Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Στο Βόλο αύριο η Έλενα Κουντουρά για το «Θεματικό έτος πολιτισμού 2016»
Στο Βόλο αύριο η Έλενα Κουντουρά για το «Θεματικό έτος πολιτισμού 2016»

Στο Βόλο αύριο η Έλενα Κουντουρά για το «Θεματικό έτος πολιτισμού 2016»

Με την παρουσία της αν. υπουργού Τουρισμού Έλενας θα γίνει το «Θεματικό έτος πολιτισμού 2016» «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», ενώ θα παρουσιαστεί Ημερολογίου 2016 με θέμα:«8 Γυναικείοι Συνεταιρισμοί μας ταξιδεύουν…» αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 ώρα 19:00 στο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» Βόλου.

Ο πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», συνεπής στον αρχικό του σχεδιασμό για διοργάνωση θεματικών δράσεων και εκδηλώσεων σε θέματα πολιτισμού, με την συμμετοχή και συνεργασία φορέων από τη Μαγνησία – Αγιά, παρουσιάζει τον ετήσιο προγραμματισμό του με ένα νέο θέμα, εξίσου ενδιαφέρον, και για το «Θεματικό έτος Πολιτισμού 2016».

Έπειτα από το θεματικό έτος για τη με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της ς», που ολοκληρώθηκε το 2015 , και την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο απολογισμός , ακολουθεί για το 2016 ακόμη ένα επίσης σημαντικό θέμα, με το οποίο συνδέεται η περιοχή μας, η Ελλάδα, η Μεσόγειος, αλλά και όλοι οι πολιτισμοί.

Το «Θεματικό έτος Πολιτισμού 2016» είναι αφιερωμένο στις γεύσεις και φέρει τον διακριτικό τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».
Το νέο θέμα του 2016 έρχεται ως συνέχεια των δραστηριοτήτων για το 2015 που αφορούσε τον πολιτισμό της θάλασσας, συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια αναψηλάφησης σημαντικών πολιτιστικών συνιστωσών του πολιτιστικού αποθέματος της Μαγνησίας.

Οι γεύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, είναι συνυφασμένες με τα βιώματα, τη μνήμη και τις στιγμές του κάθε ανθρώπου, αποτελώντας ταυτόχρονα μια τελετουργική διαδικασία. Γύρω από ένα τραπέζι εξελίσσονται όλες οι σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο γάμος και ο θάνατος. Ο πολιτισμός των γεύσεων, όπως εξελίσσεται στους αιώνες, αποτελεί ένα μακρινό ταξίδι, με άποψη και εναλλακτικές αντιλήψεις που συνεχώς διαμορφώνονται στο χρόνο.

Η Μαγνησία και η περιοχή της Αγιάς ως περιοχή διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού είναι πλούσια σε προϊόντα, όπως: βότανα, ψάρια, γλυκά, μαρμελάδες, μέλι, γαλακτοκομικά, , κρασιά, λάδι, λουκάνικα, ξηροί καρποί, χαλβάς, χυμοί, χωριάτικα , προϊόντα με ονομασία προέλευσης καθώς και τοπικά προϊόντα, τα οποία μεταποιούνται σε μικρές οικογενειακές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ο πολιτισμός των γεύσεων στη Μαγνησία είναι ένα κράμα εδεσμάτων, πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος. Συνεπώς, η , ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής αποτελούν μια αρραγή ενότητα, που θα πρέπει να την λάβουμε υπόψη ως τέτοια.

Το «Θεματικό έτος Πολιτισμού 2016», «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», μπορεί να μετεξελιχθεί ή να αποτελέσει αφορμή για ένα τοπικό δίκτυο με διαδρομές γεύσης και πολιτισμού, όπου προϊόντα, τοπικές υπηρεσίες και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια αξέχαστη ταξιδιωτική γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου.

Ο πολιτισμός των γεύσεων και ο τουρισμός, εκτός του ότι πρέπει να συναντηθούν και να συνυπάρξουν αρμονικά, μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες της τοπικής ανάπτυξης.

Για τους λόγους αυτούς όλοι οι φορείς της Μαγνησίας από το χώρο της αυτοδιοίκησης (α' και β' βαθμού), συλλόγους, βιβλιοθήκες, πνευματικά κέντρα, τοπικές επιχειρήσεις τουριστικές , διατροφής και παρασκευής εδεσμάτων, συνεταιρισμούς, εκπαιδευτικούς, τοπικούς λαογράφους, ιστορικούς και ανθρωπολόγους και κάθε ενδιαφερόμενος ενεργός πολίτης κλήθηκαν σε διαβούλευση και συνέργεια , στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.

Η συνάντηση αυτή είχε μεγάλη ανταπόκριση από τους φορείς αυτούς και όλοι συμμετείχαν με προτάσεις και ιδέες.

Η «» παρουσίασε τον αρχικό ετήσιο σχεδιασμό για το θεματικό έτος δράσεων και εκδηλώσεων «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», για να υπάρξει στην συνέχεια τοποθέτηση των εκπροσώπων των φορέων και εκτεταμένη συζήτηση για το θεματικό έτος και, τέλος, κατάθεση προτάσεων προς διερεύνηση για το θεματικό έτος από τους εκπροσώπους ή πολίτες της Μαγνησίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Μαγνήτων Κιβωτού», που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υλοποιεί και προωθεί στην πράξη συμπράξεις και συνέργειες φορέων και πρωτοβουλιών, προϊόν διαβούλευσης με τους περισσότερους τοπικούς φορείς της περιοχής μας, αξιοποίησε τις προτάσεις και κατέληξε σε ένα σχέδιο εκδηλώσεων και δράσεων.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί στους φορείς και στους πολίτες, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 7.00 το βράδυ, στο Ξενοδοχείο «Ξενία» Βόλου, με την παρουσία και της αν. υπουργού Τουρισμού Έλενας και ανωτάτων στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση