Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Έκθεση «το τοπίο μέσα από τη ματιά του συλλέκτη»
Έκθεση «το τοπίο μέσα από τη ματιά του συλλέκτη»

Έκθεση «το τοπίο μέσα από τη ματιά του συλλέκτη»

Για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα « και πολιτιστικά τοπία», η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα συμμετέχει φιλοξενώντας « το Τοπίο- μέσα από τη ματιά του συλλέκτη» από το «Μουσείο Αλ. Κ.Δάμτσα» Δήμου Βόλου.

Η πρόταση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας έγινε δεκτή από το ΔΣ του «Μουσείου Αλ. Κ.Δάμτσα» του Δήμου Βόλου. Είναι η δεύτερη φορά που η θεματική αυτή έκθεση ‘ταξιδεύει ‘ σε άλλη πόλη αφού το 2005 είχε παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρέων.

Το ενδιαφέρον της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 25 Μαΐου και 20.30 είναι η ‘συνομιλία’ με ανάλογα έργα του Μουσείου Κατσίγρα, σχέση που θα αναδείξει «την παράλληλη ματιά» των δύο ‘γειτόνων’, συνομηλίκων συλλεκτών, οι οποίοι με για την Τέχνη σχηματίζουν τη συλλογή τους που στη συνέχεια προσφέρουν στην πόλη τους.

Το «Μουσείο Α.Κ.Δάμτσα» είναι ΝΠΔΔ του Δήμου Βόλου. Περιλαμβάνει τη δωρεά του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Δάμτσα, γεννημένου το 1914 στην Αλεξάνδρεια, που από 3 χρονών έζησε στον Βόλο. Όταν ο πόλεμος διέκοψε τις σπουδές ιατρικής στο Μόναχο, έφυγε στην Κύπρο όπου ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση εξαγωγής καπνών με δραστηριότητα στο Βερολίνο, Λονδίνο, Αίγυπτο.

Από το 1960 δημιούργησε την συλλογή του στην Αθήνα συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, εφόσον ο πατέρας του υπήρξε ένας από τους πρώτους συλλέκτες του Βόλου. Πέθανε στην το 2005. Τα 360 έργα της δωρεάς περιλαμβάνουν γκραβούρες, χάρτες ντοκουμέντα για την περιοχή, έργα Μαγνησιωτών, Θεσσαλών και Αιγυπτιωτών καλλιτεχνών, κυρίως όμως έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών των αρχών του 20ου αιώνα.

Στα εγκαίνια (Μάιος 1998) ο τότε Δήμαρχος Βόλου Δ.Πιτσιώρης τίμησε τον δωρητή με το χρυσό μετάλλιο της πόλης για την ανεκτίμητη προσφορά, ενώ ο συλλέκτης αναφέρθηκε στην απόφασή του: «να προσφέρω στην πόλη του Βόλου, απ΄ όπου κατάγομαι … γιατί πιστεύω ότι είναι μια πόλη με λαμπρό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό παρελθόν, αλλά και σήμερα έχει έντονη δραστηριότητα. Για τη μόρφωση των νέων μέσω της τέχνης αλλά και για το γόητρο της πόλης ».

Τα έργα της δωρεάς εκτίθενται κατά διαστήματα στο Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, με τη μορφή θεματικών εκθέσεων. Τον συλλέκτη εκπροσωπεί από το 2002 στο ΔΣ ο ανηψιός του Κώστας Δάμτσας σύμφωνα με το συμβόλαιο της δωρεάς και το καταστατικό του ΝΠΔΔ. Πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δ.Πέγιος , αντιδήμαρχος Δήμου Βόλου.

Τα 100 έργα της έκθεσης παρουσιάζουν την ελληνική τοπιογραφία, σε όλο της το φάσμα, δηλώνοντας το προσωπικό γούστο και το συναισθηματικό δέσιμο του συλλέκτη.

«Η τοπιογραφία κυριαρχεί στην νεοελληνική τέχνη, συνυφασμένη με την ιδιαιτερότητα της ελληνικής ατμόσφαιρας. Οι Επτανήσιοι ζωγράφοι πρώτοι θα την προσεγγίσουν με ευαισθησία. Ο απόηχος του ρομαντισμού, κυρίως του ακαδημαϊκού υπαιθρισμού του Μονάχου θα χαρακτηρίσουν το έργο των Ελλήνων τοπιογράφων. Θα ξεχωρίσουν στη συνέχεια όσοι διερευνήσουν τα αποτελέσματα της στιγμιαίας εντύπωσης του φωτός της ιμπρεσσιονιστικής σχολής. Η σύνδεση με τη νέα εικαστική πραγματικότητα θα συμβεί στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα. Στο μεσοπόλεμο η κυριαρχία του υπαιθρισμού είναι δεδομένη, η οποία συνεχίζεται με ποικίλες ερμηνευτικές και μορφολογικές αποδόσεις και στη μεταπολεμική εποχή» αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Χρύσα Δραντάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμφωνία για #μεταναστευτικό: Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» και τα αγκάθια #μεταναστευτικό - https://t.co/4Daza2BQ9D -

  • Στον Βόλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης #ΝίκοςΑνδρουλάκης - https://t.co/dUQQH2hocZ -

  • Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στον Βόλο   #ΑλέξηςΤσίπρας #Βόλος - https://t.co/eRPcmtqTO5 -

"Αλιεύοντας" την είδηση