Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Η ταινία Suzanne στο Μεταξουργείο στη Ν.Ιωνία
Η ταινία Suzanne στο Μεταξουργείο στη Ν.Ιωνία

Η ταινία Suzanne στο Μεταξουργείο στη Ν.Ιωνία

 

Με την Suzanne σε σκηνοθεσία Κατέλ Κιλεβερέ.  συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας από τον ΔΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου στο στη Ν.Ιωνία (έναρξη 21:30) και την Δευτέρα 30 Μαρτίου στο Αχίλλειο στις 21:15 (έναρξη 21:30).

Suzanne

 Γαλλία, 2013. Σκηνοθεσία: Κατέλ Κιλεβερέ. Σενάριο: Μαριέτ Ντεζέρ, Κατέλ Κιλεβερέ. Ηθοποιοί: Σάρα Φορεστιέ, Φρανσουά Νταμιέν, Αντέλ Ενέλ, Λόλα Ντουενάς. 94′

Το δοσμένο με ζεστασιά και αληθινή συγκίνηση πορτρέτο μιας ς, από μικρό παιδί μέχρι την ωρίμανση και το γάμο που θα την οδηγήσει σε μια εγκληματική ζωή, περνώντας από μια εγκυμοσύνη στην εφηβική ηλικία, παρουσιάζει στη δεύτερη αυτή, βραβευμένη στο ς, ταινία της η αφρικανικής καταγωγής σκηνοθέτρια Κατέλ Κιλεβερέ.

Μια από τις γαλλικές εκπλήξεις του 2013, ταινία έναρξης της Εβδομάδας Κριτικής στο 66ο Φεστιβάλ Καννών, Αργυρός Αλέξανδρος στο 54ο Φεστιβάλ ς, Σεζάρ Β' Γυναικείου Ρόλου.

H Σουζάν δεν είναι μόνη της. Μεγαλώνει μαζί με την αδελφή της στην εργατική νότιο Γαλλία, σ' ένα σπίτι που το κρατά δυναμικά, τρυφερά και άγαρμπα ο χήρος νταλικέρης τους. Η Σουζάν μοιάζει ήσυχο κορίτσι – τα εφηβικά της χρόνια είναι πολύ πιο ντροπαλά από αυτά της επαναστάτριας ατίθασης αδελφής της. Κι όμως η Σουζάν μένει μαθήτρια και καταλήγει ανύπαντρη μητέρα. Κι όταν ο μικρός Κριστιάν γίνεται 5 χρονών, η Σουζάν ερωτεύεται έναν γοητευτικό τυχοδιωκτάκο, κι εγκαταλείποντας το παιδί της, το σκάει μαζί του. Κάτι που θα πληρώσει ακριβά.

Η Κατέλ Κιγιεβερέ, μετά το «Love Like Poison», επιστρέφει με άλλη μία ιστορία εγκατάλειψης. Με ακόμα μία επώδυνη ενηλικίωση. Οπως αφηγείται και το ομώνυμο τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν που πέφτει στους τίτλους τέλους (από την ηλεκτρισμένη διασκευή της Νίνα Σιμόν) η Σουζάν είναι ένα αερικό. Και η ζωή της την ξεβράζει κάπου ανάμεσα στα και τα λουλούδια, όπου πρέπει κάποτε να σοβαρευτεί και να κοιτάξει προσεχτικά για να βρει γαλήνη.

Η νευρώδης κινηματογράφηση και τα γρήγορα μονταζιακά περάσματα στην αφήγηση, εξισορροπούνται, ηρεμούν και πλημμυρίζουν ζεστασιά μέσα από τις πραγματικά εξαιρετικές ερμηνείες πρωταγωνιστών και δευτεραγωνιστών.

Με την Σαρά Φορεστιέ να ηγείται ως πρωταγωνίστρια και την κόντρα-ερμηνεία του κωμικού Φρανσουά Νταμιάν στο ρόλο του πατέρα να ακολουθεί, όλο το καστ εντυπωσιάζει με ουσιαστική ενέργεια και τίποτα περιττό.

Η Κιγιεβερέ κρατά με αυτοπεποίθηση τα ηνία της τολμηρής, αναρχικής της πλοκής, η οποία καλύπτει περίπου δύο δεκαετίες στη ζωή αυτής της δυσλειτουργικής οικογένειας. Κινηματογραφεί φρέσκα, νατουραλιστικά, άμεσα και μας παραδίδει ένα καλοδουλεμένο μικρό αριστούργημα που ποντάρει στην συναισθηματική ευφυία του θεατή και την σπαραχτική οικειότητα που χτίζει με την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Η Σουζάν θα σας πάρει από το χέρι. Και εσείς θα θέλετε να την ακολουθήσετε. Θα την ακολουθήσετε τυφλά. Γιατί θα έχει αγγίξει το τέλειο σώμα σας με το μυαλό της.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση