Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Έκθεση γλυπτικής στο Κέντρο Τέχνης “Giorgio De Chirico”
Έκθεση γλυπτικής στο Κέντρο Τέχνης “Giorgio De Chirico”

Έκθεση γλυπτικής στο Κέντρο Τέχνης “Giorgio De Chirico”

Η γλυπτική εγκατάσταση “Να γίνεσαι δύο φορές” της εικαστικού Κατερίνας Αθανασίου θα παρουσιαστεί στον 2ο όροφο και στον υπαίθριο χώρο του Κέντρου ς “Giorgio de Chirico” την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 και 20.30.

Η Κατερίνα Αθανασίου, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ, ) από το β΄ εργαστήριο γλυπτικής του Γιώργου Λάππα (1996) με μεταπτυχιακό στις “Ψηφιακές μορφές τέχνης” (2001), διδάσκει στο Τμήμα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ ως μέλος Π από το 2010. Το 2008 σχεδίασε την ιδέα των “City Travellers”, ενός συλλογικού τόπου όπου συναντιούνται διάφοροι άνθρωποι και οι εμπειρίες τους. Υπήρξε επίσης παραγωγός της web radio εκπομπής “City Travellers” στο Βeton 7 artradio από το 2013. Τα περισσότερα έργα της αφορούν in situ εγκαταστάσεις σε διάφορους χώρους – τόπους, performances και performative environments.

Τελευταία ερευνά την ιδέα του documentation στην εικαστική τέχνη σε χώρους με τους οποίους συνεργάζεται και μακροπρόθεσμα έχουν υποστηρίξει παρόμοιες προσπάθειες της σύγχρονης τέχνης,

Στο Κέντρο ς “Giorgio De Chirico” θα παρουσιαστεί η γλυπτική εγκατάσταση σε δύο ενότητες: τρία έργα με κοινωνικο-πολιτικό περιεχόμενο που η εικαστικός είχε φιλοτεχνήσει in situ στην παραλία του Βόλου τον Ιούνιο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βόλου, όπου και έμειναν τρεις μέρες, και πέντε έργα ως τμήμα εικαστικής performance που βρήκαν τον χώρο τους στην Βυζίτσα, στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων “Ομιλίες στο βουνό” με θέματα ψυχανάλυσης και φιλοσοφίας, που οργάνωσε η ψυχίατρος Χλόη Κολύρη. Τα τελευταία πέντε έργα παρουσιάστηκαν στο κεντρικό καλντερίμι, στην πλατεία και σε κήπους, εμπνευσμένα από αφηγήσεις και παιδικές μνήμες της ηθοποιού Πόλυς Βλάχου, με καταγωγή από την Βυζίτσα, γύρω από παιχνίδια και ιδιαίτερα πρόσωπα της ς του χωριού.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να δει την γλυπτική εγκατάσταση της Κατερίνας Αθανασίου που εμφανίζει στοιχεία από την Arte Povera. Στο πνεύμα της αποκατάστασης της άμεσης επαφής με τα φυσικά υλικά, πραγματικά γεγονότα, βιωματικές καταστάσεις και μνήμες της εικαστικού μέσα από αφηγήσεις γύρω από τις έννοιες του ταξιδιού, της εξορίας και της προσμονής αγαπημένων προσώπων, μετουσιώνονται σε εικόνες από φθαρτά υλικά, υλικά σε δεύτερη χρήση, όπως παλιές κατεσμένες καρέκλες, καλάμια, καδρόνια, σύρμα, σχοινιά αλλά και από γύψο, τσιμέντο και διάφανα υφάσματα που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές, ολόκληρες ή αποσπασματικά, δηλ. τμήματα του ανθρώπινου σώματος ενταγμένα σε γλυπτικές συνθέσεις. Η ίδια η καλλιτέχνις αναφέρει για το έργο της: “Η ατέλειωτη πληθυντικότητα του κόσμου. Απλώνει γύρω μας σώματα, μορφές, σκέψεις, αφηγήσεις τους, αισθήματα. Στο νομαδικό έργο τέχνης είμαστε ταυτόχρονα μέρος αυτού του κόσμου, του όλου, αλλά και το Αρχιμήδειο σημείο εκτός του, για να τον παρατηρήσουμε. Αυτό που θα μας συγκρατήσει σ'αυτή την επισφαλή θέση είναι το βλέμμα και το χέρι του άλλου καθώς συναντάται με το δικό μας.”

Τα έργα τέχνης της Κατερίνας Αθανασίου, που ταξίδεψαν από την παραλία του Βόλου έως την Βυζίτσα και επιστρέφουν στον Βόλο για να εκτεθούν στο Κέντρο Τέχνης “Giorgio de Chirico”, τα στατικά πια αυτά εκθέματα, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά σε κλειστό χώρο, θα μπουν νοητά σε κίνηση μέσα από δρώμενο από την ad hoc “Νομάδα Χοροθεάτρου” που συναπαρτίζεται από τη χορογράφο-χορεύτρια Άντζελα Καλαντζή, τους Αναστασία Συργιάνη, Άσπα Σπυροπούλου, Ιωάννη Ζαμπαρδίκο, Κατερίνα Χιονίδη, Νικολέττα Θαμνοπούλου και την ηθοποιό Πόλυ Βλάχου.

Το δρώμενο, που θα λάβει χ την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 21.00, ως μια νομαδική διαδρομή, θα ξεκινά από τον 2ο όροφο της έκθεσης για να ολοκληρωθεί μαζί με τους επισκέπτες στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως μπροστά στο Κέντρο Τέχνης “Giorgio de Chrico”.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΠΑΠ-ΔΗΕ του Δήμου Βόλου.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση