Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » OUTSIDER ART-Μη Αναμενόμενη Τέχνη
OUTSIDER ART-Μη Αναμενόμενη Τέχνη

OUTSIDER ART-Μη Αναμενόμενη Τέχνη

 

Έκθεση Τέχνης με Δημιουργίες Ατόμων με Αναπηρίες

 

Ωμή Τέχνη (Art Brut), Τέχνη του Περιθωρίου (Outsider Art) ορίζεται η τέχνη που δημιουργείται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία εκπαιδευτική εμπειρία τέχνης, όπως είναι τα άτομα με ψυχικές δια,  αναπηρίες ή ακόμα και παιδιά. Είτε εκ των πραγμάτων ζουν στο κοινωνικό περιθώριο ή έχουν επιλέξει να εκφράζονται με τρόπους που δεν εντάσσονται και δεν ακολουθούν τις επικρατούσες κοινωνικές νόρμες.

Οι πρώτες προσπάθειες συλλογής και καταγραφής αυθόρμητων καλλιτεχνικών δημιουργιών έγιναν κιόλας από την δεκαετία του 1920 από ιστορικούς τέχνης και ψυχιάτρους, οι οποίοι αναζητούσαν κατά κύριο λόγο στα ψυχιατρικά ιδρύματα, διαισθητικά, που δημιουργούνταν από μια μοναδική και προσωπική ενόραση και οργάνωσαν τις πρώτες συλλογικές εκθέσεις.   Η επαφή τους με αυτά τα , τους ώθησε να πιστεύουν  ότι η δημιουργία τέχνης είναι ένας τρόπος προσωπικής έκφρασης, ανάγκης επικοινωνίας, εξωτερίκευσης της φαντασίας και των συναισθημάτων, καθώς επίσης και ένας φυσικός τρόπος ψυχικής ολοκλήρωσης.

Έκτοτε πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για τον ορισμό της Τέχνης, αν δηλαδή είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνεται και να ακολουθεί συμβάσεις, να χαίρει αναγνωρισιμότητας, ανταγωνισμού, ματαιοδοξίας ή αν Τέχνη είναι η αγνή, η αυθόρμητη, η αυθεντική έκφραση και δημιουργία.

ια ένα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: Η καλλιτεχνική έκφραση και η δημιουργική διαδικασία (χορός, μουσική, θέατρο, ) είναι μια βασική ενόρμηση του ανθρώπου.

Στην παρούσα έκθεση θα δείτε μερικές από τις δημιουργίες ατόμων με αναπηρίες του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠμεΑ ) της -. Έργα που συγκεντρώθηκαν γιατί αποκαλύπτουν το απροσδόκητο, την προσπάθεια να περιγράψουν με παρόρμηση ψυχικές καταστάσεις, ανησυχίες, σχέσεις, σωματικούς περιορισμούς, να επικοινωνήσουν συναισθήματα, ανάγκες και να μας ξαναθυμίσουν ότι η τέχνη είναι θεραπευτική.

Επιμέλεια έκθεσης:

Διακομή Ζήνα- Κεραμίστρια

Χορέμη Λέλια- Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια

Ποδιάς Νίκος- Εικαστικός

Επιμέλεια Μουσικής: Φιλιππαίος Νίκος

Επιμέλεια Βίντεο & Ήχος: Πολίτης Σπύρος

Κτίριο «Τσικρίκη»,  Ιάσονος 145 με αμβέτα

1-5 Δεκεμβρίου (εγκαίνια Τρίτη 1/12 στις 20:00)

Ώρες Λειτουργίας:

Καθημερινά 10:00-15:00 και 18:00-22:00,

Σάββατο 11:00-15:00 (λήξη)

Υποστηρικτές της έκθεσης:

Πανεπιστήμιο ς,

Οινοποιείο Μυλωνάς-Ροντήρης Αθανάσιος, Αργαλαστή

Circus Performance by Mike (Μιχαήλ Αθηναίος)

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση