Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » «Κατεβαίνει» η παράσταση του Εθνικού «Ισορροπία του Νash»
«Κατεβαίνει» η παράσταση του Εθνικού «Ισορροπία του Νash»

«Κατεβαίνει» η παράσταση του Εθνικού «Ισορροπία του Νash»

Κατεβαίνει η παράσταση του «Εθνικού Θεάτρου», «Ισορροπία του Νash», καθώς ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις το Δ.Σ. και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου αποφάσισαν να σταματήσει η των τεσσάρων παραστάσεων που απέμεναν για την ολοκλήρωση του έργου. Οπως αναφέρεται στη σχετική «η παράσταση ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο, έγινε αντικείμενο ς εκμετάλλευσης και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση». Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι παραστάσεις του έργου σταματούν καθώς «η συνέχισή τους θα καλλιεργούσε τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Ακολουθεί ολόκληρη η :

«Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο ς εκμετάλλευσης σε μια δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει. Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό. Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ' ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα, τ και στο , της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο».

: Θλιβερό ότι το Εθνικό Θέατρο αντιμετώπισε απειλές

«Για την πολιτιστική ζωή της χς, είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, στον απόηχο της ακύρωσης των παραστάσεων.

«Η κοινωνική ευαισθησία όσο και η μνήμη των θυμάτων προσβάλλονται από τις τυφλές αντιδράσεις απέναντι σε μια θεατρική παράσταση. Αυτές οι αντιδράσεις, που δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο περιεχόμενο ή τους σκοπούς μιας παράστασης, καθιστούν αδύνατη κάθε νηφάλια αποτίμηση του καλλιτεχνικού έργου και κάθε ουσιαστική δημόσια συζήτηση τόσο για τη μνήμη των θυμάτων όσο και για το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βίας», προσθέτει ακόμη.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση