Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Ημερίδα για τα Μουσεία στο κτήριο Τσικρίκη του Π.Θ.
Ημερίδα για τα Μουσεία στο κτήριο Τσικρίκη του Π.Θ.

Ημερίδα για τα Μουσεία στο κτήριο Τσικρίκη του Π.Θ.

Το Σάββατο 18  Μαΐου, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, που έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου με την συνεργασία της ς ς και του Πανεπιστημίου ς θα πραγματοποιήσει μια επετειακή εκδήλωση.

Για το παρόν έτος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». Η ημέρα αυτή εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, για φέτος, επέλεξε ως τιμώμενο το Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (). Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο,  θα τιμηθεί από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου ο που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Δίκτυο των Μουσείων του , η δρ. Ασπασία Λούβη.

H Ασπασία Λούβη σπούδασε στη Σορβόννη βυζαντινή αρχαιολογία (Licence, Μaîtrise, DEA, Doctorat IIIème cycle). Από το 1986 έως το 2013, αντικείμενο της επαγγελματικής της ς υπήρξε η πολιτιστική διαχείριση. Εργάστηκε στην αρχή ως αναπληρώτρια διευθύντρια και στη συνέχεια ως διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος της ΕΤΒΑ και, μετά την εξαγορά της τράπεζας, συνέχισε να εργάζεται ως γενική διευθύντρια στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) κατά το διάστημα 2002-2013. Συνεχές έργο της, μεταξύ άλλων, ήταν η διεύθυνση και ο συντονισμός της δημιουργίας και της λειτουργίας εννέα θεματικών μουσείων στην ελληνική περιφέρεια. Από το 2015 ως το ήταν πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, με κύρια ενασχόληση την προετοιμασία ριζικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΠ. Η προσπάθειά της διακόπηκε πριν από την λήξη της θητείας της, λόγω διαφωνίας με την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια με θέμα την πολιτιστική διαχείριση και τη βιομηχανική αρχαιολογία και έχει δημοσιεύσει αρκετά σχετικά άρθρα.

Μαζί με την Ασπασία Λούβη θα μιλήσουν: Η Ιουλία Πεντάζου, Ιστορικός ΑΠΘ με Μεταπτυχιακό στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, στο ΕΚΠΑ, Διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταδιδακτορική υπότροφος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ειδίκευση στη συγγραφή και τον σχεδιασμό διαδραστικών σεναρίων, με θέμα: «Η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην μικρών, τοπικών μουσείων».

Η Άννα Ιακωβίδου, πτυχιούχος Ιστορίας- Αρχαιολογίας ΑΠΘ, μεταπτυχιακό στις Μουσειακές Σπουδές στο Newcastle Upon Tyne University της Αγγλίας, με θέμα: «Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και Διαγενεακή Μάθηση, από την εμπειρία της ως Επιμελήτριας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας» και η Σοφία Κανταράκη, πτυχιούχος ς ΕΚΠΑ, Ιστορίας – Εθνολογίας ΔΠΘ, μεταπτυχιακό στην Βυζαντινή Ιστορία στο Παν/μιο Θεσσαλίας και  στη Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων στο Παν/μιο Πατρών, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με θέμα: «Η επικοινωνιακή διάσταση σχολείου και θεματικού Μουσείου. Μια σχέση αμφίδρομη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου, στο κτήριο Τσικρίκη (Γαμβέτα – Ιάσονος) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τις 9:30-14:00 ώρα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση