Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Εικαστική έκθεση στο Μουσείο Μακρινίτσας
Εικαστική έκθεση στο Μουσείο Μακρινίτσας

Εικαστική έκθεση στο Μουσείο Μακρινίτσας

Μιτοπλασίες / Once upon a stitch

«Μίτο – πλασίες» είναι ο τίτλος της ατομικής ς της εικαστικού Ιφιγένειας Σδούκου, που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 14 Αυγούστου και 12.00 στο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, που στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοπάλη στη Μακρινίτσα.

Η , που οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, περιλαμβάνει 25 έργα textile και mixed media art και επεκτείνεται σ' όλους τους χώρους του μουσείου.

H εικαστικός, με έντονες επιρροές από την ελληνική μυθολογία, εστιάζει στην γυναικεία οντότητα μέσα από μια σειρά κεντητών αφηγήσεων, επιχειρώντας να ενώσει την ελληνική παράδοση με τη σύγχρονη τέχνη.

Η σύγχρονη κεντητική τέχνη της Σδούκου συνυπάρχει και συνομιλεί με τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του μουσείου, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει τον κύκλο μιας βιωματικής τέχνης, που ταξιδεύει από την αρχαιότητα στη παράδοση, και έπειτα σε μια άλλη διάσταση ονειρική, που βρίσκεται κρυμμένη κάπου ανάμεσα στο τ και σε ξεχασμένες θύμησες.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση του εικαστικού της υ, η κεντητική της τέχνη αντιπροσωπεύει τη ζωή, μιας και οι Μοίρες του αρχαίου κόσμου, στέκονται αέναες παίζοντας στα χέρια τους τον μίτο, σύμβολο της ανθρώπινης ζωής: «η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ, γνέθει το νήμα της ζωής.

Η δεύτερη, Λάχεσις, μοιράζει τους κλήρους – καθορίζει τι θα “λάχει” στον καθένα. Η τρίτη, η Άτροπος κόβει, όταν έρθει η ώρα, την κλωστή της ζωής…».

Υλικά όπως ύφασμα, χαρτί, μελάνι και κλωστή μοιάζουν περίεργα μπλεγμένα σ' έναν αρμονικό χορό αντιφάσεων και παρατίθενται σε έναν δι με τη λαϊκή τέχνη σε εκθέματα του Μουσείου.

Γεωμετρικά σχήματα, συνέχεια και αναφορές στο παρελθόν καθιστούν την έκθεση ως μια βιωματική εμπειρία τόσο για την εικαστικό, όσο και για το κοινό που θα την επισκεφτεί.

Η Ιφιγένεια Σδούκου σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Δουλεύει στη δημόσια εκπαίδευση. Πήρε μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Εικονογράφησε παιδικά και εξώφυλλα δίσκων.

Επιμέλεια έκθεσης Αντιγόνη Καψάλη.

Διάρκεια έως 18 Σεπτεμβρίου.

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο 9.00 – 14.00, Κυριακή 11.00 – 14.30.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση