Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / Έργα των Κόντογλου- Παπαλουκά για πρώτη φορά στο Βόλο
Έργα των Κόντογλου- Παπαλουκά για πρώτη φορά στο Βόλο

Έργα των Κόντογλου- Παπαλουκά για πρώτη φορά στο Βόλο

 

 

 

 

  • Εκδήλωση αφιερωμένη στους σπουδαίους καλλιτέχνες από την «Μαγνήτων Κιβωτός» και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας

 

 

Έργα – σε αντίγραφα, καθώς η αξία των αυθεντικών είναι υψηλής αξίας- των δύο μεγάλων ζωγράφων Φώτη Κόντογλου και Σπύρου Παπαλουκά εκτέθηκαν τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας στο Βόλο, στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένη στους σπουδαίους αυτούς καλλιτέχνες.

Διοργανωτές η «Μαγνήτων Κιβωτός» και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας κα Εύβοιας.

Το τελευταίο, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει αναπτύξει συνεργασία με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλίας, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την τεράστια σημασία του πολιτισμού, της παιδείας, της ιστορίας  και της τέχνης.

Κάτι άλλωστε που επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Δημήτρης Χορταργιάς σε σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης.

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος  τόνισε ότι «είναι μία καλή ευκαιρία για όλους να μάθουμε, αλλά και να συμβάλλουμε στην διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, γνωρίζοντας τους ανθρώπους που με το έργο τους μας άφησαν σπουδαία παρακαταθήκη».

Τη ζωή και το έργο των δύο καλλιτεχνών, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία – αναδρομή, γνώρισε στο ακροατήριο η Μαίρη Μιχαηλίδου, επίτιμη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, αντιπρόεδρος Δ.Σ. της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος».

Αποκάλυψε μάλιστα άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας των δύο καλλιτεχνών, που ήταν στενοί και αχώριστοι φίλοι, τονίζοντας την σημασία που είχε αυτή η σχέση στη ζωή των δύο ζωγράφων. Εστίασε στη φιλία τους που ήταν η πηγή δύναμης των ζωγράφων, οι οποίοι άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη. Τα έργα τους σήμερα θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά στην ελληνική τέχνη.

Η ομιλήτρια παρουσίασε σε διαφάνειες έργα των καλλιτεχνών μέσα σε ιερούς ναούς, αγιογραφίες μοναδικές, που άλλωστε χαρακτηρίζουν την τέχνη τους.

Με ευαισθησία και λόγια τρυφερά μίλησε η εγγονή του Σπύρου Παπαλουκά, Τόνια Παπαλουκά- Χαντζή, η οποία – όπως είπε- δεν γνώρισε τον παππού της, όμως οι ιστορίες που άκουγε ήταν αρκετές για να αγαπήσει και να θαυμάσει αυτόν τον άνθρωπο.

Στο Βόλο, για πρώτη φορά, έγινε εκδήλωση αφιερωμένη στις δύο αυτές μορφές της ζωγραφικής, αλλά και έκθεση σημαντικών έργων τους. Είναι έργα από τις οικογενειακές συλλογές των απογόνων των Κόντογλου – Παπαλουκά.

Επίσης εκτέθηκαν και τα αντίγραφα των εικόνων, που βρίσκονται στο  Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, «του Ελκομένου Χριστού» της «Αναστάσεως» του Φώτη Κόντογλου, καθώς και μία εικόνα του ιδίου από τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Βόλου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Κεραμική, μια εναλλακτική δραστηριότητα για παιδιά  #Κεραμική - https://t.co/9RgSFhPkdD -

  • Θεά Αθηνά και Παναγία: Βίοι παράλληλοι; - https://t.co/oBunUiRHYa -

  • Κορωναϊός: η Επιτροπή κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία για ένα δυνητικό εμβόλιο - https://t.co/l1xLOgeqHl -

"Αλιεύοντας" την είδηση