Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Έρευνα του ΕΚΠΑ: Έλλειψη ενδιαφέροντος παιδιών και νέων για τον πολιτισμό
Έρευνα του ΕΚΠΑ: Έλλειψη ενδιαφέροντος παιδιών και νέων για τον πολιτισμό

Έρευνα του ΕΚΠΑ: Έλλειψη ενδιαφέροντος παιδιών και νέων για τον πολιτισμό

Σημαντικά ερωτήματα, που ανοίγουν έναν χώρο διαλόγου και προβληματισμού, θέτει η ερευνητική έκθεση “Σύγχρονες τάσεις στην παραγωγή Πολιτιστικού Προϊόντος για Παιδιά και έους, στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης”.

Η έκθεση εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Δασκαλάκη και την αναπληρώτρια Ρέα Κακάμπουρα.

Σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις, με αφορμή την ερευνητική μελέτη θα διατυπωθούν σε δύο στρογγυλά τραπέζια την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου, στις 5 μ.μ. στο Αμφιθέατρο “Άλκης Αργυριάδης” του Αθηνών.

Πρόκειται για μια πρώτη χαρτογράφηση ενός μεγάλου πεδίου (Βιβλίο, , μουσεία, μουσική, χορός, αθλητικές δραστηριότητες, ίντερνετ), από την οποία προκύπτουν κρίσιμα στοιχεία για τα ανησυχητικά σημάδια που αφήνουν τα χρόνια της κρίσης στη στάση παιδιών και νέων, ιδιαίτερα των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, απέναντι σε πολιτιστικά προϊόντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 2015 στη Ελλάδα το 77,8% των νέων, από 16-24 ετών, δήλωσε ότι δεν είχε κάνει καμία επίσκεψη σε πολιτιστικά αξιοθέατα μέσα στον χρόνο. Λίγο καλύτερα αλλά όχι αισιόδοξα είναι και τα στοιχεία για την , όπου ο μέσος όρος για τις ίδιες ηλικίες κατεβαίνει στο 52,5%.

Όπως τόνισε η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά “θα πρέπει να δούμε την παιδική ηλικία σαν ένα ζωντανό ανθρώπινο πεδίο με ανάγκες, δικαιώματα, αναζητήσεις”. Αναφερόμενη στην και στον τρόπο που γίνεται σήμερα το άνοιγμα στον ενήλικο κόσμο, τόνισε ότι “θα πρέπει να υπερβούμε τον όρο ‘προστασία' και να το πούμε ‘διάλογο', ‘συμμετοχή'”.

ια τα στοιχεία της ς που δείχνουν ότι, μετά τα οικονομικά, ο κυριότερος λόγος αποχής των νέων από τα πολιτιστικά είναι η “έλλειψη ενδιαφέροντος”, η κ. Ζορμπά υπογράμμισε ότι “θα πρέπει να συνεχίσουμε την διερεύνηση και να αναζητήσουμε με μια πεδίου τους λόγους που δεν τους ενδιαφέρει”.

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε επίσης ότι η έρευνα δείχνει τάσεις που αναφέρονται με την ευρεία έννοια στο κράτος, αλλά και σε Ιδρύματα και ΜΚΟ, μας δείχνει την εξέλιξη και το ρόλο της αγοράς πολιτιστικών προϊόντων καθώς και της τηλεόρασης και των social media.

Τέλος, η υπουργός προανήγγειλε διάβημα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, προς τη δημόσια τηλεόραση και τα ιδιωτικά κανάλια όχι μόνο για την ποιότητα αλλά και για τον ελάχιστο χρόνο (παρά τον σχετικό νόμο) που διαθέτουν για παιδικά προγράμματα.

 

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση