Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν θεσμό, στον οποίο η συμμετέχει από το 1996, υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ βασικός στόχος του είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, υλικής και άυλης, και η ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά με το άνοιγμα χώρων και μνημείων στην και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Ο εορταστικός χαρακτήρας του προγράμματος προσκαλεί τους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά με τρόπους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, μέσα από συναυλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, εκθέσεις κ.ά.

Το κοινό ευρωπαϊκό θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το έτος 2019 είναι «Τέχνες και Ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».

Σκοπός είναι η ενίσχυση της ομοιογένειας στο χαρακτήρα του εορτασμού σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές μέσα από την υλοποίηση δράσεων σχετικών με όλες τις μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη συνέργεια ποικίλων φορέων με αντικείμενο τον πολιτισμό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με μία και μοναδική δράση, η οποία περιλαμβάνει αφιερωμένη στη μνήμη της αρχαιολόγου Καλλιόπης Αλματζή που έφυγε πρόωρα και υπήρξε ενεργό μέλος της για πολλά χρόνια.

Ο τίτλος της ς είναι «Μνήμης χάριν αρχαιολόγου Καλλιόπης Αλματζή (1968- και θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα , στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Δημητριάδος στις 11:00 π.μ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το έργο του ιάννη Ρίτσου «Αίας» (Τέταρτη Διάσταση), το οποίο ερμηνεύει ο ηθοποιός Ιωάννης Τράντας σε σκηνοθεσία του ίδιου και με τη συνοδεία στο πιάνο του Πέτρου Δουρδουμπάκη.

Η παράσταση πλαισιώνεται από μικρή φωτογραφική έκθεση από τη και τη δράση της Καλλιόπης Αλματζή στην ΕΦΑ Μαγνησίας και αλλού.

Το έργο αυτό είχε παρουσιαστεί με επιτυχία στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής το Μάιο του 2019.

Πρόκειται για την ιστορία του Αίαντα του Τελαμώνιου από τη Σαλαμίνα, του πιο γενναίου ήρωα από τους Έλληνες που πολέμησαν στην Τροία.

Αφορά στην προσβολή που υπέστη ο ίδιος, όταν οι Ατρείδες αποφάσισαν να παραδώσουν τα του Αχιλλέα μετά το θάνατό του στον Οδυσσέα αντί να τα πάρει εκείνος και τα επακόλουθα της ενέργειας αυτής.

Η είσοδος στο αρχαίο θέατρο της Δημητριάδας όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση, είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΦΑ Μαγνησίας κατά το τριήμερο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τις 27 μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση