Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Βόλος, μια πόλις»: έκθεση της Φωτογραφικής Λέσχης στο Μουσείο Πόλης
Βόλος, μια πόλις»: έκθεση της Φωτογραφικής Λέσχης στο Μουσείο Πόλης

Βόλος, μια πόλις»: έκθεση της Φωτογραφικής Λέσχης στο Μουσείο Πόλης

Την Παρασκευή 22 Απριλίου στις 20.30 στο Μουσείο της Πόλης (Φερών17, Παλιά) εγκαινιάζεται η έκθεση μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου με τίτλο «Βόλος, μια πόλις».

Η έκθεση οργανώνεται με τη συνεργασία της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου και είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή τη συμπλήρωση 10ετίας από την ίδρυση της Λέσχης.

Πρόκειται για ομαδική έκθεση είκοσι μελών της Λέσχης, που σε 68 έργα τους αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη ματιά τους για τον Βόλο, το χώρο και τους ανθρώπους του. Ο τίτλος, άλλωστε, της έκθεσης «Βόλος, μια πόλις» αναδεικνύει τη θεματική της: τον Βόλο, μια πόλη καινούρια, μια πόλη που καθορίστηκε από το πέρασμά της από τον οθωμανικό οικισμό σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, μια πόλη που αναπτύχθηκε με την έλευση των προσφύγων από τη , μια πόλη που στη σύντομη μα πυκνή ιστορία της γνώρισε δυο φορές την εκβιομηχάνιση και την αποβιομηχάνιση, μια πόλη που είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, μια πόλη με μακρά παράδοση στην ανάπτυξη της ς, μια πόλη πολυσυλλεκτική, μια πόλη – πρόκληση για κάθε φωτογράφο.

Εκθέτουν οι: Άντα Αλεξίου, Απόστολος Αλεξίου, Παναγιώτης Ανδριώτης, Πηνελόπη Βέργου, Γιάννης Γερόπουλος, Ελένη Δαπόντα, Σπυρίδων Δαπόντας, Μάρω Δημουλή, Οδυσσέας Ζαγορίτης, Λεωνίδας Ζωγράφος, Κατερίνα Ζωγράφου, Θεο Ιβάνοβα, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιάννης Κοϊνάκης, Λέων Μουρτζούκος, Βασίλειος Νιμπής, Σοφία Παπασταύρου, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, Παρασκευή Τσικρίκα και Γεώργιος Φλέρης. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον Λέοντα Μουρτζούκο, πρόεδρο της Λέσχης.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 22 Απριλίου, 20.30, Μουσείο Πόλης
Διάρκεια έως 15 Μαΐου 2016
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως 10:30 με 13:30 και Τετάρτη & Παρασκευή 18:00 με 21:00.
Είσοδος ελεύθερη

Αφιέρωμα στους Δ. νσταντάρα – Σταθαρά και Ι. Κονταξή στο κλείσιμο της εκθεσης των «Ιώνων» στο Μουσείο Πόλης

Την Τετάρτη 20 Απριλίου και ώρα 19.00 στο Μουσείο της Πόλης στα Παλιά (Φερών 17) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιέρωμα σε δύο ιδρυτικά μέλη της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», τους κ.κ. Δημήτρη νσταντάρα – Σταθαρά και Γιάννη Κονταξή.

Η εκδήλωση, που οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και την Πολιτιστική Εστία «΄Ιωνες», πραγματοποιείται με το κλείσιμο της περιοδικής αναδρομικής έκθεσης στο έργο της Εστίας στο Μουσείο της Πόλης και σε αυτή θα τιμηθούν δύο από τα παλιότερα κι ενεργότερα μέλη της.

Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας – Σταθαράς, άοκνος ερευνητής της ιστορίας της Νέας Ιωνίας και των πρώτων κατοίκων της και βιβλίων και μελετών με κύριο θέμα τον μικρασιατικό ελληνισμό και ο Γιάννης Κονταξής, επί χρόνια της Εστίας και δημιουργός των περισσότερων εικαστικών έργων, που κοσμούν εκδόσεις και έντυπα ς των δραστηριοτήτων της.

Συνολικά από την Εστία έχουν εκδοθεί έξι βιβλία του Δημ. Κωνσταντάρα – Σταθαρά, ενώ έχει επιμεληθεί και τα περισσότερα από τα ημερολόγια των Ιώνων. Αντίστοιχα τα σκίτσα του Γιάννη Κονταξή για τις ανάγκες εικονογράφησης των εκδόσεων και των εντύπων της Εστίας ξεπερνούν τα πενήντα.

Για το έργο των προαναφερθέντων και τη συνεισφορά τους στην ευόδωση των ιδρυτικών στόχων της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών, θα μιλήσουν οι κυρίες Κική Δανιηλίδου, εκπαιδευτικός, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και Βάσσα Παρασκευά, Δρ. Θεολόγος. Συντονίζει η Άννα Πετσιάβα, φιλόλογος.

konstantaras_4_9_1951KONTAXHS_01

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση