Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Η Fipresci στο Φεστιβάλ «μικρών» Ταινιών Δράμας
Η Fipresci στο Φεστιβάλ «μικρών» Ταινιών Δράμας

Η Fipresci στο Φεστιβάλ «μικρών» Ταινιών Δράμας

Έξι μέρες αμιγούς κινηματογράφου. Μία εβδομάδα σχεδόν κατά την οποία οι Ελληνες «μικρομηκάδες», το δηλαδή της εγχώριας κινηματογραφικής δημιουργίας, συναντιούνται στην πόλη της Δράμας, μετατρέποντάς την σε σινεφίλ κέντρο. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους διεξάγεται και φέτος «σε πείσμα όλων των δυσκολιών», όπως αναφέρουν οι συντελεστές του, 14-19 Σεπτεμβρίου και όπως συνήθως, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ξεκινώντας από τα καινούργια, 21 χρόνια μετά τη θέσπιση του διεθνούς τμήματος και 38 από την ίδρυσή του, το φέτος αναβαθμίζεται με την υποστήριξη της Fipresci. Η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου χαρίζει έξτρα κύρος στη διοργάνωση, απονέμοντας παράλληλα και το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ. Προχωρώντας τώρα στο , βρίσκουμε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 210 ταινίες συνολικά, οι οποίες μοιράζονται στα διάφορα .

Αρχίζοντας από το Ελληνικό Διαγωνιστικό, εκεί συναντάμε ανεξάρτητες στη συντριπτική πλειοψηφία τους παραγωγές, με πολλά νέα πρόσωπα αλλά και παλιούς γνώριμους που επιστρέφουν στο . Τέτοιοι είναι: ο περυσινός νικητής Θανάσης εοφώτιστος («Προσευχή»), ο οποίος φέτος παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Πωγωνίσκος», ο Θοδωρής Βουρνάς με το «Χωρίς Γάλα» –πρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Λογοθέτης και Πάνος Μουζουράκης– και ο ηθοποιός Σως Αλαφούζος με το «Ανάμεσα στο Μαύρο και το Ασπρο». Αλλα γνωστά ονόματα ηθοποιών που συναντάμε στις ταινίες είναι αυτά της Υβόννης Μαλτέζου, του Προμηθέα Αλειφερόπουλου, του Αντώνη Καφετζόπουλου και της Γιουλίκας Σκαφιδά. Η κατηγορία αυτή αποπνέει κάτι το όμορφο και ταυτόχρονα στενάχωρο· οι , ως επί το πλέιστον, δημιουργοί της διαθέτουν τη φρέα, «άσπιλη» ματιά ώστε να εξερευνήσουν δημιουργικά την ομολογουμένως πρόσφορη κινηματογραφικά, σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, όπως και τις άλλες σταθερές θεματικές (έρωτας, θάνατος, κ.τ.λ.). Από την άλλη, οι ίδιοι αυτοί κινηματογραφιστές είναι πιθανόν, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, να μην αντέξουν να κυνηγήσουν παραπάνω το όνειρό τους ή να κάνουν το επόμενο βήμα στη μεγάλου μήκους παραγωγή.

Περνώντας τώρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό, έχουμε και εκεί μερικές σημαντικές επιστροφές, με πρώτη και καλύτερη αυτή του ελληνοθρεμμένου Νεριτάν Ζιντζιρία, ο οποίος είχε κερδίσει το κορυφαίο βραβείο του φεστιβάλ το 2012 με το εξαιρετικό «Χαμομήλι». Φέτος συμμετέχει με το ιταλοαλβανικής παραγωγής «The Time of a Young Man about to Kill». Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Ψωμί» της Μπλέρτα Κελμέντι και το animation «Baby Box» της σπουδαίας Φινλανδής Καταρίνα Λίκβιστ. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί η παρουσία ενός ακόμη animation, του γερμανικού «Who will pay the bill? » του Ντάνιελ Νόκε, με θέμα την κρίση. Εκτός όλων αυτών, φυσικά, υπάρχει και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και εργαστηρίων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση