Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Έκθεση “Τα καΐκια που πληγώναμε” στο TERMINAL Βόλου
Έκθεση “Τα καΐκια που πληγώναμε” στο TERMINAL Βόλου

Έκθεση “Τα καΐκια που πληγώναμε” στο TERMINAL Βόλου

Οι φορείς της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων» και «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», συνεργάζονται συχνά με πνευματικούς φορείς του τόπου μας σε ποικίλες αξιόλογες δράσεις, όπου ζητούμενο είναι η ποιότητα και η διαχρονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζοντας τη γόνιμη συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, και με τη νέα του διοίκηση, αποδέχθηκαν την πρόταση της συντοπίτισσας ιστορικού Τέχνης Φαίης Τζανετουλάκου και του Δικτύου Καλλιτεχνών «Ορίζοντας Γεγονότων» και διοργανώνουν την εικαστική Έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε».

Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης» μέσα από την παράλογη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα, που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας «θαλασσινής αρχιτεκτονικής» όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.

Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία πλοίων, όπως φαίνεται απ’ τις ονομασίες «Πεντηκόντοροι, Ολκάδες, Τριήρεις» κ.ά., καθώς οι άνθρωποι σε αυτή τη γωνία της γης αγάπησαν και ανέπτυξαν πολιτισμούς κοντά στη θάλασσα, συνυφασμένους με το ταξίδι.

Ακόμη και η Πρωτοχριστιανική τέχνη υιοθέτησε σύμβολα που συνδέονται άρρηκτα με τη θάλασσα και την πίστη, όπως ο ΙΧΘΥΣ με την ακροστιχίδα της λέξης να υποδηλώνει την εκ Χριστού σωτηρία των ανθρώπων, το καράβι (ΝΑΥΣ) ως απεικόνιση της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, η Άγκυρα δηλωτική της εν Χριστώ Ελπίδας.

Στα μεσοβυζαντινά χρόνια, σε Ανατολή και Δύση, ανάγεται επίσης το απέραντο, σαν τη θάλασσα, σέβας προς τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών και του εμπορίου.

Στα νεότερα χρόνια οι σκούνες τα περάματα, τα τρεχαντήρια, τα μπρίκια, οι γολέτες κ.ά. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της Ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα εναπομείναντα αλιευτικά κατέχουν σημαντική θέση στη μακραίωνη ναυτική Ιστορία και είναι μάρτυρες ενός τρόπου ζωής, που τείνει να εξαφανιστεί με μεθόδους μη αναστρέψιμες.

Η μοναδικής σημειολογίας και εκπληκτικής εικαστικής απεικόνισης Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο νέο επιβατηγό σταθμό του Λιμένα Βόλου (TERMINAL), από την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου έως την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 και θα είναι ανοιχτή όλες τις ημέρες και τις ώρες, από 10.00 έως 15.00 και το απόγευμα από 17.00 έως 20.00.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην περιοχή μας, μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις στον Πειραιά, την Καβάλα και την Ιερισσό, απ’ όπου τη σκυτάλη παίρνει ο Βόλος, πόλη-λιμάνι με σημαντική ιστορία στην κατασκευή και τη χρήση των παραδοσιακών καϊκιών.

Θα πλαισιωθεί δε και από τοπικούς καλλιτέχνες του χρωστήρα, των κατασκευών και της φωτογραφικής απεικόνισης, καθώς και από παραστάσεις θαλασσινών θεμάτων εμπνευσμένες από το συναξάρι του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου, οι οποίες προέρχονται από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες εκκλησιών του Πηλίου. Ιδιαίτερης σημασίας και αναφοράς είναι η παρουσίαση και ορισμένων έργων του Λαϊκού Θαλασσογράφου της περιοχής μας, Νικόλαου Α. Χριστόπουλου, ευγενική προσφορά του «Παραδοσιακός Ταρσανάς Μουσείου Χριστόπουλου» στα Πευκάκια του Βόλου.

Αν η πραγματική ιστορία του ανθρώπου είναι ο αγώνας του ενάντια στη λήθη, η σύγχρονη Τέχνη βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτό διάλογο με τις πολιτισμικές εγγραφές που υφαίνουν μία παγκόσμια κληρονομιά, ακριβώς όπως υποστηρίζει τις κατακτήσεις του μέλλοντος.

Η μεγάλη αυτή έκθεση, έχοντας ως σκοπό την ενεργοποίηση, ευαισθητοποίηση και διάσωση των μικρών αλιευτικών, δεσμεύεται να ταξιδεύει μέχρι να εκπληρωθεί ο σκοπός της, μέχρι τα παραδοσιακά σκάφη να μπορούν ξανά να συνεχίσουν το ταξίδι τους, θυμίζοντας ότι οι αγώνες κερδίζονται όταν τη θέση της απογοήτευσης καταλαμβάνει η πεποίθηση ότι η τέχνη και η αισθητική μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη αλλαγής της κοινωνίας μας προς το καλύτερο.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης «Τα Καΐκια που Πληγώναμε» θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, ώρα 20.00, στο νέο επιβατηγό σταθμό Λιμένα Βόλου (TERMINAL).

Την επιμέλεια της Έκθεσης έχουν η ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και ο εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:  Ρένα Αβαγιανού, Πασχάλης Αγγελίδης, Κωνσταντίνος Αγγέλου, Ιουλία Αθανασάκη, Ελευθερία Αλεξανδράτου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Κύρα Αλιγιζάκη, Μαρία Ανδρέου, Όλγα Ανδρικοπούλου, Στάθης Ανδρουτσάκης, Μαρία Αντωνάτου, Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη, Ιώ Αρματά, Ελίζα Βαρτανιάν, Χρήστος Βασιλειάδης, Κατερίνα Βέλλιου, Όλγα Βερυκάκη, Δήμητρα Βρεττού, Χρυσαυγή Βορίση, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Δημήτρης Γαρδικιώτης, Δανάη Γεμενάκη, Έλενα Γκαρστέα, Αστέρης Γκέκας, Πέτρος Γεωργαρίου, Έρη Δημητριάδη, Μαρία Δουκάκη, Μιχάλης Δουκουμεντζάκης, Elessa, Τζίμης Ευθυμίου, Αντιγόνη Ευτυχιάδη, Αργύρης Ζαφειρίδης, Ιωάννα Ζηκίδου, Μαριλένα Ζολώτα, Δημήτρης Ζουρούδης, Gregor Hildebrandt, Ευαγγελία Κακαράτζα, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Τόνια Καπλάνη, Βασίλης Καποδίστριας, Ελισάβετ Κεχαγιά, Κώστας Κομνηνός, Τίνα Κόντογλη, Σοφία – Ρόζα Κοσμίδου, Βλάσης Κότιος, Γιώργος Κουκμάς, Μαίρη Κουζάρη, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Σωτηρία Λαζάρου, Ανδρέας Λάσκαρης, Καλλιόπη Λιαδή, Μαρία Λιάκου, Κοσμάς Λιλικάκης, Αντωνία Μαντζούκα, Κατερίνα Μανωλούδα, Λυδία Μαργαρώνη, Χρήστος Μάρτζος, Χρήστος Ματζώνας, Κωνσταντίνος Μηνάς, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, Δημήτρης Μοράρος, Τάσος Μπαμπάσης, Γεώργιος Μπαμπίλης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Γιάννης Μπέσκος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη. Ισμήνη Μπονάτσου, Γιώργος Μπουζούνης, Ντιάνα Νασιοπούλου, Μαρία Νικητοπούλου, Δημήτριος Νικολούλιας, Γιώργος Όιμπακ, Δέσποινα Πανταζή, Χριστίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Τρακαδάς, Γεωργία Παπαδημητρίου, Ελένη Παπανικολάου, Σέργιος Παππάς, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Πολυχρονιάδη, Σοφία Πουλή, Περικλής Πραβήτας, Κορίννα Πρεβεδουράκη, Νίκος Πρέσσας, Νίνα Προύσαλη, Ηλίας Σάλαρης, Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου, Γιάννης Σκαρλάτος, Χρυσούλα Σκεπετζή, Δημήτρης Σκληβανιώτης, Βασιλική Σοφρά, Βαρβάρα Σπυρούλη, Διαμαντής Σταγγίδης, Μαριλένα Σταμούλη, Κωνσταντίνος Στουπάθης, Ιορδάνης Στυλίδης, Ερατώ Ταγαρίδη, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Μιλτιάδης Τζιότζιος, Κερασιά Τουλιάτου, Γρηγόρης Τσιγκριστάρης, Γιώργος Τσούτσουρας, Εύη Υφαντή, Τζένη Φαλιαρίδου, Αμαλία Φερεντίνου, Στάθης Φώτης, Σέντη Χανιαδάκη, Αθηνά Χανιώτη, Κίκα Χαραλαμπίδου, Αθηνά Χατζή, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης, Έλλη Χούσου, Ιωάννα Χριστάκου, Νικόλαος Α. Χριστόπουλος.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

  • #Κολωνός: Συνελήφθησαν ακόμη 7 άτομα για την υπόθεση μαστροπείας #Κολωνός - https://t.co/q28LAXTTPO -

  • Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας #ΙΚΥ - https://t.co/yxJrtuteta -

"Αλιεύοντας" την είδηση