Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Εκδήλωση-αφιέρωμα του ΣΥΡΙΖΑ στον Μάνο Χατζιδάκι
Εκδήλωση-αφιέρωμα του ΣΥΡΙΖΑ στον Μάνο Χατζιδάκι

Εκδήλωση-αφιέρωμα του ΣΥΡΙΖΑ στον Μάνο Χατζιδάκι

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ , με αφορμή την συμπλήρωση, φέτος, 90 χρόνων από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, διοργανώνει – αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, προβάλλοντας την «Μάνος Χατζιδάκις – Είδωλο στον Καθρέφτη» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Βερνίκου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του σκηνοθέτη, στην αίθουσα «Ωδείο Φουντούλη», Αντωνοπούλου 17, την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στις 7.30 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στον μουσικό μύθο της ζωής του Μάνου Χατζιδάκι…Η συνάντησή του με την επιτυχία, η άρνηση του Όσκαρ, η επιμονή του ν' απευθύνεται στην ονειρική διάσταση του ανθρώπου και να δείχνει τον δρόμο προς την ελευθερία και το ασυμβίβαστο.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Δ. Βερνίκου

Η αυτή πέρασε από πολλές πιθανές εκδοχές και ο συνολικός χρόνος ενασχόλησης μου ήταν 8 χρόνια δίχως να υπολογίζω τα χρόνια γνωριμίας μου με τον Μάνο που ξεπερνούν τα 25. Η πρώτη εκδοχή ήταν αυτή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με τη φιγούρα του Μάνου να εμφανίζεται σε διάφορες ηλικίες από πέντε ετών έως την εποχή που τον είχα καταγράψει live. Φυσικά ηθοποιοί η άτομα που προσομοίαζαν στον Μάνο θα εκδραμάτιζαν τη φιγούρα του δίχως να μιλούν.

Η δεύτερη εκδοχή που μου πήρε 3 περίπου χρόνια ήταν αυτή της μυθοπλασίας.
Τέλος η τρίτη εκδοχή είναι αυτή που ορίζεται ως ένα ντοκιμαντέρ με ελάχιστες μικρές δραματοποιήσεις που στηρίζουν την αφήγηση σε απαραίτητα κομβικά σημεία και δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη της εξέλιξης.

Ο στόχος μου ήταν να δώσω μια λιτή και με γρήγορους ρυθμούς ακριβή της προσωπικότητας και του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, που θα προσιδίαζε και στις δικές του προδιαγραφές. Ο Μάνος θα ήθελε το αποτέλεσμα σεμνό, ακριβές, βαθύ χωρίς φιοριτούρες και περιττολογίες.

Φυσικά αυτή είναι η εικόνα που εγώ αποτύπωσα και εσωτερίκευσα μέσα μου όλα τα χρόνια της γνωριμίας μου μαζί του, αλλά και τα χρόνια που ασχολήθηκα μαζί του κινηματογραφικά. Η δύσκολη προσπάθεια της συμπύκνωσης για να δώσω το απόσταγμα αυτής της μοναδικής για τη χώρα προσωπικότητας με έκαναν σοφότερο και βαθύτερο γνώστη του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και της ζωής.

Εύχομαι ν' αφεθείτε και να ταξιδέψετε στην ιστορία του «μουσικού ονειροποιού». Ο Μάνος απορροφούσε τον εξωτερικό κόσμο, τον έκανε δικό του και μας τον χάριζε ξανά μέσα από τους μουσικούς του μύθους.

Όταν ταυτιστούμε με τους μύθους του νιώθουμε το κρυμμένο τους μυστικό, ανακαλύπτουμε την μορφή του Μάνου αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό γιατί η μουσική του μας εμπεριέχει…

Συντελεστές

Σενάριο / σκηνοθεσία: Δημήτρης Βερνίκος

Διεύθυνση ς: Laurenciu Calciu, Απόστολος Καρακάσης, Γιάννης Μισουρίδης, Δημήτρης Βερνίκος

Μοντάζ: Πάνος Δαουλτζής

Σχεδιασμός παραγωγής: Πόλυ Βλάχου

Ερευνα: Τίνα Σιδέρη

Εκτέλεση παραγωγής: Κώστας Λαμπρόπουλος

Συμπαραγωγή: Γιώργος Χατζιδάκις, Κώστας Λαμπρόπουλος

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Η ταινία έχει αποσπάσει τα :

-Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Ενότητας Πορτραίτα – Ανθρώπινες Διαδρομές Υπουργείου Μακεδονίας – ς

-10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 2008

-Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

-10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 2008

-2ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ταινίας Ντοκιμαντέρ
Υπουργείου Πολιτισμού

49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 2008

-Ειδικό́ Βραβείο Ντοκιμαντέρ

-3o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2009

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση