Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Επίσκεψη – ξενάγηση στο Μουσείο Πόλης
Επίσκεψη – ξενάγηση  στο  Μουσείο Πόλης

Επίσκεψη – ξενάγηση στο Μουσείο Πόλης

Γι δεύτερη συνεχή χρονιά μέλη του δημοκρτικού συλλόγου γυναικών επισκέφτηκαν χθες το της Πόλης του Βόλου , το μοναδικό μέχρι σήμερα σύγχρονο Πόλης στην Ελλάδα.

Η την οποία έκανε με εξαιρετικό τρόπο ο ιστορικός Γιάννης Κουτής αφορούσε την έκθεση φωτογραφιών του Δημήτρη Λέτσιου και τα άλλα εκθέματα του μουσείου .

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε και η έκθεση «Πόλεις στην πόλη» που έγινε από κεραμικές δημιουργίες ατόμων με αναπηρίες.

Η κύρια και μόνιμη έκθεση του μουσείου είναι διαρθρωμένη σε 9 ενότητες . Η πρώτη ενότητα αφορά τον «Αστικό χώρο» τον οποίο αντίκρισαν οι πρόσφυγες όταν έφτασαν το 1922 στην πόλη του Βόλου και τα σημεία ς που οι ιδιοι δημιούργησαν στη νέα πατρίδα.

Στην ενότητα «περίοδοι ς» εξετάζεται η κοινή τύχη των κατοίκων στη γερμανο-ιταλική κατοχή 1941-1944, στους σεισμούς και τις πλημμύρες των ετών 1955-57,αλλά και αργότερα στην περίοδο της αποβιομηχάνισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, γεγονότα που συνέβαλαν στην άμβλυνση των διακρίσεων μεταξύ προσφύγων και ντόπιων.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες εργατριών γυναικών στα καπνεργοστάσια και τα υφαντουργεία της πόλης μας. Επίσης μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά δοκιμαστικά οι γυναίκες πήραν μέρος στις δημοτικές εκλογές του 1934 και είχαν πάρει μέρος και στην προεκ συγκέντρωση.

Τέλος συγκίνησαν οι φωτογραφίες προσφύγων μπροστά στις σκηνές τους ή μπροστά απ' τα γκρεμισμένα α τους απ' το σεισμό του 1955.

Η χθεσινή ήταν μια μοναδική εμπειρία που ζωντάνεψε σε όλες μας αξέχαστες μνήμες και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε μ' ένα περίπατο στην περιοχή του κάστρου του Βόλου και να την ολοκληρώσουμε με τον μοναδικό ιστορικό περίπατο στην πόλη στα χνάρια του εργατικού λαϊκού κινήματος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση