Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Η ΑΚΟΣ στο Βόλο με «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής»
Η ΑΚΟΣ στο Βόλο  με  «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής»

Η ΑΚΟΣ στο Βόλο με «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής»

Ο Βόλος είναι ο νέος σταθμός της ς της ΑΚΟΣ, η οποία φέρνει κοντά ογκολογικούς ασθενείς, αποθεραπευμέ από τον καρκίνο και τους θεραπευτές τους, με στόχο να ενισχύσουν την ατμόσφαιρα ασφάλειας και αποδοχής, απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχούς θεραπευτικής διαδικασίας. Μετά την και τη Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου Θέτις και της προέδρου του Νένας Ζήση, οδήγησε σε μία κοινωνικά ευαίσθητη πρόταση, η οποία γέννησε την εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής», η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, στις 11.00, στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου.

Στο πλαίσιο της θα εκτεθούν έργα ογκολογικών ασθενών αλλά και αποθεραπευμένων από τον καρκίνο, οι οποίοι εκφράζουν μέσα από σκίτσα τους τα συναισθήματα τους, για το πώς βίωσαν την περιπέτειά τους με τον καρκίνο.

Τα έργα τους θα πλαισιώσουν φωτογραφικά έργα γιατρών/ερασιτεχνών φωτογράφων, οι οποίοι μέσα από φωτογραφικές «ιστορίες ψυχής και ρόλους», μιλούν για τη ζωή και την κατά μέτωπο μάχη με τον καρκίνο.

H ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία αφενός αναδεικνύει τη σημασία της ς στη μάχη κατά του καρκίνου και αφετέρου στηρίζει τους αποθεραπευμέ αλλά και τους ογκολογικούς ασθενείς με σειρά δράσεων.

Με αφορμή την εκδήλωση η πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής δρ. Δέσποινα Κατσώχη τονίζει: «Χαίρομαι που η κοινωνική ευαισθησία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου Θέτις και της προέδρου του Νένας Ζήση, δημιούργησε τις συνθήκες να παρουσιάσουμε στο Βόλο μέρος της ς με έργα αποθεραπευμένων και γιατρών/ερασιτεχνών φωτογράφων, που για πρώτη φορά παρουσιάσαμε στην , τον Ιούνιο του 2018 και στη συνέχεια την ταξιδέψαμε τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Καθημερινά διαπιστώνω ότι είναι πολύ δύσκολο για τον ασθενή να εκφράσει αβίαστα τα θέλω και τις ανησυχίες του, γιατί αφενός δεν έχει την απαιτούμενη γνώση και αφετέρου ακόμη και σήμερα, νοιώθει ότι δεν έχει την νομιμοποίηση να αποτελεί μέλος ενός ισότιμου διαλόγου, αν και το θέμα τον αφορά άμεσα. Η ασθένειά του, τον κάνει να νοιώθει φοβισμένος, ανήμπορος και ευάλωτος. Εμείς οι γιατροί οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτήν την συνθήκη και να κάνουμε τον ασθενή να αισθανθεί άνετα προκειμένου να συνεργασθεί μαζί μας για την επίτευξη του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από το να ανακτήσει την υγεία του. Μέσα από τα έργα που εκθέτουμε- με αγάπη αλλά και ευγνωμοσύνη γιατί μάς τα εμπιστεύθηκαν- γινόμαστε κοινωνοί του συναισθηματικού κόσμου των ογκολογικών ασθενών αλλά και των αποθεραπευμένων».

Η προσπάθεια που καταβάλλεται και ο στόχος- που είναι η θεραπεία- είναι διακριτά στάδια στις περισσότερες ζωγραφιές. Σκάλες στα σκίτσα αποτυπώνουν την έννοια της ανάβασης στη θεραπευτική πορεία των ογκολογικών ασθενών, ανθρώπινες φιγούρες είτε ελλιπείς στο μέσον της προσπάθειας είτε ολοκληρωμένες μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας και την αποθεραπεία, με τον ασθενή να αγωνίζεται να προσδιορίσει και να απεικονίσει το σώμα του. Κάποτε το σώμα παίρνει τη μορφή ενός υ που σαν τον θεό Ιανό έχει δύο όψεις: η μία αγριεμένη και μαραζωμένη, με πεσμένους καρπούς και φύλλα. Η άλλη πλευρά γεμάτη χρώμα, ζωή και λουλούδια: μία εικόνα που μας καλεί να συλλογιστούμε τη ρήξη στη συνέχεια των πραγμάτων την οποία βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς.

Στη συλλογή, ταξινόμηση και την εν δυνάμει ερμηνεία των εικόνων, συνέβαλε η συνεργάτιδά της ΑΚΟΣ, κλινική ψυχολόγος Ελένη Ταρναρά η οποία υπογραμμίζει: « Η επιστήμη της ψυχολογίας συντέλεσε καθοριστικά στο να συνειδητοποιήσουμε ότι ο δεν είναι rebus, δηλ. δεν είναι αντικείμενο, αλλά προσωπικότητα που οφείλουμε να σεβόμαστε. Ο ασθενής δεν είναι μία απρόσωπη μονάδα αλλά μία ξεχωριστή περίπτωση στην οποία πρέπει να σκύψουμε με ενδιαφέρον, προσαρμόζοντας στις δικές του αποκλειστικές ανάγκες τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Η εξατομικευμένη θεραπεία που είναι η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση στους ογκολογικούς ασθενείς, όχι μόνο βελτιώνει θεαματικά την ποιότητα της ζωής του ασθενούς αλλά αποτελεί και την αναγκαία συνθήκη για την αποθεραπεία του».

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η βραβευμένη φωτογράφος Μάρω Κουρή.
Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Δημήτρης Χορταργιάς, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων θα διαβάσουν οι ηθοποιοί/σκηνοθέτες Δημήτρης Δακτυλάς και Μπέττυ Νικολέση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

10.30-11:00 Προσέλευση

Νένα Ζήση, πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου Θέτις

Χαιρετισμός

11:15-13.00 δρ. Δέσποινα Κατσώχη, πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος-ακτινοθεραπευτής

«Ιστορίες Ψυχής – Ρόλοι Ζωής»

Ελένη Ταρναρά, κλινική ψυχολόγος, «Λόγω Ψυχής» – Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική́ Ψυχοθεραπεία

«Ζωγραφίζοντας τον καρκίνο: ένα σύγχρονο αφηγηματικό εργαλείο»

Σοφία Ιωάννου, πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας

«Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ»

Αγάπη Κουτσοκώστα, εκπαιδευτικός /διευθύντρια 3ου ΕΠΑΛ Βόλου

«Η δύναμη μέσα μας»

Αγγελική Γιοβάνη-Μπέη, γιατρός χειρουργός

«Ο γιατρός και οι ρόλοι της ζωής του».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση