κείμενα – μελέτες για τις ισάριθμες στο Πήλιο Παναγίες, τρία κείμενα – παραλλαγές στο ίδιο θέμα και, τέλος, βιβλιογραφικές .

Είναι πόνημα και καημός ζωής, καλαίσθητο και ελκυστικό, με την αύρα της γραφής στις σελίδες του ενός ανθρώπου, που αφιέρωσε τη ζωή του στην και ιχνηλάτηση της λαϊκής και θρησκευτικής παράδοσης. Ο «πηλιολάτρης» Κώστας Λιάπης και μεταθανάτια με τούτο το βιβλίο  ξεναγεί στα ιερά προσκυνήματα, στους ναούς, στα εκκλησάκια και τα παρεκκλήσια του Πηλίου,   μιλάει για την τέχνη και την τεχνοτροπία, τις αγιογραφήσεις, τους δωρητές και τα ιστορικά των μονών και μονυδρίων, επικεντρώνοντας το ερευνητικό του βλέμμα στην εικόνα της Παναγίας του ιερού κτίσματος. Και κάθε κείμενο συνοδεύεται από το αν φωτογραφικό υλικό, ώστε να πλουτίζεται η σκέψη και να κερδίζει λάμψη από το κάλλος της πηλιορείτικης τέχνης.

Οι «Παναγίες του Πηλίου» τιμούν πολλαπλώς τον τόπο , κάθε πιστό και κάθε αναγνώστη, θυμίζοντας και εκείνον που έσκυψε ευλαβικά, μελέτησε και έγραψε για τις Παναγιές του Πηλίου, τον αλησμόνητο Κώστα Λιάπη.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση