Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Τιμητική – Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής του Πωλ Σουλικιά «ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΠΟΧΕΣ»
Τιμητική – Αναδρομική   Έκθεση  Ζωγραφικής του  Πωλ Σουλικιά «ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΠΟΧΕΣ»

Τιμητική – Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής του Πωλ Σουλικιά «ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΠΟΧΕΣ»

Με επιτυχία η διοργάνωση των εγκαινίων της

Την περασμένη Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο έας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Τιμητικής – Αναδρομικής Έκθεσης Ζωγραφικής, που διοργάνωσε ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως και Αλμυρού, «ΜΑΓΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ – για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συν με το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «», προκειμένου να τιμήσουν τον Διεθνή Βολιώτη Εικαστικό Πωλ Σουλικιά, που συμπλήρωσε τα 90 του χρόνια.

Η έκθεση έτυχε θερμής υποδοχής, καθώς στη βραδιά των εγκαινίων παρευρέθηκαν σημαντικοί άνθρωποι της Τέχνης και της διανόησης, καθώς και πολλοί φιλότεχνοι και συλλέκτες που είτε ήταν γνώστες της δουλειάς του καλλιτέχνη, είτε αντίκρισαν για πρώτη φορά τα έργα του και την ιδιαίτερη τεχνική του.

Η Έκθεση διοργανώνεται ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού, της αναγνώρισης και της τιμής που η τοπική μας Εκκλησία και η πόλη οφείλουν στο πρόσωπο και στο έργο του μεγάλου Ζωγράφου Πωλ Σουλικιά.
Στη ζωή και το έργο του τιμώμενου καλλιτέχνη θα αναφέρθηκε η Μαίρη Μιχαηλίδου, επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο Πωλ Σουλικιάς γνωρίζει πολύ καλά πώς να χειριστεί τα υλικά του στο δρόμο προς την αναζήτηση μιας νέας προσέγγισης στη ζωγραφική, όπου διατηρώντας τα καλά στοιχεία του παρελθόντος, ανοίγει ταυτόχρονα, το χρωστήρα του προς τις νέες τάσεις που σάρωναν εκείνη την περίοδο τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο , ότι το 1982 ο Σουλικιάς συν εκθέτει με τον κορυφαίο γλύπτη του 20ου αιώνα Henry Moore, γεγονός που καταδεικνύει την εξαιρετικά τιμητική του παρουσία στα εικαστικά δρώμενα του νέου κόσμου.
Καλλιτέχνης λοιπόν με γόνιμη παρουσία στο διεθνές στερέωμα, με πολλές εκθέσεις και σημαντικά βραβεία, πλούτισε με τις εικαστικές του διατυπώσεις το μορφο λεξιλόγιο και κατόρθωσε να τοποθετηθεί σε εκείνη την κατηγορία των δημιουργών που δεν τους απασχολούν οι τάσεις και οι κανόνες τους».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Ιστορικός Τέχνης και εκπαιδευτικός, Μάγδα Κουμπαρέλου, που είπε αναφερόμενη στον τιμώμενο καλλιτέχνη:«Ο Πωλ Σουλικιάς καταξιώθηκε ως ο σημαντικότερος ζωγράφος όχι μόνο των Λορενσιανών τοπίων, αλλά για το σύνολο του έργου του. Αυτό πέρα από τα τοπία περιλαμβάνει νεκρές φύσεις, προσωπογραφίες και άλλες συνθέσεις όπως, λαϊκές αγορές, ζευγάρια, παιχνίδια παιδιών, γυμνά κ.α.

Επίσης στο σύνολο του έργου του υπάρχουν πάρα πολλοί πίνακες που αφορούν την Ελλάδα, ως τοπίο και τους ανθρώπους της στις πολλαπλές δραστηριότητές του. Εκτός από το εξωτερικό, ο Σουλικιάς πραγματοποίησε και πάρα πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, τόσο όσο ζούσε στον Καναδά, αλλά και μετά την του. Η συμμετοχή του στην Πολιτιστική πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη το 1997 ως πρόταση της Καναδικής Πρεσβείας να εκπροσωπήσει τη χώρα της είναι περίτρανη απόδειξη για την εκτίμηση στην υπεροχή του καλλιτέχνη αυτής. Παράλληλα την ίδια χρονιά τιμούν τον καλλιτέχνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Καλών Τεχνών στο Μόντρεαλ, το μέγιστο ίδρυμα του Καναδά.

Ο Πωλ Σουλικιάς παρέδωσε στην ιστορία της τέχνης και στις νεότερες γενιές ένα έργο ξεχωριστό, το οποίο χαρακτηρίζει η λιτότητα και η αυστηρότητα, η έλλειψη περιττής φιλολογίας, η κυριαρχία της ουσίας και της ευαισθησίας και αυτή η «Νέα Ματιά» όχι σε αυτό που βλέπουμε, αλλά σε αυτό που υπάρχει. Αυτό που μετατρέπει την άχαρη καθημερινότητα σε ποίηση και όνειρο αν καταφέρουμε να δούμε τη ζωή και τη φύση με τη ματιά του καλλιτέχνη».

Ο γιός του τιμώμενου καλλιτέχνη, Αριστοφάνης Σουλικιάς, που ήλθε από τον Καναδά, παρουσίασε μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα από την διεθνή πορεία του πατέρα του, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στη μητέρα του Ελένη, που συμπαραστάθηκε με κάθε τρόπο στον καλλιτέχνη και ενέπνευσε και στον ίδιο την αγάπη για το έργο του πατέρα του.

Την επιμέλεια της Έκθεσης έκαναν, ο Αριστοφάνης Σουλικιάς με την Μάγδα Κουμπαρέλου και την Έλενα Νικηφόρου.

Οι διοργανωτές φορείς απηύθυναν επιστολή στη Διεύθυνση της Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης για προγραμματισμό επισκέψεων των μαθητών στην Έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2016.

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί του Μητροπολίτη Ιγνατίου, που απουσίαζε στο εξωτερικό κατά τα εγκαίνια, η Μάγδα Κουμπαρέλου θα κάνει ξενάγηση στην έκθεση, ενώ ο Μητροπολίτης και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» θα επιδώσει τον τιμητικό τίτλο της Ιεράς Μητροπόλεως και Αλμυρού στον Πωλ Σουλικιά.

Δήμου Βόλου, Λεωφόρος Σταδίου & Μανδηλαρά Άλσος «Ανδρέας Βαλαχής» , τηλ.2421085535

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 14.00 – 21.00,

Σάββατο: 11.00 -15.00.

Κυριακή : Κλειστά

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση