Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Επίσκεψη – ξενάγηση στο Μουσείο Πόλης
Επίσκεψη – ξενάγηση  στο  Μουσείο Πόλης

Επίσκεψη – ξενάγηση στο Μουσείο Πόλης

Για δεύτερη συνεχή χρονιά μέλη του δημοκρατικού συλλόγου γυναικών επισκέφτηκαν χθες το Μουσείο της Πόλης του Βόλου , το μοναδικό μέχρι σήμερα σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα.

Η ξενάγηση την οποία έκανε με εξαιρετικό τρόπο ο ιστορικός Γιάννης Κουτής αφορούσε την έκθεση φωτογραφιών του Δημήτρη Λέτσιου και τα άλλα εκθέματα του μουσείου .

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε και η έκθεση «Πόλεις στην πόλη» που έγινε από κεραμικές δημιουργίες ατόμων με αναπηρίες.

Η κύρια και μόνιμη έκθεση του μουσείου είναι διαρθρωμένη σε 9 ενότητες . Η πρώτη ενότητα αφορά τον «Αστικό χώρο» τον οποίο αντίκρισαν οι πρόσφυγες όταν έφτασαν το 1922 στην πόλη του Βόλου και τα σημεία αναφοράς που οι ιδιοι δημιούργησαν στη νέα πατρίδα.

Στην ενότητα «περίοδοι κρίσης» εξετάζεται η κοινή τύχη των κατοίκων στη γερμανο-ιταλική κατοχή 1941-1944, στους σεισμούς και τις πλημμύρες των ετών 1955-57,αλλά και αργότερα στην περίοδο της αποβιομηχάνισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, γεγονότα που συνέβαλαν στην άμβλυνση των διακρίσεων μεταξύ προσφύγων και ντόπιων.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες εργατριών γυναικών στα καπνεργοστάσια και τα υφαντουργεία της πόλης μας. Επίσης μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά δοκιμαστικά οι πήραν μέρος στις δημοτικές εκλογές του 1934 και είχαν πάρει μέρος και στην προεκλογική συγκέντρωση.

Τέλος συγκίνησαν οι προσφύγων μπροστά στις σκηνές τους ή μπροστά απ’ τα γκρεμισμένα σπίτια τους απ’ το σεισμό του 1955.

Η χθεσινή επίσκεψη ήταν μια μοναδική εμπειρία που ζωντάνεψε σε όλες μας αξέχαστες μνήμες και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε μ’ ένα περίπατο στην περιοχή του κάστρου του Βόλου και να την ολοκληρώσουμε με τον μοναδικό ιστορικό περίπατο στην πόλη στα χνάρια του εργατικού λαϊκού κινήματος.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

  • Συμφωνία για #μεταναστευτικό: Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» και τα αγκάθια #μεταναστευτικό - https://t.co/4Daza2BQ9D -

  • Στον Βόλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης #ΝίκοςΑνδρουλάκης - https://t.co/dUQQH2hocZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση