Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Έκθεση υφαντών στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου
Έκθεση υφαντών στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Έκθεση υφαντών στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Με αφορμή το τέλος της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου οργανώνεται μια ενδιαφέρουσα έκθεση με δημιουργίες γεμάτες χρώματα, σχέδια και φαντασία, άλλες με παραδοσιακά μοτίβα και άλλα με μοντέρνα, που αποτυπώνουν την τέχνη των παραδοσιακών τεχνών που εξυφαίνονται στα εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων .

Η έναρξη λειτουργίας της ενδιαφέρουσας αυτής έκθεσης θα γίνει την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα «Μ. Γκέκου» στα εργαστήρια χειροτενίας, επί των οδών Δον Δαλεζίου και Ρ.Φεραίου. Η είσοδος είναι ανοικτή για όλους.

Υφαντά παντός τύπου, τσάντες, κουρελούδες, σεμέν, μικρά και μεγαλύτερα, πουγκάκια, σουπλά, επιτοίχια πανό, έργα πλεκτικής και ραπτικής και πολλά άλλα δια χειρός του Λυκείου.

Κεντήματα με την τέχνη του λασέ και του μακραμέ σε ποικίλες εφαρμογές, σελιδοδείκτες, διακοσμητικά, μπουκάλια, μικρά και άλλα αξεσουάρ οι επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να θαυμάσουν όμορφα υφαντά, διακοσμητικά αντικείμενα, ευφάνταστα χρηστικά είδη για το σπίτι και το εξοχικό, που αποτυπώνουν την καλαισθησία, την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές αυτές τέχνες.

Παράλληλα δίνεται μια καλή ευκαιρία για ευφάνταστα, διακοσμητικά, χρηστικά και οικονομικά δωράκια με γεύση θάλασσας και καλοκαιριού, ς και προσφοράς, από τις μικρές και μεγαλύτερες κυρίες που δοκιμάζονται στο χώρο αυτό ασκώντας τις δεξιότητές τους στις παραδοσιακές αυτές τέχνες.

Τις τέχνες που συνολικά λειτουργούν στα εξής εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων.

1.Εργαστήριο υφαντικής: Σήμερα η λειτουργία του εργαστηρίου υφαντικής δίνει έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στην πολύτιμη παραδοσιακή τέχνη, της αρχαιοτέρας πασών χειροτεχνίας. Σκοπός της επαναλειτουργίας του εργαστηρίου αυτού είναι όχι μόνον η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν, αλλά να ξαναβάλει την ξεχασμένη αυτή τέχνη στην καθημερινότητά μας. Να κινητοποιήσει τις γυναίκες να ξανακαθήσουν στους εννιά ξαναστημένους αργαλειούς του εργαστηρίου μας, προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας με μια καινοτόμα πρόταση απασχόλησής τους. Ίσως ακόμη και επαγγελματική κατάρτιση και διέξοδο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή, όπως η σημερινή. Το ενδιαφέρον καταγράφεται θετικό και το σπουδαιότερο είναι η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων ακόμη και παιδιών που θέλουν να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία γύρω από την τέχνη της ύφανσης.

2.Εργαστήριο κεντήματος: Μαζί με την τέχνη του αργαλειού, το των Ελληνίδων έχει προσθέσει τα τελευταία χρόνια και το πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο του κεντήματος «ο δαντελένιος διάκοσμος». Στο συγκεκριμένο εργαστήριο διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση.

Οι κεντήστρες από περιοδικά εποχής και πλούσιο αρχείο κεντημάτων ξεσηκώνουν τα σχέδιά τους με θέματα που ποικίλλουν. Κάποια σχέδια αποτελούν δάνεια από τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο. Άλλα έχουν ανθρώπινες μορφές σε διάφορες στάσεις. Άλλα εργόχειρα πρωτοτυπούν είτε παρουσιάζοντας σχέδια art deco ή ακόμα και συνδυασμούς τεχνικών δημιουργώντας έργα ασυνήθιστης ομορφιάς, που στολίζουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού με μια νότα ρομαντισμού και καλαισθησίας.

3.Εργαστήρια πλεκτικής και κοπτικής- ραπτικής: τα νέα αυτά εργαστήρια που προστέθηκαν πιλοτικά τη φετινή χρονιά στο των Ελληνίδων Βόλου α) το νέο εργαστήριο σχεδιασμού ρούχου και ραψίματος στον τομέα του ενδύματος αλλά και των αξεσουάρ) και β) της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές έχουν μακραίωνη στο Λύκειο αφού είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Μεσοπόλεμο. Το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής έγιναν όμως και πάλι και τα κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς, ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Με τις δράσεις αυτές το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου δίνει απάντηση στην κρίση με δημιουργίες φτιαγμένες με τα χέρια και το μυαλό, που έχουν χρηστική και αισθητική αξία ενώ παράλληλα διασκεδάζουν. Έτσι ξαναζωντανεύονται παραδοσιακές ενασχολήσεις που βοηθούν τη γυναίκα να κάνει όχι μόνο οικονομία αλλά και αντι-στρες διεξόδους, σημαντικό σ' αυτή τη δύσκολη εποχή. Ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου, στην απραγία της ς ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και τα μέγιστα στην οικιακή οικονομία.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως και την Τρίτη 30 Ιουνίου, κάθε μέρα, εκτός του Σαββατοκύριακου, στις ώρες: το πρωί: από τις 10.00 έως τις 13.00 και το απόγευμα από τις 19.00 έως τις 21.00

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση