Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / Ημερίδα για την έκθεση «Τα Καΐκια που Πληγώναμε»
Ημερίδα για την έκθεση  «Τα Καΐκια που Πληγώναμε»

Ημερίδα για την έκθεση «Τα Καΐκια που Πληγώναμε»

Ημερίδα διοργανώνεται  με το κλείσιμο της έκθεσης «ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ» την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18.00, στον Β΄ όροφο των Κεντρικών γραφείων του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, στις 6.00 το απόγευμα.

Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται εισηγήσεις από επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, από το Υπουργείο Πολιτισμού και φορείς που προσπαθούν, όχι πλέον να αποτρέψουν το φαινόμενο, αλλά να περιορίσουν τις πολύ άσχημες συνέπειές του και από την επιμελήτρια της έκθεσης.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

18.00 – 18.30 Χαιρετισμοί επισήμων και διοργανωτών φορέων.

18.30 – 18.45 Φαίη Τζανετουλάκου, δρ. Ιστορίας της Τέχνης, μέλος του Προεδρείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς  Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA), επιμελήτρια της Έκθεσης «ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ»

Θέμα: Η επανάχρηση της παράδοσης από τη σύγχρονη τέχνη

18.45 – 19.00 Μαρία Νάνου, MA Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης, διευθύντρια του Τομέα Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Θέμα: Θάλασσα, πίστη και τέχνη: καΐκια από το εικαστικό συναξάρι του αγίου Νικολάου σε μεταβυζαντινές εκκλησίες του Πηλίου

19.00 – 19.15 Γρηγόρης Καρταπάνης, εμπειροτέχνης ναυπηγός-ερευνητής

Θέμα: Σύντομη αναφορά στο λαϊκό ζωγράφο του Βόλου Νικόλαο Χριστόπουλο

19.15 – 19.30 Κωνσταντίνος Δαμιανίδης, δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής, αρχιτέκτονας

Θέμα: Ελλάδα 2019: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε ότι οι ψαράδες που αιτούνται την καταστροφή των σκαφών τους για να εισπράξουν την επιδότηση, είναι αυτοί που θα κρίνουν αν τα σκάφη τους θα διατηρηθούν λόγω της μοναδικής πολιτιστικής τους αξίας.

19.30 – 19.45 Αικατερίνη Μπίχτα, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Νεότερων Κινητών Μνημείων της Διεύθυνσης Νεότερης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Θέμα: Δράσεις για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής και την προστασία των υλικών τεκμηρίων της

19.45 – 20.00 Νικόλαος Καβαλιέρος, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών

Θέμα: «12.500 θύματα  καταγγέλλουν τον δολοφόνο τους»

20.00 – 20.15 Ερωτήσεις – συζήτηση

Μετά το πέρας της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ξενάγηση στην έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε» από την επιμελήτρια Φαίη Τζανετουλάκου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κακοκαιρία: Η «Ελπίδα» χτυπάει την Αττική – Προβλήματα στις μετακινήσεις, ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει… - https://t.co/5YBhDb30bs -

  • Επίσκεψη Αθανάσιου Λιούπη στο Κέντρο Υγείας Βόλου και στον ΕΦΚΑ #ΚέντροΥγείαςΒόλου - https://t.co/2a0iJK5LDZ -

  • Έντονη #χιονόπτωση στη Μαγνησία και το Βόλο #χιονόπτωση - https://t.co/Ss98aXpFQG -

"Αλιεύοντας" την είδηση