Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Έργα του Θεόφιλου στην αναμονή
Έργα του Θεόφιλου στην αναμονή

Έργα του Θεόφιλου στην αναμονή

Το των 115.000 ευρώ καλείται να καταβάλει ο Δήμος Λέσβου προκειμένου να επιστρέψουν προς έκθεση στο «σπίτι» τους, στη Μυτιλήνη, 46 πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου που έχουν ήδη συντηρηθεί, όμως βρίσκονται ακόμη στο , χωρίς… κορνίζα.

Το είναι υπέρογκο για τα δεδομένα του νησιού, ενώ τόσο ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός όσο και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης θεωρούν ότι πρέπει να καλυφθεί από το ΥΠΠΟ ως προηγούμενη δέσμευσή του, αλλά και ως ελάχιστο αντισταθμιστικό της πολιτείας απέναντι στο βάρος του προσφυγικού που επωμίζεται η Λέσβος. Μάλιστα, σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Γαληνός παραδέχθηκε ότι ο δήμος έλαβε μόλις 750.000 ευρώ για το προσφυγικό, αντιπαραβάλλοντάς το με το πάνω από 1 εκατ. προσφύγων που πέρασε από το νησί. Ο δήμος ζητεί, αν δεν βρεθεί κάποια λύση, να επιστρέψουν τα και να αναλάβει ο ίδιος με χαμηλότερο κόστος το κορνίζωμά τους.

Η συντήρηση των έργων του Θεόφιλου αποφασίστηκε το 2013 να γίνει τμηματικά σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση συντήρησης ολοκληρώθηκε και επέστρεψε το 2013 με έξοδα του ΥΠΠΟ και στήριξη της γ.γ. υ, ενώ από το ΥΠΠΟ χρηματοδοτήθηκε ο ανάδοχος που κορνίζωσε με ειδική διαδικασία τα της πρώτης δόσης εντός του Μουσείου Θεόφιλου στη Μυτιλήνη. Με τη διαδικασία αυτή οι πίνακες φαίνονται σαν να εκτίθενται «γυμνοί», χωρίς να καθρεφτίζονται πάνω τους σκιές και φώτα. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιείται ακρυλικό φύλλο προστασίας (Optium Museum Acrylic) που εμποδίζει τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία σε ποσοστό 98%, δεν σπάει, δεν χαράσσεται, είναι ελαφρύ και δεν αντανακλά το φως.

Η συντήρηση των έργων της δεύτερης δόσης ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες, αλλά το ΥΠΠΟ δεν επέστρεψε τους πίνακες, ζητώντας από τον δήμο το ποσό των 115.000 ευρώ για το αν κορνίζωμα. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα κάλυψης της εν λόγω δαπάνης. Ομως, η δημοτική αρχή δεν κατανοεί γιατί το ΥΠΠΟ δεν αναλαμβάνει τα έξοδα, ούτε γιατί το ποσό είναι τόσο υψηλό, ούτε γιατί οι πίνακες δεν επιστρέφουν χωρίς κορνίζα, όπως αυτοί της πρώτης δόσης.

«Στην παρούσα συγκυρία και έπειτα από το τεράστιο βάρος που σήκωσε και συνεχίζει να σηκώνει ο Δήμος Λέσβου αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλύψει ένα τέτοιο ποσό, το οποίο προκύπτει αιφνίδια χωρίς να έχει προϋπολογιστεί, καθώς το σύνολο της συντήρησης είχε αναλάβει να το καλύψει η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ» επεσήμανε σε επιστολή του προς την υπουργό, , τον περασμένο Φεβρουάριο ο δήμαρχος Λέσβου και έκτοτε δεν έχει λάβει κάποια απάντηση. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλεί θερμά για τις ενέργειες της υπουργού, ώστε να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν από το υπουργείο η συντήρηση, το κορνίζωμα και το τελάρωμα των έργων του σημαντικότερου Λέσβιου καλλιτέχνη. «Ζητώ την αρωγή σας, καθώς η διατήρηση της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή» καταλήγει.

«Μόλις ανέλαβα αντιδήμαρχος Πολιτισμού, το 2011, επί δημαρχίας Βουνάτσου, ο αρχισυντηρητής του ΥΠΠΟ, κ. Νίκος Μίνως διαπίστωσε μεγάλες φθορές στους πίνακες και αλλοιώσεις. Επεσήμανε δε ότι και το κτίριο δεν έχει τις προδιαγραφές για να στεγάσει έργα τέτοιας σημασίας. Αμέσως ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να γίνει η μουσειολογική μελέτη και να επισκευαστεί το κτίριο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΥΠΠΟ. Μέσα σ' ένα χρόνο το κτίριο ολοκληρώθηκε», ανέφερε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Το μουσείο αναβαθμίστηκε, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το έργο «Επισκευές Εγκατάστασης θέρμανσης και κατάλληλου τεχνητού φωτισμού», ύψους 171.632 ευρώ. «Συνεπώς δεν κατανοούμε γιατί τα έργα του σημαντικότερου λαϊκού ζωγράφου δεν επιστρέφουν στη γενέτειρά του, εφόσον θα στεγάζονται σε άρτιες συνθήκες» κατέληξε. Πηγές του ΥΠΠΟ τόνισαν στην «Κ» ότι αποστέλλεται απαντητική επιστολή με την οποία ζητείται ο δήμος να επανυποβάλει αίτημα, ώστε να ενταχθεί η χρηματοδότηση του κορνιζώματος στον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Το Μουσείο Θεόφιλου ανεγέρθηκε το έτος 1964 σε ένα προάστιο της Μυτιλήνης, τη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος, με έξοδα του Μυτιληνιού, φημισμένου καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι, Στρατή Ελευθεριάδη (TERIADE).

Το 1965 ο TERIADE το δώρισε στον Δήμο Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου από την ιδιωτική του συλλογή και από τότε λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο. Το κτίριο είναι κτισμένο με μυτιληνιά πέτρα σε χρώμα ροδί, μέσα σε ελαιώνα και δίπλα στο Μουσείο Τεριάντ που ανήκει στο .

Σαφής γίνεται η διαφορά για κάποιον που είχε επισκεφτεί πριν από το 2014 το μουσείο: Τα είναι κλειστά, η θερμοκρασία συγκεκριμένη, καθώς και ο φωτισμός. Οι φθορές που παρουσίαζαν τα έργα (χρωματική αλλοίωση κ.ά.) είχαν προκληθεί κυρίως λόγω του τρόπου στήριξης και ανάρτησής τους, αλλά και από την έκθεσή τους στην ακτινοβολία και σε ακατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι συντηρητές των έργων που πλέον εκτίθενται διαπίστωσαν όταν τα παρέλαβαν οπές και σκουριά από τα καρφιά που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ανάρτηση των έργων σε τελάρα. Τα έργα στερεώθηκαν με ράψιμο πάνω σε ειδικά κατασκευασμένα υποστρώματα από φύλλο πολυκαρβονικού υλικού επενδεδυμένο με βαμβακερό ύφασμα. Το ράψιμο των έργων έγινε με βαμβακερή κλωστή.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση