Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς
Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς

Στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2018 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 22η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μαζί τους τις Πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες.

Αυτές οι πόλεις θα αποκαλύψουν το παρελθόν τους, θα ξεδιπλώσουν το παρόν τους και ίσως ρίξουν κάποιες ματιές στο μέλλον τους, μέσα από μικρές ή μεγάλες ιστορίες, ιδιωτικές ή δημόσιες, πραγματικές ή φανταστικές.

Οι πόλεις, για τρεις μέρες, θα πλημμυρίσουν με ήχους, τραγούδια και χορούς, εκθέσεις και παραστάσεις, βιβλία και φωτογραφίες, περιπάτους, δρώμενα και παραμύθια.

«Ιστορίες» σκορπισμένες σε 106 σημεία σε όλη τη χώρα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε μνημεία που ζουν μια δεύτερη ζωή ή παραμένουν ανέπαφα στο χρόνο – τοπόσημα μικρών ή μεγάλων πόλεων.

Ιστορίες κρυμμένες μέσα στην των πόλεων, στις γειτονιές τους και τους δρόμους τους.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 29 και 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Θεσσαλία:


«Historic Run, Αγώνας δρόμου 6 χιλιομέτρων»
9.30 (εκκίνηση) Αγώνας δρόμου 6 χιλιομέτρων [Παλαιά (Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας)-Πευκάκια/ ανάκτορο Δημητριάδος- Παλαιά (Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας)], για γυναίκες και άνδρες άνω των 15 ετών. Θα προηγηθεί ομιλία με θέμα κομβικά σημεία της πόλης του Βόλου από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Παράλληλα, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου, με την καθοδήγηση μουσειοπαιδαγωγού.
Τ/ 24210 29844
Ε-mail: DamianakouK@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Αρχαιολογικός χώρος Άλου Μαγνησίας (29/9)
«Πλάτανος Αλμυρού: γνωστές και άγνωστες αρχαίες πόλεις» Θεματική παρουσίαση των ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή της Άλου, στην πλατεία του Νέου Πλατάνου Αλμυρού, μουσική εκδήλωση
Τ/ 24210 76278
E-mail efamag@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Δήμος Αλμυρού

Αρχαιολογικός χώρος Φθιωτιδών Θηβών (Νέα Αγχίαλος), Βασιλική Αγ. Δημητρίου (28,29/9)
«Λαμπροτάτη Θηβαίων πόλις» Περιήγηση στις Βασιλικές Α΄ και Β΄ της παλαιοχριστιανικής πόλης των Φθιωτίδων Θηβών
Τ/ 24210 76278
E-mail efamag@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Αρχαιολογικός χώρος λόφου Γορίτσας Μαγνησίας (28/9)
«Στα ίχνη μιας κρυμμένης πόλης» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού με θέμα τη σπουδαιότητα μιας ελληνιστικής πόλης που δεν έχει ακόμη ανασκαφεί.
Τ/ 24210 76278
E-mail efamag@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Διεύθυνση ς Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Αρχαιολογικός χώρος λόφου Ανακτόρου ς Δημητριάδας (30/9)
«Δημητριάς: ένα διεθνές λιμάνι» Η «έκθεση» της διεθνούς πορείας της Δημητριάδος στην αρχαιότητα. Η προστασία, ανάδειξη και ενσωμάτωσή της στη σύγχρονη κοινωνία, μέσα από ομιλίες και προβολή εποπτικού υλικού.
Τ/ 24210 76278
E-mail. efamag@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας (29/9)
«Ο Χρόνος κρύβει μυστικά, ο δρόμος αποκαλύπτει …ΠΟΛ(ε)ΙΣ» Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Ο Χρόνος κρύβει μυστικά, ο δρόμος αποκαλύπτει…. ΠΟΛ(Ε)ΙΣ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας με παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν σε διάφορες θέσεις της Π.Ε. Καρδίτσας στη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών στα πλαίσια του έργου «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής ς Ε-65» (διάρκεια έκθεσης: 8 μήνες)
Τ/ 24410 61564
E-mail. efakar@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας

Καρδίτσα, Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (14-29/9)
«Καρδίτσα και ποδήλατο. Η προσέγγιση μέσα από τη ματιά του καλλιτέχνη» εικαστική έκθεση με έργα που έγιναν στο πλαίσιο του διαγωνισμού των βραβείων του κληροδοτήματος Βαλταδώρου για το 2017 και εκπαιδευτική δραστηριότητα
Τ/ 24410 79779
E-mail. pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr
Δήμος Καρδίτσας,/ Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Τρίκαλα, Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Τρίκκης – Βαρούσι (1/10)
«Η πόλη αφηγείται τις μικρές της ιστορίες»
Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της ς Τρίκκης και στους μεταβυζαντινούς ναούς του Βαρουσιού, στην παλιά πόλη των Τρικάλων με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Η δράση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες παιδιών που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στις τάξεις του Γυμνασίου και θα πραγματοποιηθεί με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (QR codes, Beacon, Ρομποτική), που θα παρέχεται στα παιδιά.
Τ/ 24310 76647
E-mail. efatri@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας (ΑΚΕΘ)

Τρίκαλα, Οθωμανικό Τέμενος Οσμάν Σαχ (Κουρσούμ Τζαμί) (28/9)
Εγκαίνια έκθεσης εποπτικού υλικού για το έργο της Υπηρεσίας στο οθωμανικό Λουτρό
Τ/ 24310 76647
E-mail. efatri@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Δήμος Τρικκαίων

Τρίκαλα, Οθωμανικό Λουτρό (29/9)
Προβολή ς για την αποκατάσταση του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού στις Παλιές Φυλακές Τρικάλων
Τ/ 24310 76647
E-mail. efatri@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων

Διαχρονικό Μουσείο ς (28-30/9)
28/9 «Μια πόλη γεμάτη ιστορίες» Εκπαιδευτική δράση με χρήση μουσειοσκευής της εκπαιδευτικού Ευαγγελίας Ταμπούρα, στην οποία συμμετέχουν μαθητές του δημοτικού.
29/9, 11.00 «Αθέατη πόλη» Δράση για οικογένειες με παιδιά που περιλαμβάνει μία εναλλακτική προσέγγιση της πόλης μέσα από επιλεγμένα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και το παιχνίδι «Τα παιδιά και η Πόλη με τα κρυμμένα μυστικά» για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, κατά το οποίο τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε μια ανασκαφή και περιλαμβάνει όλα τα στάδια της ανασκαφικής διαδικασίας: συλλογή, ταξινόμηση, σχεδιασμό και πρώτη συντήρηση των ευρημάτων.
30/9, 9.30 «Στα τείχη της Αρχαίας ς» Ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO Ν. Λάρισας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, συνδιοργανώνει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και άλλους Αγώνα Δρόμου. Σκοπός του αγώνα είναι η ευαισθητο της κοινωνίας στο θέμα των χρόνιων παθήσεων, με το σύνθημα «Όλοι Μαζί Τρέχουμε για τα Παιδιά με Χρόνια Νοσήματα» και συγχρόνως η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και του ιστορικού κέντρου της Λάρισας.
Τ/ 2413 508239
E-mail. tsiaka.tsiaka@gmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.culture.gr και στο facebook: @EHDaysGR (https://www.facebook.com/EHDaysGR/#)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση