Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της ΕΛΛΗΣ ΜΕΛΗ «φευγαλέα οράματα»
Νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της ΕΛΛΗΣ  ΜΕΛΗ «φευγαλέα  οράματα»

Νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της ΕΛΛΗΣ ΜΕΛΗ «φευγαλέα οράματα»

Παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 και ώρα  19.30, στην Γκαλερί  Χρυσόθεμις  στο Χαλάνδρι, στην , η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της  ΕΛΛΗΣ  ΜΕΛΗ «φευγαλέα  οράματα».

 

Θα εκτεθούν   μικρών και  μεσαίων  διαστάσεων. Δουλεμένα με ακουαρέλα, δημιουργούν τον ιδιαίτερο κόσμο της ζωγράφου, που μας ταξιδεύει σε τοπία ονειρικά και στοχαστικά.

Η Έλλη είναι μια πολύ ευαίσθητη εικαστικός και ποιήτρια. Είναι πολύ γνωστή στην περιοχή μας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια  μοιράζεται τὸ χρόνο της μεταξύ Πηλίου και ς.  Εκθέσεις  πραγματοποίησε στις Μηλιές, την Μακρινίτσα, τον Βόλο και την Βυζίτσα.

Τα της είναι αιθέρια αλλά καὶ στοχαστικά. Ας μη ξεχνάμε, ότι τυγχάνει καὶ ποιήτρια, πράγμα πού ασφαλώς επηρέασε τὸ ζωγραφικό έργο της εικονογραφικά, εικονολογικά καὶ τεχνικά, τὸ οποίο είναι δυνατό να χαρακτηρισθεί ως “ποιητικό”.

Με την αραχνοΰφαντη καὶ τμηματικά αφαιρετική τεχνοτροπία της, που κυριαρχεί παντού: στα τοπία, τίς νεκρές φύσεις καὶ τίς συνθέσεις της. Τα πολίτικα τοπία της, τα οποία θυμίζουν κάπως τον  Β. Ηγουμενίδη  (IGUM), καὶ τα φρούτα της πού σφρίζουν από ζωντάνια καὶ λαχτάρα.

Γράφει για την εικαστικό και ποιήτρια ο Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος:«Όλα της τα έργα γίνονται με μια σχεδιαστική ελευθερία, απλοχεριά, ταχύτητα όμως καὶ άνεση, με μια φωτεινή, χαρούμενη καὶ ρευστή χρωματολογία, στην οποία παρατηρούνται βελονοειδείς δακρυγόνοι ταινίες, εκτός από τα χρωματουργικά κενά τοῦ φόντου, πράγματα βέβαια πού προέρχονται καὶ από τη δύσκολη τεχνική της ακουαρέλας, η οποία δεν ανέχεται λάθη  καὶ απαιτεί χέρι σταθερό, αποφασιστικό καὶ επιδέξιο, που ξεύρει πού θα σταματήσει, διακριτικά τοῦ ώριμου καλλιτέχνη».

Και ο ζωγράφος Γιώργος Κόρδης σημειώνει για  την ενότητα «φευγαλέα  οράματα» της Έλλης Μέλη που παρουσιάζεται:«Εικόνες και σχέσεις. Φαντάσματα και σώματα διάφανα και μακρινές βουνοκορφές  και χέρια σύννεφα που αγκαλιάζουν τη ρευστή γη. Η , η Πόλη της στο βάθος καλά κρυμμένη πίσω από την αγάπη και τες μνήμες της. Και η , η παντού να λιώνει και να υποδέχεται τον άρχοντα ήλιο που σιμώνει και χύνεται ακέραιος ατόφιο κίτρινο χρυσάφι στο σώμα της.

Τα τοπία της Έλλης Μέλη είναι σώματα ασώματα, κάτι σαν Άγγελοι που γνέφουν σοβαροί και ψιθυρίζουν το καλωσορίσατε και προφέρουν σιωπηλά το αντίο. Τα τοπία της Έλλης είναι άνεμος που τρύπωσε στο ανοιχτό Αυγουστιάτικο βραδινό παραθύρι και δροσίζει και μας κάνει να συναντήσουμε όνειρα και οράματα, οράματα ζωντανής και φευγαλέας χαράς».

Η Έλλη Μέλη – Γυφτοδήμου είναι μια από τις αξιόλογες ζωγράφους τής νεότερης γενιάς καὶ ποιήτρια τής Πόλης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στην εφηβική της ηλικία έφυγε με την οικογένειά της για την Αθήνα.

Σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη με τον Α. Αστεριάδη, Η. Δεκουλάκο, Α. Τάσσο, Π. Γράββαλο, Π. Ζουμπουλάκη.

Διδάχθηκε Ζωγραφική στην Ecole des Arts Décoratifs et du Bâtiments τής Grenoble,  Αγιογραφία στο Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν, κοντά στον π. Σ. Σκλήρη καὶ κεραμική στον Μ. Καρακατσάνη.

Από τὸ 1998 διδάσκει ζωγραφική στο Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών Αθήνας, έχοντας αναλάβει τον ετήσιο κύκλο μαθημάτων Ζωγραφικής του Συλλόγου. Οργάνωσε ζωγραφικά απογεύματα για , σέ συνεργασία με τίς Κοινότητες Μακρινίτσας καὶ Βυζίτσας Πηλίου.

Δουλεύει κυρίως με ακουαρέλα τοπία με θάλασσα, βουνά, γυμνά, νεκρές φύσεις (λουλούδια καὶ φρούτα) καὶ συνθέσεις συμβολικού χαρακτήρα με τίτλους όπως: κάπου στο βάθος, σχεδόν vermillons, σκιές, συνομιλία, Terra sigillata, στον αστερισμό του τυχαίου, επιστροφή στη γη, ταξίδι, χορευτικό, Μεταμορφώσεις Ι καὶ ΙΙ, λιθάρι, ατμός κ.ά.

Μερικές φορές δίνει συμβολικούς τίτλους καὶ σέ “παραστατικά” της έργα, όπως π.χ. στα: συνομιλία, στη μαγεία τοῦ χρώματος, με άφορή τὸ χρώμα, χαλκός, εσωτερικό ταξίδι, πολύ παλιά κ.ά. Εντυπωσιακός είναι πάντως ὁ  συνδυασμός νεκρών φύσεων με μορφές.

Έχει κάνει δεκατέσσερες ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (1994, 1998, 2006), τὸ Πήλιο (1994, 1996, 1997, 1999, 1999, 2001, 2010), την Γαλλία (Varaignes) (1998), ομαδικές καὶ θεματικές στην Αθήνα (1993, 1994) καὶ σέ ανοικτά εργαστήρια ζωγραφικής.

Έργα της βρίσκονται σέ δημόσιες καὶ ιδιωτικές συλλογές τής Ελλάδος καὶ τοῦ εξωτερικού (Γαλλία, Τουρκία).

Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: “του έρωτα τής σιωπής τής μοναξιάς”, Εκδόσεις «Δωδώνη», 1994 και Terra sigillata, έκδοση της «Εταιρείας Μελέτης της καθ΄ ημάς Ανατολής» Αθήνα 2005. Ποιήματά της βρίσκονται καὶ στην Ανθολογία Κωνσταντινουπολιτών ποιητών του εικοστού αιώνα του Χ. Βάϊου. Άλλα κείμενά της δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά: Δεξαμενή, Κινστέρνα, Πυρφόρος καὶ την εφημερίδα “Ὁ Πολίτης”.

Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καὶ τής Επιτροπής Πολιτιστικών Εκδηλώσεών του. Επίσης μέλος της Εταιρείας Μελέτης της καθ΄ ημάς Ανατολής.

Τὸ 2008 συμμετείχε στο Γ' Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Şiirıstanbul στην Κωνσταντινούπολη και το 2015 στο «Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Σμύρνης».

Για την ζωγραφική της, μεταξύ άλλων, έχουν γράψει: Ντιάνα Αντωνακάτου, ζωγράφος – κριτικός Τέχνης, Νανά Βουλοδήμου – Σιώκου, δημοσιογράφος – κριτικός Τέχνης, Εύα Δελαβίνια κριτικός Τέχνης,  Δώρα Μαρκάτου ιστορικός Τέχνης, Αθανάσιος Παπάς Ιστορικός – κριτικός Τέχνης, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν ιστορικός – κριτικός Τέχνης, Γιώργος Κόρδης αγιογράφος – ζωγράφος- συγγραφέας και πανεπιστημιακός .

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση