Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Το «Ημερολόγιον Βαλκανικών Πολέμων 1912-13» του Στέφανου Κ. Τζάνου
Το «Ημερολόγιον Βαλκανικών Πολέμων 1912-13» του Στέφανου Κ. Τζάνου

Το «Ημερολόγιον Βαλκανικών Πολέμων 1912-13» του Στέφανου Κ. Τζάνου

Ένα πολύ σημαντικό για τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας με τίτλο « 1912-13» του βολιώτη Στέφανου Κ. Τζάνου πρόκειται να παρουσιάσει η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή (Κωνσταντά 137-Κ. Καρτάλη).

Συνεργαζόμενοι φορείς της εκδήλωσης είναι οι: Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.), Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων». Το εκδόθηκε πρόσφατα από τη Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αντώνη Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2016.

Πρόκειται για δυο καθημερινά « Πολέμου» του Βολιώτη δεκανέα Στέφανου Κ. Τζάνου (Άνω 1889 – Απρίλιος 1919 Σεβαστούπολη Ουκρανίας), το υλικό του οποίου, εκτός από ορισμένα αποσπάσματά του, που είχαν δημοσιευθεί πριν από πολλά χρόνια στον τοπικό Τύπο, παρέμεινε άγνωστο ως τώρα.

Τα σπάνια αυτά ανέσυρε από τα αρχεία του διακοσάχρονου σπιτιού της γνωστής οικογένειας Τζάνου στον Άνω Βόλο η Αριστέα (Ρίτα) Ευαγγέλου Τζάνου-Baud Bovy, ανιψιά του Στέφανου Τζάνου, και τα παρέδωσε για αξιοποίησή τους στον Γ. Γραμματέα της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ., φιλόλογο δρ κ. Θεόδωρο Νημά, ο οποίος μαζί με τον Πέτρο Μπέσπαρη, φιλόλογο επίσης, προχώρησαν στη μεταγραφή τους και εν συνεχεία στον σχολιασμό του περιεχομένου και την ιστορική τεκμηρίωσή του. Οι ίδιοι συνέγραψαν και την κατατοπιστική εισαγωγή. Το βιβλίο προλογίζεται από τον Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, τον Ταξίαρχο Γεώργιο Λιάκο, Διοικητή Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, και την δρ. Ιουλία Κανδήλα, τ. πρόεδρο του Δ.Σ. της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.

Η του εν λόγω βιβλίου θα γίνει από τον Γεώργιο Κοντομήτρο, δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης, μέλος του Δ.Σ. της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ., και τον Σταύρο Κατσούρα, δρ. Κοινωνιολογίας, μέλη και οι δυο του προεδρείου της ΕΘΕ. Αποσπάσματα του Ημερολογίου θα αποδώσει ο ηθοποιός Βασίλης Μητσάκης. Θα σχολιάσει ο επιμελητής του βιβλίου Θεόδωρος Νημάς και η κυρία Αριστέα Ευαγγέλου Τζάνου-Baud Bovy, ενώ θα συντονίσει η Μαρία Σπανού, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Θ.Ε. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν διαφάνειες με σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Η έκδοση αποτελεί μια πολύτιμη αυθεντική πηγή για τη μελέτη της Ιστορίας των Βαλκανικών Πολέμων, αφού η ευρυμάθεια του συντάκτη του Στ. Τζάνου, καθώς και η θέση που κατείχε στο Επιτελείο της μονάδας του, η παρατηρητικότητα και η ευφυΐα του, σε συνδυασμό με την να καταγράψει όλα όσα συνέβαιναν γύρω του, από τις κρίσιμες μάχες στις οποίες συμμετείχε, έως την καθημερινότητα, έδωσαν μιας ιδιαίτερης αξίας κείμενο. Ένα βιβλίο που προκαλεί το ζωηρό ενδιαφέρον τόσο των ιστορικών και των στρατιωτικών όσο και κάθε φιλίστορα και φιλαναγνώστη.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Νέα αρχή στην διακυβέρνηση της χώρας #ΑλΤσίπρας - https://t.co/kht46p6yBF -

  • Μνήμη Αγίων Μικρασίας #ΑγίουΧρυσοστόμουΣμύρνης - https://t.co/pwyAXlZs1Y -

  • Πτώση αλλοδαπής στη Σκόπελο και διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/C5FESbAEg3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση