Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Κυκλοφόρησε το θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη “Ο Κάτω Παρθενώνας”
Κυκλοφόρησε  το θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη “Ο Κάτω Παρθενώνας”

Κυκλοφόρησε το θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη “Ο Κάτω Παρθενώνας”

Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική το θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη “Ο Κάτω ”.

Η Ελλάδα της ς είναι η Ελλάδα του χτες και του αύριο; Η πατρίδα μας; Αυτή που ξέρουμε, που αγαπάμε και αναθεματίζουμε την ίδια στιγμή; Η ίδια είναι. Μόνο οι άνθρωποι αλλάζουν. Όχι αυτοί που γράφουν την ιστορία, μα αυτοί που είναι η ιστορία.

Δύο απ' αυτούς τους ανθρώπους συναντιούνται ένα απόγευμα. Τυχαία; Αδιάφορο. Ποια είναι η αφορμή; Ούτε αυτό μετράει. Σημασία έχει ότι για μερικές ώρες βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο, σε μια μονομαχία του παράλογου με τη λογική. Αν υπάρχει παράλογο κι αν ξέρουμε τι είναι λογική…

Ο ένας είναι ο Χρηματιστής κι ο άλλος ο Άστεγος. Ένας γιάπις κι ένας κλοσάρ, ή, πιο σωστά (και πιο ελληνικά…), ο ένας είναι ο «εόπτωχος» κι ο άλλος ο «εοάστεγος». Ανάμεσά τους ένας τοίχος, διάφανος σαν καθρέφτης. Ένα μυστικό και μια αλήθεια. Η πραγματικότητα και η φαντασία. Ποιος είσαι εσύ; Ποιος είμαι εγώ; Ποιοι είμαστε «εμείς» και ποιοι οι «άλλοι»;

Όταν πέσει η αυλαία θα ξέρουμε την απάντηση…

«Ο Κάτω », γράφει η ποιήτρια Κλεοπάτρα Λυμπέρη στον πρόλογο, «είναι ένα κείμενο αμιγώς ρεαλιστικό, ωμό, σκληρό, γυμνό, αλλά ταυτόχρονα θερμό και τρυφερό, γεμάτο από τους χυμούς της καθημερινότητας, ένα έργο που μας κερδίζει με την ανθρωπιά του».

Το θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη Ο Κάτω Παρθενώνας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κατά τη χειμερινή περίοδο 2015-2016, σε σκηνοθεσία Περικλή Χούρσογλου. Επίσης έχει προγραμματιστεί να ανεβεί το Δεκέμβριο του 2016 σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας.

Βιογραφικό

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, μεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κάσο και από τα 16 του ζει στην Αθήνα.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την Ελεύθερη Γνώμη και στη συνέχεια, επί 27 χρόνια εργάστηκε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, στο Βήμα πρώτα (1984) και στα Νέα από το 1986 έως το τέλος του 2011. Έχει διατελέσει υπεύθυνος ύλης (1984-1990), υπεύθυνος των εβδομαδιαίων πολιτιστικών ενθέτων, αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος (1991-1995), υπεύθυνος των εκδόσεων Βορείου Ελλάδος (Αγγελιοφόρος, Ζω στη , 1995-2000), διευθυντής στο περιοδικό Ταχυ(2000-2005), διευθυντής Ειδικών Εκδόσεων (2005-2011) και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το ένθετο Art της εφημερίδας Ποντίκι. Τα τελευταία 25 χρόνια έκανε εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Έχουν εκδοθεί έως σήμερα πέντε λογοτεχνικά του, τα μυθιστορήματα Τι είπα στην Κλαούντια (1996, Λιβάνης), Οι τρεις Μαρίες (1999, Νέα Σύνορα Λιβάνης), Το δεξί πόδι του θεού (2004) και Ο δράκος κόκορας (διηγήματα, 2006, Ελληνικά Γράμματα) και πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Τηγανίζουν πατάτες στον Άρη; από τις Τόπος.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογές διηγημάτων, ενώ έχει δημοσιεύσει σε όλα τα μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά (Λέξη, Δένδρο, Εντευκτήριο, Εξώπολις κ.λπ.). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά.

Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Ιδρύματος Κακογιάννη, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας για το Κτίριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» και αναπ. μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά.

Διδάσκει σε σεμινάρια Δημιουργικής ς και πρόσφατα δίδαξε στο Studio Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Εθνικού Θεάτρου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση