Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Ο Παύλος Σάμιος εκθέτει στον Χώρο Τέχνης ΄΄δ΄΄
Ο Παύλος Σάμιος εκθέτει στον Χώρο Τέχνης ΄΄δ΄΄

Ο Παύλος Σάμιος εκθέτει στον Χώρο Τέχνης ΄΄δ΄΄

Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016, στις 14.00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του γνωστού ζωγράφου, καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Παύλου Σάμιου με την οποία ξεκινά η νέα χρονιά στο χώρο τέχνης ΄΄δ΄΄ (Χατζηαργύρη 4-Ιάσονος, Βόλος).

Στο σύνολο των έργων που θα παρουσιάσει ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, ενδεικτικά της πιο πρόσφατης ς του, κυριαρχεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το υγρό στοιχείο, λατρεμένο θέμα στις εικαστικές του συνθέσεις. Μέσα από τα παράθυρα του παραδοσιακού καφενείου ή μέσα από τη συνομιλία της παρέας δίπλα στη θάλασσα με τις βάρκες, θα βαδίσουμε με τον ζωγράφο στο δικό του εικαστικό μονοπάτι σ' ένα μοναδικό περίπατο χρωμάτων και σχεδίων.

Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην το 1948. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της ς στα εργαστήρια των Νίκου Νικολάου και του Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα οφείλει πολλά στον σπουδαίο δάσκαλό του Γιάννη Τσαρούχη. Από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο όπου εξέθετε σε γνωστή γκαλερί. Έχει πραγματοποιήσει 65 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco-πολλές μικρές εκκλησίες. Από το 2000 δίδαξε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο παραδοσιακής ς fresco-βυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα. Πριν από έναν ακριβώς χρόνο παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού η «ζωγραφική », μεγάλη αναδρομική του έκθεση.

Η φαντασία του καλλιτέχνη συμπορεύεται με το δυνατό του χρωστήρα και διαμορφώνεται μέσω αυτού σε έργα μοναδικά, αδιάψευστους μάρτυρες της δημιουργικής ικανότητας του εξαίρετου έλληνα δημιουργού.Με ένα δικό του μοναδικό τρόπο και βάζοντας σε κάθε περίπτωση την προσωπική του σφραγίδα ο ζωγράφος, μας κάνει κοινωνούς άλλοτε της μαγείας της ς και της ηρεμίας της φύσης, άλλοτε της εκφραστικότητας και του πάθους της ανθρώπινης μορφής και… η θάλασσα παντού σχεδόν μέσα στο έργο, βασικό σημείο αναφοράς του.

Με το σημαντικό έργο του Παύλου Σάμιου έχουν ασχοληθεί με πολλές αναφορές και εγκωμιαστικά σχόλια Έλληνες και ξένοι ιστορικοί ς. Η καλλιτεχνική πράγματι ΄΄συνομιλία΄΄ του Σάμιου με το παρελθόν και κυρίως το κατόρθωμα της απόλυτης ΄΄σύζευξης΄΄ και της αθόρυβης, της σχεδόν φυσικής, ένταξης των έργων του στο καθημερινό παρόν, είναι μία από τις ειδοποιούς διαφορές που προσδίδουν στο συγκεκριμένο δημιουργό το ξεχωριστό βήμα στο χώρο της σύγχρονης ζωγραφικής τέχνης.

Ο επιμελητής του Μουσείου Μπενάκη Κωνσταντίνος Παπαχρίστου γράφει στον κατάλογο της έκθεσης: «…Πολύ συγκεκριμένες αναφορές σε περιόδους-σύμβολα του παρελθόντος, όπως η αρχαιότητα ή η αναγέννηση, εμφανίζονται δυναμικά στην καλλιτεχνική επιφάνεια. Σε άλλα, ακόμη πιο πρόσφατα έργα, ο ζωγράφος εισβάλλει στα εργαστήρια σπουδαίων ζωγράφων του παρελθόντος και συνδιαλέγεται με το έργο τους: Εδώ, το εργαστήριο είναι το εύρημα που ενώνει τις διαφορετικές εποχές, και όχι το καλλιτεχνικό –σύμβολο μιας εποχής ή ενός στιλ. Η ουσία, όμως, παραμένει η ίδια: Η επισήμανση της σχέσης με το παρελθόν, η ανάδειξη της ιδιότητας του καλλιτέχνη ως φορέα καλλιτεχνικής και ιστορικής συνέχειας, η συνομιλία με τις προηγούμενες εποχές.

Εντούτοις, ανάλογη σχέση με το παρελθόν θεωρώ ότι υπάρχει στα περισσότερα έργα του Σάμιου, απλώς αλλάζουν οι πρωταγωνιστές. Στα πρόσφατα έργα, πρωταγωνιστής είναι ο ζωγράφος και τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι το εργαστήριο και τα έργα τέχνης-σύμβολα των περασμένων εποχών. Εξίσου σπουδαίοι είναι βέβαια και οι ανθρώπινοι ήρωες των άλλων έργων, που αναφέρθηκαν στην αρχή αυτού του σύντομου κειμένου. Οι ήρωες της ανθρώπινης καθημερινότητας, με τους έρωτές τους, τη μοναξιά τους, τις αγωνίες τους και τα δικά τους «σπαράγματα», τα αντικείμενα που τους περιβάλλουν και υποδηλώνουν την παρουσία τους. Αυτό που κάνει το έργο του Σάμιου μοναδικό είναι ακριβώς η ηρωοποίηση αυτής της καθημερινότητας: μια υπόμνηση του γεγονότος πως κάθετι που κάνουμε μπορεί να είναι σπουδαίο μέσα στην ασημαντότητά του, πως οι πολλές μικρές προσωπικές ιστορίες είναι εξίσου άξιες λόγου με την Ιστορία. Το έργο του Παύλου Σάμιου δεν εξαντλείται στις λίγες αυτές επισημάνσεις…».

Η ιστορικός-κοινωνιολόγος τέχνης επίσης σημειώνει: «…Η ζωγραφική ως «παιγνίδι της φαντασίας» που «πυροδοτείται από τον έρωτα» με την πλατιά του έννοια , όπως ομολογεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης, που υποδεικνύει τις περιπέτειες της εικόνας ως σημειώσεις προσωπικού ημερολογίου.
Πρόσωπα και πράγματα έχουν να διηγηθούν τη δική τους ιστορία, να αιχμαλωτίσουν τη ματιά του θεατή προκαλώντας αινίγματα και ανακλήσεις της μνήμης, ενώ το θέμα δρα ως πρόφαση για τη μετάβαση στο μεταφυσικό και στο παντοτινό.

Έργο μιας αντικειμενικής και οργανικής αλήθειας με αίσθηση και συγκίνηση υποκειμενική και μυστική, αποκαλυπτική άλλων που διαφοροποιεί την οπτική συνείδηση. Μέσω της προτεινόμενης εικόνας η καθημερινότητα αποβαίνει μαγική με την αίσθηση των προαιώνιων μύθων και μας υποβάλλει σε ένα νέο τρόπο όρασης του μικρόκοσμου ολόγυρα σε μια εποχή ανατροπών, αμφισβητήσεων με την επισφάλεια της κάθε μέρας, για τη μεταφορά του θεατή από την ρεαλιστική καθημερινότητα στη φαντασιακή με τα «μηνύματα υπέρβασης και αισιοδοξίας» που εμπεριέχει ως προσωπική επιπρόσθετη «πινελιά» του ζωγράφου.»

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 9/1/2016 έως 5/2/2016 .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση