Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Έκθεση φωτογραφιών από την αναβίωση του εθίμου «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ»
Έκθεση φωτογραφιών από την αναβίωση του εθίμου «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ»

Έκθεση φωτογραφιών από την αναβίωση του εθίμου «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ»

 

Η Δημοτική Ενότητ Μακρινίτσας του Δήμου Βόλου, σε με την Volos Lens ΑΜΚΕ Καλλιτεχνική – Φωτογραφική Εταιρεία Βόλου, παρουσιάζει την πολυαναμενόμενη περιοδική έκθεση ς από την Αναβίωση του Εθίμου των «ΜΑΗΔΩΝ», τον Μάϊο του 2019, με θέμα:«Οι Μάηδες της Μακρινίτσας».

Πρόκειται για μια σπουδαία φωτογραφική έκθεση με εικόνες που καταγράφηκαν κατά την αναβίωση του Μουσικού – Μιμητικού – Χορευτικού Εθίμου στην Μακρινίτσα, τον περασμένο Μάϊο.

Την πραγματοποιεί η Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας του Δήμου Βόλου, σε με την Volos Lens ΑΜΚΕ Καλλιτεχνική – Φωτογραφική Εταιρεία Βόλου και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των: Σπύρου Κουϊκούμη, επί σειρά ετών προέδρου της Κοινότητας Μακρινίτσας και του Σταύρου Χατζησταμούλη (Σταύρακα), εμπνευστών και πρωτοστατούντων στην πρώτη μεταπολεμική αναβίωση του Εθίμου τον Σεπτέμβριο του 1957.

Το νέο αυτό ξεκίνημα, είχαν να εμφανιστούν από το 2014 «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας», συνδέθηκε με δύο σημαντικά γεγονότα.

Ειδικότερα, από τον Φεβρουάριο του 2019 ξεκίνησε η διαδικασία για την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας του Εθίμου των «ΜΑΗΔΩΝ», η οποία επιτυχώς ολοκληρώθηκε και  ο πλήρες φάκελος  του Δελτίου Στοιχείου ΑΠΚ, κατατέθηκε αυτές τις ημέρες μέσα στην του, στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του ΥΠΠΟΑ.

Επιπρόσθετα η αναπαράσταση του εθίμου, τον περασμένο Μάϊο, κινηματογραφήθηκε από εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων GV Productions, που υλοποίησε την παραγωγή μιας σειράς 14 ντοκιμαντέρ με θέμα τα πιο ενδιαφέροντα δρώμενα – πανηγύρια – της χώρας μας για λογαριασμό του ΟΤΕ TV (Cosmote History), και εντός του προσεχούς φθινοπώρου αναμένεται να προβληθεί από την μικρή οθόνη.

Αφετηρία και για τα δύο σημαντικά αυτά γεγονότα  αποτέλεσε η έκδοση το 2014 του βιβλίου με τίτλο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας», από τους Αλέξανδρο Καπανιάρη και Νίκο Τσούκα.

Μάλιστα το 2015 το βιβλίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Λυσίμαχου Καυταντζόγλου από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την περίοδο της ς της παρουσίασης του Εθίμου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των οργανωτών και του εκπροσώπου της νεοσύστατης Καλλιτεχνικής – Φωτογραφικής Εταιρείας Βόλου «Volos Lens ΑΜΚΕ» Αργύρη Ζαφειρίδη, όπου αποφασίστηκε τα μέλη της Εταιρείας να παρακολουθήσουν την του θιάσου των «Μάηδων», την πορεία τους προς την Κεντρική Πλατεία της Μακρινίτσας και την αναπαράσταση του Εθίμου και να καταγράψουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές, προ πάντων όμως, κάτω από την οπτική πλευρά που ο κάθε φωτογράφος «έβλεπε» το γεγονός.

Εκτός από τα μέλη της Εταιρείας, και πολλοί άλλοι ερασιτέχνες φωτογράφοι αποθανάτισαν το γεγονός.

.Σ. της «Volos Lens ΑΜΚΕ», εξέτασε πολλά από τα αυτής της προσπάθειας, που παρουσιάζει με ποικίλους τρόπους τη στενή σχέση μεταξύ των περίφημων χορευτών, της Μακρινίτσας και της Άνοιξης και αποφάσισαν να καταβληθεί μια προσπάθεια παρουσίασης αυτού του φωτογραφικού αποτελέσματος.

Η Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας του Δήμου Βόλου και η οργανωτική επιτροπή των «Μάηδων»,  με πολλή χαρά ανέλαβαν να παρουσιάσουν στη Μακρινίτσα,  με νέο ύφος αυτή τη σπουδαία φωτογραφική έκθεση και για να επανέλθουν μνήμες της αναβίωσης του Μαΐου, και για να αποτελέσουν ακόμη ένα ενισχυτικό στοιχείο της αναβίωσης του Εθίμου, προπάντων όμως για να εμφανιστεί ένα υλικό που ενδεχομένως αποτελέσει τη «μαγιά» για την έκδοση ενός Λευκώματος.

Η συλλογή των τριάντα φωτογραφιών, σε καμβά 30 Χ50, αποτέλεσμα επίμονης και ενδελεχούς αναζήτησης από ένα μεγάλο αριθμό απεικονίσεων που προέκυψαν, έχουν ήδη στηθεί στον χώρο του «παράσπιτου» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου από εικοσαετίας λειτουργεί το  Art Cafe  στη Μακρινίτσα.

Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο Σάββατο 31 Αυγούστου 2019, στις 09.00 το βράδυ, και αναμένεται να παρευρεθούν όλοι οι μετέχοντες του θιάσου, φίλοι και οι πολυπληθείς επισκέπτες της Μακρινίτσας αυτής της περιόδου, όπου αναμένεται να έχουν την αίσθηση ότι παραβρίσκονται και οι ίδιοι κατά την αναβίωση του εθίμου, αλλά και να αναδείξουν την ακρίβεια και μοναδική ευρηματικότητα των φωτογράφων.

Με αυτή την φωτογραφική αποτύπωση, το έθιμο των «Μάηδων», που αναμένεται να ενταχθεί στη λίστα της  Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα παρουσιάσει ακόμη καλύτερα τις φορεσιές, την ανθρώπινη προσπάθεια, τους απλούς Μακρινιτσιώτες, αλλά και το όραμα και τη μνήμη που παραμένει αναλλοίωτη και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

Οι οργανωτές προσπαθούν η Έκθεση να περιλαμβάνει και άλλες εκδηλώσεις, αφού θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφθούν κάτοικοι, φίλοι και επισκέπτες της Μακρινίτσας.

Στον σημαντικό αυτό σταθμό των «ΜΑΗΔΩΝ» θα γίνει και η παρουσίαση του Φακέλου που κατατέθηκε στον Εθνικό Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ θα ακουστούν ζουρνάδες και νταούλια από τον Βαγγέλη Μπαντελά, τον Ιάκωβο Μπαντιανούδη και τον Γιάννη Καραμανιώλα.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση