Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Οι αποτελούν θεσμό, στον οποίο η Ελλάδα συμμετέχει από το 1996, υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ βασικός στόχος του είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, υλικής και άυλης, και η ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά με το άνοιγμα χώρων και μνημείων στην κοινωνία και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Ο εορταστικός χαρακτήρας του προγράμματος προσκαλεί τους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά με τρόπους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, μέσα από συναυλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, εκθέσεις κ.ά.

Το κοινό ευρωπαϊκό θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το έτος 2019 είναι «Τέχνες και Ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».

Σκοπός είναι η ενίσχυση της ομοιογένειας στο χαρακτήρα του εορτασμού σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις μέσα από την υλο δράσεων σχετικών με όλες τις μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη συνέργεια ποικίλων φορέων με αντικείμενο τον πολιτισμό.

Η συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με μία και μοναδική δράση, η οποία περιλαμβάνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της αρχαιολόγου Καλλιόπης Αλματζή που έφυγε και υπήρξε ενεργό μέλος της για πολλά χρόνια.

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Μνήμης χάριν αρχαιολόγου Καλλιόπης Αλματζή (1968- και θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή, στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Δημητριάδος στις 11:00 π.μ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το του ιάννη Ρίτσου «Αίας» (Τέταρτη Διάσταση), το οποίο ερμηνεύει ο ηθοποιός Ιωάννης Τράντας σε σκηνοθεσία του ίδιου και με τη συνοδεία στο πιάνο του Πέτρου Δουρδουμπάκη.

Η πλαισιώνεται από μικρή φωτογραφική έκθεση από τη ζωή και τη δράση της Καλλιόπης Αλματζή στην ΕΦΑ Μαγνησίας και αλλού.

Το αυτό είχε παρουσιαστεί με επιτυχία στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής το Μάιο του 2019.

Πρόκειται για την ιστορία του Αίαντα του Τελαμώνιου από τη Σαλαμίνα, του πιο γενναίου ήρωα από τους Έλληνες που πολέμησαν στην Τροία.

Αφορά στην προσβολή που υπέστη ο ίδιος, όταν οι Ατρείδες αποφάσισαν να παραδώσουν τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατό του στον Οδυσσέα αντί να τα πάρει εκείνος και τα επακόλουθα της ς αυτής.

Η είσοδος στο αρχαίο θέατρο της Δημητριάδας όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση, είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΦΑ Μαγνησίας κατά το τριήμερο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τις 27 μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση