Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Εκδήλωση για την αλιεία στη Μαγνησία
Εκδήλωση για την αλιεία στη Μαγνησία

Εκδήλωση για την αλιεία στη Μαγνησία

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και πληρέστατη ως προς το περιεχόμενο εκδήλωση , που αναφέρεται στο παρελθόν , το παρόν και στο μέλλον της αλιείας στη Μαγνησία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τον φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και εντάσσεται στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2015» , «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας». Διοργανώνεται δε με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.

Την επιμέλεια του θέματος έχει ο εικαστικός και συγγραφέας, Γιώργος Καφενταράκης, που επίσης είναι και μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Η εκδήλωση συνδέεται παράλληλα και με ένα κύκλο παρουσιάσεων και δράσεων για τους αλιείς και την αλιεία της Μαγνησίας, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ανθρώπους που μόχθησαν και αγωνίστηκαν στη θάλασσα προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην περιοχή μας.

Οι αλιείς και γενικότερα η αλιεία, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Μαγνησίας, αλλά και μια σημαντική συνιστώσα του πολιτισμού της θάλασσας , που διερευνάται σ’ αυτό το «Θεματικό έτος 2015» από τον φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός».

Θα παρουσιαστούν:

-Έκδοση βιβλίου , που αφορά στο ειδικό θέμα , με τίτλο: «Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία» του συγγραφέα και εικαστικού Γεώργιου Καφενταράκη.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Αλέξανδρος Καπανιάρης , Εκπαιδευτικός , Υπ. Δρ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου , Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού»

-Έκθεση θεματικής Φωτογραφίας με 70 παλιές φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Μαγνησίας με θέματα από τους ανθρώπους , τα μέσα , τις συνθήκες εργασίας , τα και τα σκαριά μιας άλλης εποχής.

-Έκθεση έργων Ναΐφ ζωγράφων , του Νίκου Χριστόπουλου , του Χριστόφορου Δρακιώτη και του Διαμαντή Κέφη από το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας.

–Προβολή Ντοκιμαντέρ , που επίσης επιμελήθηκε ο Γιώργος Καφενταράκης.
Εικαστικά , του Βασίλης Καποδίστριας

-Μικροναυπηγική , του Αντώνιος Τζούμας

-Ενημερωτικές ομιλίες από τους:

Γρηγόρη Καρταπάνη, ναυπηγός-ερευνητής, Αντιπρόεδρος της ΕΘΕ
Θέμα: «Ναυάγια αλιευτικών σκαφών στην περιοχή του Νομού Μαγνησίας»

Μανώλης Γκαγκάκης, Χημικός , Συγγραφέας
Θέμα: «Το ψάρεμα στο σκολειό της θάλασσας»
(σκολειό της θάλασσας ονομάζει το Χορευτό ο Δροσίνης)

Μανώλης Καλλίνικος , Προϊστάμενος τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.
Θέμα: «Η Αλιεία στην Μαγνησία»

-Προβολή Ντοκιμαντέρ με ανάλογο θέμα , δημιουργίας του Γιώργου Καφενταράκη.

Στην εκδήλωση , ο Γιώργος Καφενταράκης μεταφέρει σε όλους τα προσωπικά του βιώματα και τις εμπειρίες του, συνοδευόμενες από έρευνα πολλών ετών στο χώρο της αλιείας. Σημαντικές αναφορές υπάρχουν επίσης στους ψαράδες του Αγ. Κωνσταντίνου, στη σπογγαλιεία , με επίκεντρο το ναυτοχώρι Τρίκερι, στους ταρσανάδες – ναυπηγεία της περιοχής Αγ. Κωνσταντίνου – Αναύρου, Πευκακίων, Κάτω Γατζέας, Μηλίνας, Αγ. Κυριακής Τρικέρων, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Αξιόλογη αναφορά γίνεται και στην εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων της Νέας Ιωνίας , οι οποίοι και έδωσαν νέα δυναμική στη αλιεία της περιοχής μας.

Αυτό το πολιτιστικό απόθεμα των αλιέων και της αλιείας στη Μαγνησία επιχειρεί να καταγράψει ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» μέσα από την γνωστή οργανωτικότητα , υπομονή και επιμέλεια του Γεώργιου Καφενταράκη.

Επιπλέον , παραδίδει ένα ακόμα εκδοτικό πόνημα που αφορά το ειδικό θέμα «Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία» , στη συνέχεια του βιβλίου «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά» , που εκδόθηκε στην αρχή του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2015».

alieia1

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση