Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » “Ήχησε” το ραδιόφωνο στο Μουσείο Πόλης του Βόλου
“Ήχησε” το ραδιόφωνο στο Μουσείο  Πόλης του Βόλου

“Ήχησε” το ραδιόφωνο στο Μουσείο Πόλης του Βόλου

Tην εκδήλωση χαιρέτησε ο ιστορικός και προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, Γιάννης Κουτής που σημείωσε ότι με τη συνεργασία όλων κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης ς. Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής και ψυχή του όλου εγχειρήματος, Τζαννέτος Παπαγεωργίου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η αποτελεί μια προσπάθεια αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος και της σχέσης των συμπολιτών και επισκεπτών γενικότερα της έκθεσης με το ραδιόφωνο.

Τόνισε ότι στον αρχικό πυρήνα του Συλλόγου υπήρχε πάντα το ραδιόφωνο, οπότε η έκθεση αυτή ήλθε ως φυσική κατάληξη σε μία σειρά εκδηλώσεων. Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης αλλά και των δράσεων που θα ακολουθήσουν το χρονικό διάστημα που θα είναι ανοιχτή από σήμερα έως και τις 23 Απριλίου 2017 και θα δημοσιοποιηθούν εγκαίρως.

Από την πλευρά της η συντονίστρια της ΕΡΤ Βόλου, Φρόσω Παύλου, έκανε μία σύντομη στην ιστορική διαδρομή των 69χρόνων της ΕΡΑ Βόλου, της σημερινής πολυδύναμης ΕΡΤ Βόλου, αφού εκτός του ραδιοφωνικού προγράμματος που παράγει καθημερινά, συμμετέχει ενεργά στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, αλλά και στο διαδίκτυο. Επιπλέον επισήμανε ότι μετά την 11η Ιουνίου του 2013, όταν «έπεσε το μαύρο» και ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο σταθμός του Βόλου συνέχισε την λειτουργία του κανονικά, χωρίς να λείψει ούτε μια μέρα από τα ερτζιανά, παρά τα πολλά και κάποιες φορές ανυπέρβλητα προβλήματα, με τη βοήθεια της κοινωνίας του Βόλου και ειδικά των αλληλέγγυων. «Από την επαναλειτουργία μέχρι σήμερα, η αγωνία μας, η καθημερινή μας φροντίδα είναι η κάλυψη όλων των θεμάτων της τοπικής μας κοινωνίας, αλλά και όλων των κοινωνιών του νομού Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και όσων γεγονότων διαδραματίζονται στο ελλαδικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσφορά όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ Βόλου και στην προσπάθειά τους ν' ανταποκριθούν στις υψηλές απ του ραδιοφωνικού κοινού, «δείχνοντας στην πράξη ότι η στήριξη, η αλληλεγγύη, ο αγώνας και η αγάπη που μοιραστήκαμε, κατά τη διάρκεια του δίχρονου αγώνα, δικαίως εδόθη με τέτοια απλοχεριά». Ευχαρίστησε τέλος όλους όσοι συνέβαλλαν για να γίνει η έκθεση αυτή πραγματικότητα.

Ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Αντώνης Ανδριανίδης, επισήμανε ότι μία από τις βασικές αποστολές του σχολείου είναι το άνοιγμα στην κοινωνία και η έκθεση αυτή αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή. Επιπλέον τόνισε ότι ως εκπρόσωποι της επαγγελματικής ς «μας δόθηκε η ευκαιρία να δείξουμε στο ευρύ κοινό ένα μέρος από τον τεχνικό εξοπλισμό που υπάρχει στο σχολείο και χρησιμοποιείται για την των μαθητών. Άλλωστε το ραδιόφωνο προσεγγίζεται μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα με πολλούς τρόπους».

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης. Στην είσοδο της έκθεσης κάποιος μπορεί να θαυμάσει ραδιοφωνικές συσκευές που παραχώρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαύκου «Δράση» και αποτελούν εκθέματα του μουσείου ραδιοφώνου ‘Αντώνης Ταβάνης» που λειτουργεί όλο το χρόνο με πολύ περισσότερα εκθέματα στο Ν. Πήλιο.

Απέναντι υπάρχουν εκθέματα της ΕΡΤ Βόλου, κυρίως υλικά και τεχνολογικός του ραδιοφώνου από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, ενώ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει την λειτουργία τους και να ακούσει εκπομπές ηχογραφημένες και αποτυπωμένες σε ταινίες, όταν ακόμα η τεχνολογία δεν είχε ανακαλύψει τις κασέτες ή τα . Σημειώνεται ότι η ΕΡΤ Βόλου του χρόνου γιορτάζει τα 70 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της στα ερτζιανά.

Επίσης ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη του ραδιοφώνου σε τρεις διαφορετικούς κύκλους. Κατ' αρχήν την εξέλιξη της τεχνολογίας, τους εφευρέτες, τους πρωτοπόρους και τους τεχνικούς που κατάφεραν μέσα σε ελάχιστα χρόνια, από πρωτόγονα πειράματα να φτάσουμε σήμερα στην ψηφιακή τεχνολογία. Ακολουθούν οι παραγωγοί των εκπομπών, οι , οι χρηματοδότες, ακόμη και οι διοικητικοί ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Και ο τρίτος κύκλος είναι οι ακροατές.

Στο τέλος της έκθεσης, ο επισκέπτης με την καθοδήγηση μαθητών και εκπαιδευτικών του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ν. Ιωνίας και του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου θα ξεναγηθεί στα ενδότερα τεχνολογικά συστήματα του ραδιοφώνου και της λειτουργίας του, αλλά θα ενημερωθεί και για το πρότυπο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό που λειτουργεί στο χώρο του 1ου .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση