Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Εκδήλωση “Δεκαετία του 1940: Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία”
Εκδήλωση “Δεκαετία του 1940: Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία”

Εκδήλωση “Δεκαετία του 1940: Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία”

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιάτων Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου, διοργανώνουν με θέμα: Δεκαετία του 1940: Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές μαρτυρίες που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου.

Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον Οκτώβριο του 2018, στην οποία η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κατά πολύ τη χωρητικότητα της αίθουσας.

Στην θα παρουσιαστούν προφορικές μαρτυρίες για τους χώρους εγκλεισμού στη Μαγνησία στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, στη διάρκεια δηλαδή μιας τραυματικής περιόδου που έχει αφήσει τόσο μεν έντονα σημάδια στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του Βόλου, όσο όμως και πολλαπλές σιωπές. Οι προφορικές μαρτυρίες που θα ακουστούν φωτίζουν, συχνά από απροσδόκητες οπτικές γωνίες, τα βιώματα όσων πέρασαν από τα κρατητήρια και τους τόπους εξορίας των χρόνων εκείνων. Στην θα παρευρεθούν επίσης αφηγητές και αφηγήτριες των μαρτυριών.

Η δημιουργήθηκε το 2014 και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 72 συνεντεύξεις, τα ψηφιακά αρχεία των οποίων είναι κατατεθειμένα στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών τόσο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Μαγνησίας), όσο και του Εργαστηρίου Ιστορίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Θεσσαλίας. Τα αρχεία αυτά είναι προσβάσιμα για μελέτη από το ενδιαφερόμενο κοινό. Η συμμετείχε επίσης σε πολλές δράσεις συναφών ομάδων, κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Ρέθυμνο, Δράμα, Καρδίτσα κλπ.)

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Επικοινωνία: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, 6972765440.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

  • #Κολωνός: Συνελήφθησαν ακόμη 7 άτομα για την υπόθεση μαστροπείας #Κολωνός - https://t.co/q28LAXTTPO -

  • Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας #ΙΚΥ - https://t.co/yxJrtuteta -

"Αλιεύοντας" την είδηση