Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Επίσκεψη – ξενάγηση στο Μουσείο Πόλης
Επίσκεψη – ξενάγηση  στο  Μουσείο Πόλης

Επίσκεψη – ξενάγηση στο Μουσείο Πόλης

Για δεύτερη συνεχή χρονιά μέλη του δημοκρατικού συλλόγου γυναικών επισκέφτηκαν χθες το Μουσείο της Πόλης του , το μοναδικό μέχρι σήμερα σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα.

Η ξενάγηση την οποία έκανε με εξαιρετικό τρόπο ο ιστορικός Γιάννης Κουτής αφορούσε την έκθεση φωτογραφιών του Δημήτρη Λέτσιου και τα άλλα εκθέματα του μουσείου .

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε και η έκθεση «Πόλεις στην » που έγινε από κεραμικές δημιουργίες ατόμων με αναπηρίες.

Η κύρια και μόνιμη έκθεση του μουσείου είναι διαρθρωμένη σε 9 ενότητες . Η πρώτη ενότητα αφορά τον «Αστικό χώρο» τον οποίο αντίκρισαν οι πρόσφυγες όταν έφτασαν το 1922 στην του και τα σημεία αναφοράς που οι ιδιοι δημιούργησαν στη νέα πατρίδα.

Στην ενότητα «περίοδοι κρίσης» εξετάζεται η κοινή τύχη των κατοίκων στη γερμανο-ιταλική κατοχή 1941-1944, στους σεισμούς και τις πλημμύρες των ετών 1955-57,αλλά και αργότερα στην περίοδο της αποβιομηχάνισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, γεγονότα που συνέβαλαν στην άμβλυνση των διακρίσεων μεταξύ προσφύγων και ντόπιων.

Χαρακτηριστικές είναι οι εργατριών γυναικών στα καπνεργοστάσια και τα υφαντουργεία της πόλης μας. Επίσης μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά δοκιμαστικά οι γυναίκες πήραν μέρος στις δημοτικές του 1934 και είχαν πάρει μέρος και στην προεκλογική .

Τέλος συγκίνησαν οι προσφύγων μπροστά στις σκηνές τους ή μπροστά απ’ τα γκρεμισμένα τους απ’ το σεισμό του 1955.

Η χθεσινή ήταν μια μοναδική εμπειρία που ζωντάνεψε σε όλες μας αξέχαστες μνήμες και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε μ’ ένα περίπατο στην περιοχή του κάστρου του Βόλου και να την ολοκληρώσουμε με τον μοναδικό ιστορικό περίπατο στην πόλη στα χνάρια του εργατικού λαϊκού κινήματος.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εμβόλια Pfizer και AstraZeneca: Ποιο παράγει τα περισσότερα αντισώματα - https://t.co/O8QPCZU24g -

  • Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης - https://t.co/ltS93yyLVm -

  • Εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις κλοπής δικύκλων στον Βόλο  - https://t.co/4X2okT9UHh -

"Αλιεύοντας" την είδηση