Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Γ. Καλτσογιάννης: Άμεσα παρεμβάσεις για το πολιτιστικό μας απόθεμα
Γ. Καλτσογιάννης: Άμεσα παρεμβάσεις για το πολιτιστικό μας απόθεμα

Γ. Καλτσογιάννης: Άμεσα παρεμβάσεις για το πολιτιστικό μας απόθεμα

Στην επιτροπή πολιτισμού της Ν.Δ. με προεδρεύουσα την Όλγα Κεφαλογιάννη, μίλησε χθες το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Γιώργος Καλτσογιάννης καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση του πολιτισμού στη Μαγνησία και ευρύτερα.

«Λέγεται πως ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Και είναι αλήθεια, αν δούμε τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο, αλλά και το συνάλλαγμα που εισρέει τονώνοντας το εθνικό ΑΕΠ.
Πόσο ισχυρός, όμως θα ήταν ο τουρισμός, στην Ελλάδα, αν δεν υπήρχε η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά; Γιατί ωραίες οι και τα νησιά, αλλά τέτοια υπάρχουν και σε άλλες χώρες.

Πολιτιστικά μνημεία όμως σαν της Ελλάδας δύσκολα θα συναντήσει κανείς στον κόσμο.
Γι' αυτό λοιπόν και ο είναι ο ουσιαστικός πυλώνας τόνωσης της τουριστικής και ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητες εν γένει στη χώρα.

Το ζητούμενο, όμως είναι, τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, για να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας και πώς μπορεί να συνδεθεί με άλλες δράσεις.

Και, επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται, το κοινό επισκεπτών μεταλλάσσεται, οι ανάγκες διαφοροποιούνται, πρέπει και εμείς συνεχώς να εξελισσόμαστε και να αναβαθμιζόμαστε.

Γι' αυτό και πρέπει να συνδέσουμε την πολιτική δραστηριότητα από το σχολείο, από εκεί δηλαδή που πλάθονται πνευματικά οι μελλοντικοί πολίτες, μέχρι και την οικονομία.

Δράσεις και παρεμβάσεις μπορούν να υπάρξουν πολλές.

Πρώτον, πιο έντονη σύνδεση των σχολείων και της εκπαίδευσης ευρύτερα με τους πολιτισμικούς χώρους, ακόμη και στην προοπτική της υποχρεωτικής μιας μηνιαίας ς που θα μπορούσε να είναι και διδακτική , για δύο ή τρεις ώρες.
Έτσι οι ές θα έχουν μια άμεση γνώμη, άποψη και κυρίως γνώση για τον πολιτισμό του τόπου τους.

Ενδεικτικά στο Βόλο υπάρχουν πολλοί χώροι και αξιοθέατα του πολιτισμού που πρέπει να τα γνωρίσουν οι ές και ήδη γίνονται προσπάθειες από τους εκπαιδευτικούς. Μνημεία που ξεκινούν από την αρχαιότητα αλλά και συνεχίζουν μέχρι και το σύγχρονο πολιτισμό.

Δεύτερον, μεγαλύτερη προβολή στο των διαφόρων πολιτιστικών αξιοθέατων. Στα των γραφείων και πρακτορείων να υπάρχει εκτενής και πλούσια των μνημείων σε κάθε τόπο. Οι ξένοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με τον πολιτισμό μας και έχουν μεγάλο κίνητρο για να τον γνωρίσουν από κοντά. Τουρισμός χωρίς πολιτισμό είναι δύσκολο να υπάρξει.

Τρίτον, αξιοποίηση της τεχνολογίας στα πολιτιστικά μνημεία, ώστε οι νέες γενιές να οικειοποιηθούν ακόμη περισσότερο τους χώρους.

Τέταρτον. Χρηματοδότηση των αρχαιολογικών και άλλων ερευνών για την ανάδειξη των μνημείων που θα είναι πιο ελκυστικά και συντηρημένα.

Πέμπτον, να δώσουμε έμφαση και στον βυζαντινό και ευρύτερα θρησκευτικό πολιτισμό, δεδομένου ότι δεχόμαστε πλέον και χιλιάδες τουρίστες από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία που είναι ομόδοξοι και διψούν να μάθουν για τα μνημεία της ορθοδοξίας. Στη Μαγνησία έχουμε πλούσιο μοναστηριακό και ευρύτερο θρησκευτικό απόθεμα με παλιούς βυζαντινούς ναούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κυψέλες προσέλκυσης επισκεπτών.

Έκτον, να ακολουθηθεί ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους Έλληνες ώστε να μπορούν να έχουν άνετη και άμεση πρόσβαση στα μουσεία χωρίς να σκέπτονται το οικονομικός κόστος.

Έβδομον, κάθε νομός να αποκτήσει τη δική του πολιτιστική ταυτότητα, ένα σημείο ς για το οποίο θα ξεχωρίζει και θα είναι μαγνήτης επισκεψιμότητας.

Όγδοο, στοχευμένες προσλήψεις αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων που θα στελεχώσουν τα Μουσεία και θα αναδείξουν τους χώρους πολιτισμού».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση