Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Κατάμεστη η αίθουσα του Ξενία στην παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Παντσά
Κατάμεστη η αίθουσα του Ξενία στην παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Παντσά

Κατάμεστη η αίθουσα του Ξενία στην παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Παντσά

“Καρφίτσα” δεν έπεφτε στην αίθουσα του ξενοδοχείου Ξενία στο Βόλο κατά την διάρκεια ς  του νέου υ του Απόστολου Παντσά “99+1 ράμματα, μεταλλικά”.

Την ,  που δοργάνωσαν το Κέντρο Πολιτισμού “Ιωλκός” και οι εκ “ΗΒΗ”,  προλόγισε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Αδαμαντία Μουτσινά, ενώ αποσπάσματα διάβασε η Κατερίνα Αντωνακάκη και πάνω σε αυτά με «λόγο… αντίλογο… αναγωγές» ο ίκος Βαραλής συνομίλησε με τον συγγραφέα για τα ερεθίσματα, τα κίνητρα, τα αίτια, τα βήματα που τον οδήγησαν στις σελίδες αυτού του καινούργιου υ.

Τα “99+1 ράμματα, μεταλλικά” είναι μια σύνθεση, μια διαπλοκή διηγημάτων και ποιημάτων σε άμεση σχέση και συνάρτηση μεταξύ τους.

Σε έναν βασικό αφηγηματικό κορμό 9 διηγημάτων έρχονται να «κουμπώσουν» 90+1 ποιήματα που επιδιώκουν να μεθερμηνεύσουν το συναισθηματικό και ψυχολογικό υπόβαθρο των επιμέρους ιστοριών.

Το όλον μιλάει για τον απλό καθημερινό άνθρωπο που μέσα στην ατομικότητά του βιώνει το σύνολο των επιπτώσεων μιας κοινωνίας που είναι στα κάτω της.

Μιλάει για τις προσωπικές αναζητήσεις που λειτουργούν σαν αντίδοτο στις μοναχικές πορείες.

Μιλάει για την πόλη και τα πολιτισμικά, οικονομικά και αξιακά της αδιέξοδα.

Το σύνολο έχει μια συνάφεια και συνέχεια που προσπαθεί να αποδώσει την μακρο- των βιωματικών εμπειριών του μέσου ανθρώπου.

Η συλλογή αυτή προσπαθεί να ρίξει λίγο στα αιτιατά, στα λογικά ,δηλαδή, που προκαλούν στο μυαλό και την ψυχή του ατόμου οι ποικιλώνυμες αιτίες.

Αυτά προσπαθεί να διαβάσει ή και να ερμηνεύσει αφού μιλάει για ό,τι τον στέλνει στα ουράνια ή στα τάρταρα.

Μιλάει για τον έρωτα, την προδοσία, την τρυφερότητα, τη λύπη, τον ενθουσιασμό, την απαξία, τη μοναξιά.

Μιλάει δηλαδή για τις αδυσώπητες διακυμάνσεις των ανθρώπινων σχέσεων και τις τραυματικές τους επιπτώσεις.

Ο αφηγηματικός σε συνάρτηση με τον ποιητικό λόγο επιδιώκει τελικά να μετουσιωθεί σε εργαλείο που πασχίζει να συρράψει τα τραύματα εκείνα του ψυχικού όλου, τα οποία το νυστέρι της ανθρώπινης συμπεριφοράς μπορεί να προκαλέσει.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση