Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Τορίνο για τις καλές πρακτικές στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Τορίνο για τις καλές πρακτικές στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Τορίνο για τις καλές πρακτικές στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής

 

Η Περιφέρεια ς, ως εταίρος του έργου “Financing impact on regional development of cultural heritage valorization- FINCH”, συμμετείχε στο 1ο Διαπεριφερειακό Εργαστήριο  που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Νοεμβρίου στη Περιφέρεια του Πιεμόντε, στο Torino  της ς και είχε ως αντικείμενο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών στον τομέα της ανάδειξης και ορθολογικής χρήσης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας διεξς του Εργαστηρίου οι εκπρόσωποι των εταίρων είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν το Πολιτιστικό Κέντρο Biella Piazzo και συγκεκριμένα τους χώρους Palazzo La Marmora, Gromo Losa και Ferrero, όπου φιλοξενούνται , εκθέσεις και ποικίλα πολιτιστικά γεγονότα και να ενημερωθούν για την επιτυχή προσπάθεια ανάδειξης του Polo Culturale Biella Piazzo μέσω της σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αξιολογώντας στη συζήτηση που ακολούθησε τόσο τη σκοπιμότητα όσο και τη χρηματοδότηση αλλά και την δυνατότητα εν γένει της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της προσπάθειας αυτής.

Η επόμενη μέρα επικεντρώθηκε στην καλών πρακτικών από τους τοπικούς φορείς. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στην ζωντανών αποδείξεων (living document) των χρηματοδοτικών επενδύσεων για την αξιοποίηση πολιτιστικών στοιχείων, όπως το κτήριο OGR, ένας πολυχώρος πολιτισμού-ζωντανή απόδειξη μίας τέτοιας προσπάθειας- όσο και στα κανονιστικά πλαίσια μίας τέτοιας πρωτοβουλίας με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με συζήτηση γύρω από τις επόμενες ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το επόμενο Διαπεριφερειακό Εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία τον Φεβρουάριο του 2019.

Σκοπός του έργου είναι η προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και εκμετάλλευση  της πολιτιστικής κληρονομιάς με την υποστήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων (μικροδάνεια, crowdfunding κλπ), προκειμένου να τονωθεί η ιδιωτική συμμετοχή, κυρίως νέων και καινοτόμων επιχειρηματιών και , σε λύσεις συνεργασίας ιδιωτικού-δημοσίου τομέα

Οι στην πολιτιστική κληρονομιά, στο πλαίσιο μιας εδαφικής στρατηγικής, πρέπει να συμβάλλουν τόσο στην ανάπτυξη ενός ενδογενούς δυναμικού όσο και στην της κοινωνικής ένταξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Η διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων για το σκοπό αυτό είναι συχνά ανεπαρκής. Οι δημόσιοι οργανισμοί προσπάθησαν να ανακόψουν αυτήν την τάση εισάγοντας διάφορα μέσα για την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην προστασία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (όπως οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα).

Ωστόσο, η έλλειψη οικονομικών πόρων και το πρόβλημα της ς στη χρηματοδότηση εμποδίζουν τη συμμετοχή ορισμένων ιδιωτικών φορέων, κυρίως μη κερδοσκοπικών οργανισμών ή νέων επιχειρηματιών. Η πρόκληση είναι κοινή στην Ευρώπη και στόχος είναι να αναζητηθούν κοινές λύσεις μέσω της διαπεριφερειακής συνεργασίας, της συμμετοχής διαφορών φορέων και την επιρροή σχετικών κέντρων αποφάσεων.

Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από

  1. Piemonte Region, Iταλία Eπικεφαλής/Συντονιστής  Εταίρος
  2. University of Turin, Italy
  3. Regional Development Bank of Sachsen Anhalt, Δανία
  4. Lodzkie Region, Πολωνία
  5. Regional Development Agency South West Oltenia, Ρουμανία
  6. La Rioja Region, Ισπανία
  7. Region of Thessaly, Ελλάδα
  8. Regional Council of South Ostrobothnia, Φινλανδία

Το έργο “Finch” έχει συνολική διάρκεια 54 μήνες και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe, με συνολικό προϋπολογισμό  1.467.665€

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση