Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Έκθεση ζωγραφικής με θέμα το μήλο στη Ζαγορά
Έκθεση ζωγραφικής με θέμα το μήλο στη Ζαγορά

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα το μήλο στη Ζαγορά

Το και η Ζαγορά είναι δύο έννοιες συνυφασμένες για όλους τους κατοίκους της περιοχής, για τους επισκέπτες  όπως επίσης και για όσους επιλέγουν τα εκλεκτής ποιότητας και γεύσης μήλα Ζαγοράς Πηλίου, τα περίφημα ZAGORIN, που παράγει και διακινεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Οι καλλιτεχνικές ευαισθησίες του Κώστα Κομνηνού, Ζαγοριανού διακεκριμένου ζωγράφου που αναπτύσσει τις δραστηριότητές του κυρίως στη πόλη του Βόλου, ήταν αδύνατον να μην επηρεαστούν από το ευρύτερο φυσικό αλλά και ανθρωπογενές περιβάλλον. Άλλωστε και ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια παραγωγών – συνεταιριστών.

Έτσι, το 2016, δημιούργησε μια σειρά από πίνακες, με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας της Οργάνωσης, με τον οποίο συνεργάστηκε σε δράσεις προβολής της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, κυρίως μέσω εκθέσεων σε Ζαγορά, Βόλο και Αθήνα.

Εξαιρετικού αποτελέσματος μάλιστα ήταν και η του στην υλοποίηση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού, με θέμα το και την υγιεινή , όπου με τη συμμετοχή του ανέδειξε έντονα το γεγονός της αλληλεξάρτησης της σωματικής υγείας που διασφαλίζει η με την πνευματική υγεία που αναπτύσσεται μέσω της ενασχόλησης με τις λεγόμενες καλές τέχνες.

Τρία χρόνια μετά τις επιτυχημένες αυτές ενέργειες, το κοινό, οι κάτοικοι αλλά και όσοι επιλέξουν την ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου για διακοπές, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα του Κώστα Κομνηνού, τα οποία πλέον αποτελούν ιδιοκτησία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Στο πλαίσιο του “Pelion Summer Festival”, μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Επαγγελματιών Zαγοράς “Ξένιος Ζευς” αλλά ειδικά με αφορμή τη δράση “ZAGORAPPLE – Σαφάρι Μήλου ZAGORIN” ο Συνεταιρισμός σε με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς διοργανώνουν την έκθεση ζωγραφικής “Το μήλο, η αγροτική ανάπτυξη και η συνεταιριστική παράδοση της Ζαγοράς”.

Η επιλογή της συνεργασίας είναι ιδιαιτέρως συμβολική καθώς ο Συνεταιρισμός είναι η κινητήριος οικονομική δύναμη όλης της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς και με τα μήλα που διακινούνται σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθίσταται “πρέσβης” και για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Η βιβλιοθήκη στεγάζει την τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομία του τόπου, όπου ο Συνεταιρισμός ως φορέας καταχωρημένος στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελεί βασικό στοιχείο της. Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου αποτελεί τη θεσμική δύναμη που αποτελεί επιστέγασμα όλης της ανθρώπινης δραστηριότητας στον τόπο, άλλωστε ο ίδιος ο Δήμαρχος είναι και Πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς. Επίσης ο σύλλογος των επαγγελματιών, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό  από ανθρώπους του τουρισμού οι οποίοι παράλληλα είναι καλλιεργητές και συνέταιροι.

Η έκθεση των έργων θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης μέχρι τέλος Αυγούστου. Ως  ημερομηνία έναρξης επιλέχθηκε η Παρασκευή 19.07.2019, μέρα κατά την οποία η βιβλιοθήκη αποτέλεσε ένας από τους σταθμούς για τους “κυνηγούς μήλων” που συμμετείχαν στο σαφάρι. Κατά τη διάρκεια της στάσης οι συμμετέχοντες είχαν και την ευκαιρία να θαυμάσουν τα του Ζαγοριανού καλλιτέχνη που αποτελούν κληρονομιά όλης της περιοχής. Σταθμό κατά την ίδια ημέρα αποτέλεσε επίσης και το συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού, όπου οι διαγωνιζόμενες ομάδες παρακολούθησαν διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου των μήλων, από τη γεωπόνο του Συνεταιρισμού, Νίκη Ούπα. Ο αυστηρός ποιοτικός έλεγχος στα μήλα και στα υιπα είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας της αιωνόβιας Οργάνωσης, που αλληλοσυμπληρώνονται με τη διαδικασία των αυστηρά καθορισμένων καλλιεργητικών διαδικασιών.

Ο Συνεταιρισμός πέραν του ότι αποτελεί τον οικονομικό “πνεύμονα” του τόπου, με τις δράσεις αυτές, επικυρώνει και το γεγονός ότι είναι ο βασικότερος υποστηρικτής όλων των φορέων της Ζαγοράς, σε οποιαδήποτε δράση τους αναδεικνύει τη περιοχή και τα προϊόντα της, δημιουργεί θετικές εντυπώσεις στους επισκέπτες που είναι και καταναλωτές στον τόπο διαμονής τους και αναπτύσσει σε ευρύ πλαίσιο το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, βασική υποχρέωση που προκύπτει από το καταστατικό του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση