Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Συνεχίζεται η έκθεση «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ»
Συνεχίζεται η έκθεση «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ»

Συνεχίζεται η έκθεση «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ»

Συνεχίζεται η προσέλευση ασθενών, συνοδών και κοινού στο Νοσοκομείο Βόλου, προκειμένου να δουν την έκθεση
«Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ» του Ευθυμίου Βαρλάμη.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα υποδοχής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο» και αποτελείται από δεκατέσσερα μεγάλων διαστάσεων ζωγραφικής, σε έναν χώρο που ειδικά για την έκθεση διαρρυθμίστηκε.

Είναι η πρώτη φορά που η διάσημη πλέον συλλογή του αείμνηστου καλλιτέχνη, Ευθυμίου Βαρλάμη, παρουσιάζεται μέσα στο χώρο ενός νοσοκομείου.

Και αυτό έγινε κατορθωτό χάρις στην αγαστή συνεργασία του φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» με τη διοίκηση του Νοσοκομείου του Βόλου και κυρίως με τον διοικητή Ματθαίο Δραμητινό και τον υποδιοικητή Χαρίλαο Αποστολίδη, αλλά και την πλήρη υιοθέτηση από τους εργαζόμενους στον χώρο.

Ο σκοπός της έκθεσης αυτής είναι κοινωνικός, τόνισε στα εγκαίνια της έκθεσης, την 23η Οκτωβρίου 2018, ο επιμελητής και μαθητής του αείμνηστου Βαρλάμη, Παύλος Τροχόπουλος, και γίνεται μέσα στο Νοσοκομείο για να δώσει ελπίδα και θάρρος στους ασθενείς, τους συγγενείς και όλους τους ανθρώπους που περνούν μία δοκιμασία.

Είναι ένα ερέθισμα να μάθουμε περισσότερα και να γνωρίσουμε αυτόν τον Άγιο, να τον μιμηθούμε ως προς την δύναμη της πίστης του και ως προς την επαγγελματική του ευσυνειδησία ως χειρούργου γιατρού.

Ο αείμνηστος Έλληνας ζωγράφος Ευθύμιος Βαρλάμης κατάφερε με την τέχνη του όχι απλά να εικονογραφήσει τη μορφή του Αγίου Λουκά, αλλά να τον “ξαναζωντανέψει” ώστε να αισθανθούμε το πάθος του για την ζωή και την ακλόνητη πίστη του στον Ιησού Χριστό.

Συνδιοργανωτές της Έκθεσης, εκτός της «Μαγνήτων Κιβωτού» και του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», είναι επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου και οι «Ιατροί της Αγάπης», ενώ την επιμέλεια έχει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και το Μουσείου Τέχνης Βάλντφιρτελ (Kunstmuseum Waldviertel) Schrems Αυστρίας, ενώ καθοριστική ήταν η οικονομική στήριξη του ΕΒΟΛ, δια του προέδρου του Δ.Σ. Νικήτα Πρίντζου.

Είναι η πρώτη φορά που η φημισμένη αυτή συλλογή παρουσιάζεται σε ένα τέτοιο χώρο, και με την ενέργεια αυτή το Νοσοκομείο δείχνει έμπρακτα το ολοκληρωμένο ενδιαφέρον του για το κοινωνικό σύνολο, με έναν τρόπο που δεν περιορίζεται μόνο στην σωματική υγεία, αλλά παίρνει σοβαρά υπόψη και την αλληλεπίδραση της ψυχικής και πνευματικής κατάστασης των ανθρώπων, δράσεις τις οποίες θα συνεχίσει και στο μέλλον.

Επόμενη παράλληλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, όταν ο διοικητής Ματθαίος Δραμητινός, κάλεσε και πάλι τον επιμελητή της έκθεσης, Παύλο Τροχόπουλο, που ξενάγησε τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου στην Έκθεση και τους μετέφερε τα μεγάλα μηνύματα που αυτή εκπέμπει, σε μια ομολογουμένως καταπληκτική ομιλία του.
Καταληκτική παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης, που ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλίας του διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητή της Χειρουργικής Γεωργίου Κ. Παπαγεωργίου, με θέμα, «Το ιατρικό έργο του Αγίου Λουκά της Κριμαίας».

Ο κ. Παπαγεωργίου, που έχει πραγματοποιήσει σειρά ανάλογων ομιλιών για τον Άγιο, θα αναφερθεί στη ζωή και τις εμπειρίες του Αγίου Λουκά, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις γεωγραφικές, εθνολογικές και πολιτιστικές πολυμορφίες, μέσα στις οποίες κλήθηκε να φέρει σε πέρας την ιατρική και θρησκευτική του αποστολή.

Η σημειολογία της σημερινής εκδήλωσης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! Την ώρα που η Ορθοδοξία βάλλεται παγκοσμίως, ο Θεός μας αξιώνει να γνωρίσουμε άγιες Μορφές σαν αυτή του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, γεμίζοντάς μας μέσω του παραδείγματος της ασκητικής και γεμάτης δοκιμασίες ζωής του, με θάρρος και υπομονή για να ανταπεξέλθουμε στις
δυσκολίες των καιρών και να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της πίστης, ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι.

Έτσι και όσοι παρευρεθούν, πιστεύουμε ότι θα βάλουνε ακόμα ένα λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια, σεμνά, διακριτικά και δίχως τυμπανοκρουσίες, όπως αρμόζει στην περίσταση.

Αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε τον μεγάλο αυτόν Άγιο της ορθοδοξίας, το μεγάλο “δάσκαλο” της ιατρικής, το σεμνό και ταπεινό ιατρό που απέδειξε στην πράξη ότι η Ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα και να διδαχθούμε από τον βίο του.

Ο Γεώργιος Κ. Παπαγεωργίου, γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και έλαβε την ειδικότητα της Χειρουργικής στην Αθήνα. Μετεκπαιδεύθηκε στην Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων στην Αγγλία (Hammersmith Hospital) και Γαλλία ( Hospital Regional, Lille)
Υπηρέτησε επί σειράν ετών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ως επιμελητής και τα τελευταία δέκα έτη ως συντονιστής διευθυντής.
Από το 1998, εργάζεται στο έργο της Ιεραποστολής στην με τον Σύλλογο ΚΕΔΑΣ στην Καμπάλα της Ουγκάντας και την Μπουκόμπα της Τανζανίας.
Έχει συγγράψει βιβλίο με τίτλο: Ο Άγιος Λουκάς της Κριμαίας και ο Αλβέρτος Σβάιτσερ (Παράθεση δύο μεγάλων).
Τέλος, κατέχει τον τίτλο του Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του άμισθου καθηγητή της Χειρουργικής.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον ΟΛΒ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς #ΜαργαρίτηςΣχοινάς… - https://t.co/nQrNwaVaQW -

  • Ασφαλτοστρώσεις σε #Αργαλαστή και Άφησσο #Αργαλαστή #Άφησσος - https://t.co/LsNB98NAo8 -

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

"Αλιεύοντας" την είδηση