Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Έκθεση Αγιογραφίας του Ζαχ.Καραφέργια στον Χώρο Τέχνης δ.
Έκθεση Αγιογραφίας του Ζαχ.Καραφέργια στον Χώρο Τέχνης δ.

Έκθεση Αγιογραφίας του Ζαχ.Καραφέργια στον Χώρο Τέχνης δ.

“Δρόμοι του Θείου Πάθους” είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του ζωγράφου – αγιογράφου Ζαχαρία Καραφέργια που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 στις 7.00 το απόγευμα στον Χώρο Τέχνης δ. στον Βόλο όπου θα λειτουργεί καθ ́όλη τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα και συγκεκριμένα έως τις 3  Μαϊου 2022.
Η έκθεση, που περιλαμβάνει 32 αγιογραφίες μικρού , μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, δίνει την ευκαιρία προσέγγισης του έργου του διακεκριμένου Βολιώτη ζωγράφου – αγιογράφου σε χώρο εκτός των ναών στο πλαίσιο ειδικής για την Χριστιανοσύνη περιόδου που συνάδει με το Θείο Πάθος.
Ο ζωγράφος – αγιογράφος Ζαχαρίας Καραφέργιας γεννήθηκε στο Βόλο το 1938. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με την αγιογραφία μετά από σπουδές δέκα ετών στο εργαστήριο του ζωγράφου Δανιήλ Δανιήλ, ενώ στην αγιογραφία μαθήτευσε κοντά στον διακεκριμένο αγιογράφο Κ.Γεωργακόπουλο, επί εικοσαετία και συνεργάστηκε μαζί του στην αγιογράφηση πολλών ναών στην Αθήνα όπως της Ηλιουπόλεως, του Αγίου Δημητρίου Βύρωνα ,του Αγίου Θεράπων Ζωγράφου,  καθώς και της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στο Λουτράκι και τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Κιάτου.
Συνδέθηκε επίσης με τον Φώτη Κόντογλου, δάσκαλο του Κ. Γεωργακόπουλου,  με τον οποίο αποπεράτωσαν την αγιογράφηση του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών,   όταν απεβίωσε ο μεγάλος καλλιτέχνης.
Στο Βόλο και στην περιοχή του, έχει αγιογραφήσει πολλούς ναούς, της Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας, Αναλήψεως Βόλου, Αγ. Παντελεήμονα, Αγ. Θεοδώρων, Αγ. Αικατερίνης, Αγ.Νεκταρίου , Αγ.Αποστόλου του Νέου. Αγ. Παρασκευής, Αγίου Γεωργίου Αγριάς, της στη Μακρινίτσα. Αγ.Γεωργίου Άνω Βόλου, το νάρθηκα του ναού του Αγίου Αποστόλου του Νέου στον
Πηλίου (βασισμένος σε φωτογραφικό υλικό του παλιού ναού που καταστράφηκε από το σεισμό αλλά διέσωσε ο φωτογραφικός φακός του Κ. Ζημέρη), το ναό του  Αγίου Γεωργίου Αγριάς και πολλούς άλλους ναούς.
Αγιογράφησε πλείστες φορητές εικόνες, τέμπλα, εικονοστάσια καθώς και το τέμπλο του  Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου.
Το 1986 αγιογράφησε το ναό του Αγίου Ειρηναίου Λουδούνων στην πόλη της Μασσαλίας ,καλεσμένος της εκεί ελληνικής κοινότητας.
Το 2006 καλεσμένος της Ελληνικής κοινότητας Ζάμπιας Αφρικής και του τότε μητροπολίτη Ιωακείμ, αγιογράφησε το παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως Ζάμπιας (Γέννηση της Θεοτόκου).
Πραγματοποίησε 5 ατομικές εκθέσεις στο Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Συμμετείχε σε 4 πανελλήνιες εκθέσεις στο Ζάππειο, σε πολλές ομαδικές, στην Μπιενάλε θρησκευτικής τέχνης στη Φότζια Ιταλίας και Ισραήλ.
Έργα του βρίσκονται σε δημόσια κτίρια, στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε ιδιωτικές συλλογές και εκπαιδευτήρια.
Από το 1972 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδας, καθώς και μέλος Επιτροπής κρίσεως και κατατάξεως νέων μελών του Επιμελητηρίου.
Η έκθεση Αγιογραφίας του Ζαχαρία Καραφέργια στον Χώρο Τέχνης δ. θα λειτουργεί τηρώντας όλα τα απαραίτητα ασφαλείας για την πανδημία.
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση