Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » “Κερασιά, Ιστορία μέσα από Εικόνες”
“Κερασιά, Ιστορία μέσα από Εικόνες”

“Κερασιά, Ιστορία μέσα από Εικόνες”

  Η Χριστίνα και η Δέσποινα Καφενταράκη, ήταν παρούσες στην πολύ νοσταλγική και ενημερωτική εκδήλωση στο νέο απόκτημα του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ., προσφορά της οικογένειάς τους, που είναι αφιερωμένο  στη μνήμη του Γιώργου Καφενταράκη, συζύγου και πατέρα τους, αλλά και ιδρυτικού μέλους του φορέα, μεγάλου λάτρη της Κερασιάς, των ηθών, εθίμων και των παραδόσεών της, που πριν ένα χρόνο έφυγε από κοντά μας.

Σ΄ αυτό τον χώρο που θα αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Κερασιάς και της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατόβραδο, 10 Ιουνίου 2017, η προγραμματισμένη εκδήλωση που  περιλάμβανε, Έκθεση Φωτογραφίας, προβολή VIDEO και ομιλίες από ειδικούς της φωτογραφίας.

Το μικρό αμφιθέατρο και ο χώρος, εξαιρετικά λουσμένος από το φως του φεγγαριού, έμοιαζαν μαγευτικά και πως μόνο σε παρέπεμπε!  Εκστασιασμένοι παρακολούθησαν την όλη εκδήλωση Κερασιώτες, Βολιώτες και ασχολούμενοι με τον χώρο της φωτογραφίας,  αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης  Γιώργος Κίτσιος, η πρώην υπουργός, περιφερειακή σύμβουλος Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  και ς Σύμβουλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Γιάννης Σκρίμπας.

Μαζί και ο π. Αθανάσιος Σκοπιανός, Αρχιερατικός Επίτροπος Καναλίων, ο Δημήτρης Πιτσιώρης, που δεν απουσιάζει από καμιά εκδήλωση του Κ.Ι.ΠΟ. Κερασιάς, ο Λέων Μουρτζούκος, ο Δημήτρης Οικονομίδης και πλήθος άλλων κατοίκων, που έζησαν συγκινητικές στιγμές για όσους αναγνώρισαν από γνωστούς και οικεία πρόσωπα, στις εκτιθέμενες φωτογραφίες.

Ο βουλευτής , που δε μπόρεσε να παραβρεθεί, έστειλε μια επιστολή «από ς», αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Εκδηλώσεις σαν την σημερινή, δεν πλουτίζουν μόνο πολιτισμικά την περιοχή μας αλλά ταυτόχρονα δίνουν το μήνυμα και το ερέθισμα για την αναζήτηση της ιστορίας μας και την διατήρησή της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπενθυμίζεται στις νέες γενιές η ιστορική πορεία του τόπου μας που, καθόλου τυχαία, βρέθηκε στην πρωτοπορία της οικονομικής, πολιτιστικής και πνευματικής άνθησης μετά από αιώνες σκλαβιάς».

Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε το φωτογραφικό υλικό του Μεσοπολέμου και της Δεκαετίας του ΄50, των πανελληνίως καταξιωμένων φωτογράφων, Στέφανου και Νίκου Στουρνάρα,  Στέφανου Αλεξάνδρου, που προκάλεσαν το ενδιαφέρον, τόσο  για την τέχνη της φωτογραφίας, όσο και τις ομορφιές του χωριού από τα προηγούμενα χρόνια.

Την επιλογή των φωτογραφιών και την επιμέλεια της έκθεσης, φρόντισαν ο  Νικόλαος Στουρνάρας και ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε και την παρουσία όλης της οικογένειας Στουρνάρα.

Η πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Κερασιάς, Αντωνία Χασιώτη, επέδωσε εκ μέρους του Δήμου Ρήγα Φεραίου, τιμητική πλακέτα στον εκπρόσωπο της οικογένειας Στέφανο Στουρνάρα, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

-«Σας ευχαριστούμε για τον θησαυρό που μας χαρίσατε, αποτυπώνοντας με δέος την απλότητα της φτώχιας, τις ρυτίδες του μόχθου και τη γοητεία της ανδρείας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ιστορία μας αφού αποτυπώνετε βαθιά στη ψυχή μας, και μέσα από τις εικόνες σας.  Θεωρούμε εξαιρετικά  μεγάλη την  τιμή που μας κάνετε με την αποψινή σας παρουσία».

Έγινε, στη συνέχεια,  ένα «διαδραστικό παιχνίδι» αναμνήσεων  όταν ο πρόεδρος του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. προσπαθούσε να θυμίσει,  στην κυρία  Φώφη Στουρνάρα στην αρχή,  κάποιες φωτογραφίες της οικογένειας σε Κερασιώτικες τοποθεσίες και στη συνέχεια στον ντόπιο Κερασιώτη, Κώστα Βέτσικα.

Ο Φωτογραφίας Α΄ Τ.Ε.Ι. Αθηνών, Μενέλαος Μελετζής, ανιψιός του μεγάλου Έλληνα Φωτογράφου του περασμένου αιώνα, Σπύρου Μελετζή, με τον επιστημονικό του λόγο και την φιλική διάθεση προς όλους, έδωσε δείγματα των γνώσεων του,  σχετικά με τη τεχνική της φωτογραφίας.

Ο  πρόεδρος του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, στην πολύ εμπεριστατωμένη του παρέμβαση, ανέφερε μεταξύ άλλων:

-«Το φωτογραφικό αρχείο του Νίκου Στουρνάρα είναι εξαιρετικής ιστορικής και λαογραφικής αξίας για το χωριό. Θα παραμείνουν για πάντα  ανεξίτηλες χαρακτηριστικές εικόνες που το πέρασμα των χρόνων, η ανθρώπινη αδιαφορία, και κυρίως οι Γερμανοί εξαφάνισαν. Όπως το πηγάδι στη Κάτω Κερασιά, το καλντερίμι που οδηγούσε στη βρύση στην , η βρύση στην Άνω Γούρα, το εξωκλήσι του Αι Γιάννη, η Πλατεία της ς, το Ρυσέλι  κλπ. Όλα έργα Λαϊκής Τέχνης που ενδεχόμενα η τεχνοτροπία της κατασκευής τους να βοηθούσε  στην για την προέλευση των κατοίκων του χωριού. Πέραν της ιστορικής αξίας για τη Κερασιά, αποτελούν τεκμήρια και απάντηση σε προβληματισμούς ερευνητών-μελετητών αναφορικά με τη πατρότητα  φωτογραφιών που κυκλοφόρησαν ως επιστολικά δελτάρια στα μέσα της δεκαετίας του 1930, με τον χαρακτηριστικό λογότυπο σε σχήμα ρόμβου ΥΡΝΑΡΑΣ».

Τέλος, ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία και σύντομα θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία  του χωριού ιστορικές φωτογραφίες, ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης την ιστορία της Κερασιάς μέσα από αυτές τις παρουσιαζόμενες εικόνες.

Με όλα όσα καταδείχτηκαν από το περιεχόμενο της εκδήλωσης, διαπιστώνεται ότι η Κερασιά είναι ίσως από τα μοναδικά χωριά που διαθέτουν τόσο φωτογραφικό υλικό.

Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση και με το μήνυμα «ότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι που μας δίνουν νόημα, κίνητρο, τόλμη για να κάνουμε πράγματα, να δημιουργούμε ακόμη και όταν δεν είναι κοντά μας», με την προβολή του  βίντεο, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη, που έχει τον τίτλο: «Στέφανος Αλεξάνδρου, ο φωτογράφος, ο φίλος ο άνθρωπος».

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση