Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Επιτυχής η εκδήλωση για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες
Επιτυχής η εκδήλωση για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες

Επιτυχής η εκδήλωση για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Μικρασιάτες πρόσφυγες στα καμποχώρια των Σοφάδων Καρδίτσας», που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας από κοινού με την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εκδήλωση, με τη στήριξη του πολιτιστικού φορέα της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» καθώς και του Δήμου Σοφάδων, πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο κήπο του ξενοδοχείου «XENIA» στις 13/7/2022, 8.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ήταν ένα αφιέρωμα στους Καππαδόκες πρόσφυγες της περιοχής των Σοφάδων, με το οποίο οι τίμησαν τους συμπατριώτες τους.

Ειδικότερα, η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό της προέδρου του Συλλόγου Σοφαδιτών Ε. Παπαλοπούλου-Τσέργα, του προέδρου της ΕΚΠΟΛ Γ. Κίτσιου, που ταυτόχρονα εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δ. Κολινδρύνη και την ανάγνωση χαιρετισμού του δημάρχου Σοφάδων Θ. Σκάρλου, ο οποίος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, απουσίαζε.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά σε μεμονωμένες περιπτώσεις προσφύγων από τη Μικρασία με αντιπροσωπευτική εκείνη του Μ. Τσεσματζόγλου (πρόσφυγα από τον Τσεσμέ Μ. Ασίας), ενώ ο γιός του Δ. Τσεσματζόγλου που ήταν παρών, αφηγήθηκε προσωπικά βιώματα.

Έπειτα στο πήραν μέρος κάτοικοι των χωριών Ν. Ικόνιο και Καππαδοκικό, οι οποίοι είναι απόγονοι προσφύγων που ήρθαν στον κάμπο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή από το Τσελτέκ και το Τσουκούρ της ς, αντίστοιχα.

Κύριες ομιλήτριες ήταν η φιλόλογος ερευνήτρια Ευ. Αρβυθά, που μίλησε για το Ν. Ικόνιο, και η εκπαιδευτικός ερευνήτρια και συγγραφέας Κ. Αλιβάνογλου που μίλησε για το Καππαδοκικό, ενώ μαρτυρία αφηγήθηκε η πρόεδρος του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Καππαδοκικού, Α. Πασχαλίδου.

Τη μαρτυρία της αντιπροέδρου του αντίστοιχου Συλλόγου Γυναικών Ν. Ικονίου, Ευ. Παράσχου –η οποία πενθεί- ανέλαβε να μεταφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, Ε. Παπαλοπούλου-Τσέργα, η οποία είχε αναλάβει τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Οι μαρτυρίες, η ανάγνωση αποσπάσματος από το υ «Το ταξίδι που δεν έγινε» της Κ. Αλιβάνογλου, που απέδωσε η Νατάσα Κουτσοπούλου και η προβολή ενός σύντομου video συγκίνησαν ιδιαίτερα το κοινό.

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Καππαδοκικού, που, με παραδοσιακές φορεσιές, απέδωσε χορούς της ς, με τη συνοδεία αντίστοιχων αυθεντικών τραγουδιών από μουσικό σχήμα, υπό την καθοδήγηση του πρόσφυγα 4ης γενιάς Μάριου Σαρημιχαηλίδη.

Η όλη ξεχείλισε από το μεράκι των προσφύγων που διασώζουν μέχρι σήμερα μέσα από τους παραδοσιακούς ήχους και χορούς της αλησμόνητης πατρίδας τους.

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους η πρ. υφυπουργός Μ. Χρυσοβελώνη και ο ς Α. Μεϊκόπουλος, ενώ με εκπρόσωπό τους και γραπτούς χαιρετισμούς έδωσαν το παρών η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Τριαντόπουλος και οι Κ. Μαραβέγιας, Α. Λιούπης, Κ. Παπανάτσιου, η αντιδήμαρχος Βόλου Γ. Μποντού, ο ΄πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών Μαγνησίας Μ. Χριστοφορίδης και πρόεδροι πολλών πολιτιστικών φορέων της πόλης του Βόλου.

Εκτός από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας, την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Όλοι τους απόλαυσαν τη μεστή από συγκίνηση και το όμορφο μουσικοχορευτικό .

Τα μέλη του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή, ιδιαίτερα τους συμπατριώτες τους πρόσφυγες, τους επισήμους και το κοινό της πόλης του Βόλου που τους τίμησαν σ` αυτή τη βραδιά πηγαίου προσφυγικού πολιτισμού.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση